UPPGIFTER: Omfattande stöd presenteras i dag

2022 08 17

Regeringen väntas i dag presentera ett stort stödpaket som kommer att ”omfatta väldigt många" elkunder.

Det rapporterar Dagens Nyheter. 

Stödpaketet kommer att presenteras av statsminister Magdalena Andersson (S), finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister  Khashayar Farmanbar (S) på en gemensam pressträff med starttid 13.30.

Moderaterna har tidigare föreslagit ett tillfälligt maxtak mot höga och oförutsägbara elräkningar. Om priserna skenar iväg under vintern ska staten stå för merkostnaden.

”Beredda att agera”

Finansminister Mikael Damberg vill inte kommentera uppgifterna om regeringens nya stödpaket, men konstaterar att Socialdemokraterna är ”beredda att agera” för att hjälpa hushåll och företag under en tuff vinter.

– Vi ser nu i de scenarier vi jobbar med inför vintern, att det kan bli – i värsta fall – ett ännu tuffare läge än förra vintern. Blir det så måste hushåll och företag veta att vi är beredda att agera, säger han till DN.

Han vill inte prata om detaljer, men hintar om att S snart kommer att tydliggöra hur partiet vill bemöta de höga elpriserna under vinterhalvåret.

– Eftersom vi kommer att återkomma i den här frågan i närtid så jag vill inte säga mer än att vi definitivt kan behöva agera i vinter och att vi inte kan välja bort företagen i det här läget. Det skulle framför allt drabba företag i södra Sverige och det vore väldigt dramatiskt för svensk ekonomi, säger Mikael Damberg till DN.

Ingen ansvarslös politik

Samtidigt betonar finansministern att situationen måste hanteras ansvarsfullt.

Det är viktigt att hantera den här situationen ansvarsfullt. Det är därför jag blir orolig när vissa parter är väldigt vidlyftiga. Får vi en ansvarslös ekonomisk politik så skulle det driva på inflationen och räntorna i Sverige än mer. Vanliga hushåll skulle få mindre pengar att röra sig med om inte finanspolitiken är ansvarsfull, säger han till tidningen.

I dag, onsdag, förväntas elpriserna nå nya rekordnivåer i södra Sverige. Enligt spotprisdata från elbörsen Nordpool kommer en kilowattimme att kosta 5,70 kronor i sydligaste elområdet SE4. Det är drygt 1,20 kronor mer än förra veckans elprisrekord. 

Foto: Svenska Kraftnäts systemutvecklingsplan

Text: Redaktionen