UPPGIFTER: Oroväckande trend kan slå hårt mot Ukraina

2022 08 19

EU-länders benägenhet att ge militärt stöd till Ukraina har minskat.

Det visar en ny rapport från forskningsinstitutet Kiel Institute for the World Economy som SR Ekot tagit del av.

Under juli månad gjordes inga nya åtagande överhuvudtaget, berättar  Ekaterina Rebinskaya, forskningsledare på institutet.

Trenden är nedåtgående sedan april, erfar SR. Istället ligger EU:s fokus på att leverera redan utlovade vapen.

Förra veckan enades dock sexton EU-länder om att ge ytterligare 1,5 miljarder euro i militärt stöd till Ukraina.

Beslutet togs på en konferens i Köpenhamn. 

Enligt Ekaterina Rebinskaya är det ”en droppe i havet”.

– Det täcker inte Ukrainas behov, säger hon till SR.

Inleder motoffensiv

Uppgifterna om EU:s sviktande stöd kommer i samband med att Ukrainas väpnade styrkor förbereder sig inför en motoffensiv i landets södra delar.

Enligt  Ilmari Käihkö, universitetslektor i krigsvetenskap vid Försvarshögskolan, krävs det snabba beslut för att hjälpa Ukraina.

Han befarar att vapnen från väst inte kommer att räcka om de olika länderna fortsätter skicka från de egna lagren i stället för att producera direkt för Ukraina.

– Om vi vill att Ukraina ska vinna kriget borde vi rikta in vår försvarsindustri på att producera sådant som Ukraina kommer att behöva för att vinna kriget, säger han till DN.

Militärexperten betonar att Ukraina är fullständigt beroende av stödet från väst om landet ska kunna fortsätta stå emot den ryska aggressionen.

– Landet har blivit beroende av oss samtidigt som Ryssland har kvar förmågan att tillverka materiel på ett helt annat sätt eftersom Ryssland har riktat attacker mot den ukrainska försvarsindustrin i syfte att göra det svårt för Ukraina att fortsätta kriga.

Foto: General Staff of the Armed Forces of Ukraine

Text: Redaktionen