RYSSLAND: Diktatorns nya drag – brutal rekrytering

2022 10 06

Vladimir Putin utser Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov till generalöverste i ryska armén.

Kadyrov bekräftar sin befordran på sin Telegramkanal.

– Jag vill dela med mig av en trevlig nyhet. Rysslands president har befordrat mig till generalöverste. Vladimir Putin informerade mig och gratulerade mig personligen, skriver han enligt ryska nyhetsbyrån TASS.

Utnämningen av Kadyrov som ny generalöverste kommer efter en lång rad motgångar för den ryska armén. Ukrainas väpnade styrkor har pressat tillbaka ockupanterna i både norr och söder.

Kritiserar bedällhavare

En av få som öppet vågat baktala den ryska militärledningen är den tjetjenska ledaren.

Efter det ryska nederlaget i staden Lyman kritiserade Kadyrov den ansvariga befälhavaren Aleksandr Lapin.

– Lapin borde skickas till fronten med automatkarbin i hand och betala för sina misstag med sitt eget blod, framhöll Kadyrov på Telegram.

Han passade även på att vädja om utökade befogenheter. Kadyrov vill använda nya vapen för att vända krigslyckan. 

– Enligt min personliga åsikt borde mer drastiska åtgärder vidtas, inklusive undantagstillstånd i gränsregioner och användning av taktiska kärnvapen.

Söner till fronten

Kort efter sina uppmärksammade utspel meddelade den tjetjenska ledaren att han kommer att skicka sina tonårssöner till fronten,  Akhmat (16), Eli (15) och Adam (14).

– Det är dags för dem att bevisa  sig själva i en riktig strid. Jag välkomnar detta beslut. De kommer snart att skickas till frontlinjen och kommer att utplaceras på de tuffaste platserna på slagfältet, framhöll Kadyrov och betonade att hans besked inte ska uppfattas som ”ett skämt”.

USA:s svarta lista

Ramzan Kadyrov är känd för sina brutala metoder mot oliktänkande och är anklagad för mord och omfattande övergrepp. Sedan 2020 står han på USA:s svarta lista över personer som begått omfattande brott mot mänskliga rättigheter.

Kadyrov har tidigare uppgett att han skickat drygt 20 000 tjejtenska soldater till fronten i Ukraina.

I samband med att Moskva inledde sitt anfallskrig figurerade ”brutala tjetjener” i den ryska skrämselpropagandan.

För att skapa skräck bland Ukrainas invånare spred ryssvänliga element inlägg i sociala medier där man framhöll att kvinnor ska våldtas av de tjetjenska soldaterna.

– En psykologisk operation som går ut på att få folk att tro att det som skedde i Tjetjenien även ska ske i Ukraina, konstaterade Kaukasusexperten Jean Francois Ratelle vid University of Ottawa till Foreign Policy, i en intervju med AFP.

LÄS MER: PUTINS "ATTACKHUND" SKICKAR SÖNER TILL FRONTEN

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen