UPPGIFTER: Pekas ut som massmördare – återvänder till Ukraina i dag

2022 04 06

Massmördarna i Butja har fått ett namn.

De skyldiga soldater uppges tillhöra den ryska 64:e motoriserade skyttebrigaden, rapporterar den ukrainska tidningen Kyiv Independent.

Drog sig tillbaka

Enheten ockuperade Butja i flera veckor innan tillbakadragandet den 31 mars. Brigaden transporterades sedan till Belarus.  

Men nu rapporteras det att skyttebrigaden har återvänt till Ukraina.

På väg tillbaka

Soldaterna har återvänt till striderna i Ukraina i dag, den 6 april, enligt den ukrainska nyhetssajten Euromaidan Press, som hänvisar till uppgifter från huvuddirektoratet för underrättelsetjänsten vid Ukrainas försvarsdepartement.

Enligt de ukrainska rapporterna kommer Ryssland inte att rotera personalen i brigaden. Soldaterna uppges återvända direkt till frontlinjen.

Nya strider

– Från och med den 4 april tog sig brigaden från Ukraina till Belarus, där de har befunnit sig i två dagar nära staden Mozyr. Senast den 6 april kommer soldaterna att transporteras på järnväg till Belgorod i Ryssland och förväntas återvänta till fronten i östra Ukraina – i närheten av Charkiv, skriver huvuddirektoratet för ukrainska underrättelsetjänsten på Facebook.

De konstaterar att i regel får ryska militärenheter betydligt längre vila, men soldaterna från den ryska 64:e motoriserade skyttebrigaden kastas direkt tillbaka in i striderna.

Bakgrund

Natten mellan måndag och tisdag publicerade Ukrainas underrättelsetjänst en lista med drygt 2 000 namn på ryska militärer som enligt ukrainska uppgifter är krigsförbrytare.

Listan publicerade på försvarsdepartementets hemsida. Namn, födelsedatum, passnummer och tjänstegrad angavs.

1 600 soldater

1 600 av soldater på listan tillhör den ryska 64:e motoriserade skyttebrigaden och uppges ligga bakom de fruktansvärda massmorden i Butja, uppger Kyiv Independent.

Flera av männen har sitt ursprung i staden Chabarovsk i Sibirien och jagas numera av Internationella brottmålsdomstolen i Haag, ICC, som kan avgöra om männen gjort sig skyldiga till krigsbrott eller inte.

Foto: Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen