RYSSLAND: Diktatorns nya drag – brutal rekrytering

2022 10 06

Vladimir Putin utser Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov till generalöverste i ryska armén.

Kadyrov bekräftar sin befordran på sin Telegramkanal.

– Jag vill dela med mig av en trevlig nyhet. Rysslands president har befordrat mig till generalöverste. Vladimir Putin informerade mig och gratulerade mig personligen, skriver han enligt ryska nyhetsbyrån TASS.

Utnämningen av Kadyrov som ny generalöverste kommer efter en lång rad motgångar för den ryska armén. Ukrainas väpnade styrkor har pressat tillbaka ockupanterna i både norr och söder.

Kritiserar bedällhavare

En av få som öppet vågat baktala den ryska militärledningen är den tjetjenska ledaren.

Efter det ryska nederlaget i staden Lyman kritiserade Kadyrov den ansvariga befälhavaren Aleksandr Lapin.

– Lapin borde skickas till fronten med automatkarbin i hand och betala för sina misstag med sitt eget blod, framhöll Kadyrov på Telegram.

Han passade även på att vädja om utökade befogenheter. Kadyrov vill använda nya vapen för att vända krigslyckan. 

– Enligt min personliga åsikt borde mer drastiska åtgärder vidtas, inklusive undantagstillstånd i gränsregioner och användning av taktiska kärnvapen.

Söner till fronten

Kort efter sina uppmärksammade utspel meddelade den tjetjenska ledaren att han kommer att skicka sina tonårssöner till fronten,  Akhmat (16), Eli (15) och Adam (14).

– Det är dags för dem att bevisa  sig själva i en riktig strid. Jag välkomnar detta beslut. De kommer snart att skickas till frontlinjen och kommer att utplaceras på de tuffaste platserna på slagfältet, framhöll Kadyrov och betonade att hans besked inte ska uppfattas som ”ett skämt”.

USA:s svarta lista

Ramzan Kadyrov är känd för sina brutala metoder mot oliktänkande och är anklagad för mord och omfattande övergrepp. Sedan 2020 står han på USA:s svarta lista över personer som begått omfattande brott mot mänskliga rättigheter.

Kadyrov har tidigare uppgett att han skickat drygt 20 000 tjejtenska soldater till fronten i Ukraina.

I samband med att Moskva inledde sitt anfallskrig figurerade ”brutala tjetjener” i den ryska skrämselpropagandan.

För att skapa skräck bland Ukrainas invånare spred ryssvänliga element inlägg i sociala medier där man framhöll att kvinnor ska våldtas av de tjetjenska soldaterna.

– En psykologisk operation som går ut på att få folk att tro att det som skedde i Tjetjenien även ska ske i Ukraina, konstaterade Kaukasusexperten Jean Francois Ratelle vid University of Ottawa till Foreign Policy, i en intervju med AFP.

LÄS MER: PUTINS "ATTACKHUND" SKICKAR SÖNER TILL FRONTEN

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen