UPPGIFTER: Omfattande stöd presenteras i dag

2022 08 17

Regeringen väntas i dag presentera ett stort stödpaket som kommer att ”omfatta väldigt många" elkunder.

Det rapporterar Dagens Nyheter. 

Stödpaketet kommer att presenteras av statsminister Magdalena Andersson (S), finansminister Mikael Damberg (S) och energiminister  Khashayar Farmanbar (S) på en gemensam pressträff med starttid 13.30.

Moderaterna har tidigare föreslagit ett tillfälligt maxtak mot höga och oförutsägbara elräkningar. Om priserna skenar iväg under vintern ska staten stå för merkostnaden.

”Beredda att agera”

Finansminister Mikael Damberg vill inte kommentera uppgifterna om regeringens nya stödpaket, men konstaterar att Socialdemokraterna är ”beredda att agera” för att hjälpa hushåll och företag under en tuff vinter.

– Vi ser nu i de scenarier vi jobbar med inför vintern, att det kan bli – i värsta fall – ett ännu tuffare läge än förra vintern. Blir det så måste hushåll och företag veta att vi är beredda att agera, säger han till DN.

Han vill inte prata om detaljer, men hintar om att S snart kommer att tydliggöra hur partiet vill bemöta de höga elpriserna under vinterhalvåret.

– Eftersom vi kommer att återkomma i den här frågan i närtid så jag vill inte säga mer än att vi definitivt kan behöva agera i vinter och att vi inte kan välja bort företagen i det här läget. Det skulle framför allt drabba företag i södra Sverige och det vore väldigt dramatiskt för svensk ekonomi, säger Mikael Damberg till DN.

Ingen ansvarslös politik

Samtidigt betonar finansministern att situationen måste hanteras ansvarsfullt.

Det är viktigt att hantera den här situationen ansvarsfullt. Det är därför jag blir orolig när vissa parter är väldigt vidlyftiga. Får vi en ansvarslös ekonomisk politik så skulle det driva på inflationen och räntorna i Sverige än mer. Vanliga hushåll skulle få mindre pengar att röra sig med om inte finanspolitiken är ansvarsfull, säger han till tidningen.

I dag, onsdag, förväntas elpriserna nå nya rekordnivåer i södra Sverige. Enligt spotprisdata från elbörsen Nordpool kommer en kilowattimme att kosta 5,70 kronor i sydligaste elområdet SE4. Det är drygt 1,20 kronor mer än förra veckans elprisrekord. 

Foto: Svenska Kraftnäts systemutvecklingsplan

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen