UPPGIFTER: Moderaterna svänger om Liberalerna

2022 09 16

Moderatledaren Ulf Kristersson vill ha med Liberalerna i en ny regering.

Det uppger flera källor med insyn i regeringsförhandlingarna, rapporterar Expressen.

Enligt tidningens källor ser M-ledningen och Ulf Kristersson stora fördelar med ett regeringssamarbete med L.

För det första anses det skapa en större stadga för den nya högerregeringen. En regering med endast M och KD  skulle samla 24,4 procent tillsammans och bli den svagaste regeringen som Sverige haft på 43 år.

För det andra uppger källorna att en M-KD-L-regering skulle öka legitimiteten för partiernas nya samarbete med Sverigedemokraterna.

– Moderaterna ser gärna att den nya regeringen har ett tydligt liberalt inslag, då det anses öka legitimiteten för det nya samarbetsprojektet med SD, som misstros av breda väljargrupper, rapporterar Expressen.

Sätter press

Liberalernas toppduo, partiledare Johan Pehrson och partiets gruppledare och ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson, uppges ha varit tydliga i samtalen med M-ledningen.

Liberalerna är fast beslutna att sitta med i en M-ledd regering.

– Det är tydligt att de vill sitta i regeringen. Och att de fullt ut vara med i den nya majoritet de jobbat hårt för att få till. Erfarenheten av att vara med och ha inflytande via januariavtalet gav inte mersmak, säger en källa med insyn till Expressen.

Dementerat tidigare uppgifter

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om att Moderaterna enbart vill bilda regering med KD. 

– Genom att samarbeta med L och SD utanför regeringen får vi inte de låsningar i Regeringskansliet som Miljöpartiet och Socialdemokraterna har haft. Man ska lära sig av andras misstag. När Magdalena Andersson kom till makten blev den regeringen bättre, sa en central KD-källa till DN.

Moderaterna har dementerat uppgifterna.

– Uppgifterna i Dagens Nyheter stämmer inte, de är helt falska, framhöll Niklas Gillström, presschef hos Moderaterna, i ett textmeddelande till Aftonbladet.

Gillström ville samtidigt inte svara på om det innebär att Moderaterna är öppna för att bilda regering med både Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Förhandlingar pågår i högerblocket

Det pågår just nu ”skarpa förhandlingar” i högerblocket, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till en källa med insyn i regeringsförhandlingarna.

Samtliga fyra partier uppges delta i samtalen. Partiledarna deltar inte, men får löpande information.

– Det är skarpa förhandlingar, de påbörjades redan igår men har förberetts under lång tid med ökad intensitet, säger källan till Aftonbladet.

Flera frågor har redan avhandlats.

– Energifrågan och kärnkraften är tydligt uppe på bordet, framhåller källan till tidningen.   

Foto: Liberalerna resp Axel Adolfsson Moderaterna

Text: Redaktionen