UPPGIFTER: Moderaterna svänger om Liberalerna

2022 09 16

Moderatledaren Ulf Kristersson vill ha med Liberalerna i en ny regering.

Det uppger flera källor med insyn i regeringsförhandlingarna, rapporterar Expressen.

Enligt tidningens källor ser M-ledningen och Ulf Kristersson stora fördelar med ett regeringssamarbete med L.

För det första anses det skapa en större stadga för den nya högerregeringen. En regering med endast M och KD  skulle samla 24,4 procent tillsammans och bli den svagaste regeringen som Sverige haft på 43 år.

För det andra uppger källorna att en M-KD-L-regering skulle öka legitimiteten för partiernas nya samarbete med Sverigedemokraterna.

– Moderaterna ser gärna att den nya regeringen har ett tydligt liberalt inslag, då det anses öka legitimiteten för det nya samarbetsprojektet med SD, som misstros av breda väljargrupper, rapporterar Expressen.

Sätter press

Liberalernas toppduo, partiledare Johan Pehrson och partiets gruppledare och ekonomiskpolitiska talesperson Mats Persson, uppges ha varit tydliga i samtalen med M-ledningen.

Liberalerna är fast beslutna att sitta med i en M-ledd regering.

– Det är tydligt att de vill sitta i regeringen. Och att de fullt ut vara med i den nya majoritet de jobbat hårt för att få till. Erfarenheten av att vara med och ha inflytande via januariavtalet gav inte mersmak, säger en källa med insyn till Expressen.

Dementerat tidigare uppgifter

Dagens Nyheter har tidigare rapporterat om att Moderaterna enbart vill bilda regering med KD. 

– Genom att samarbeta med L och SD utanför regeringen får vi inte de låsningar i Regeringskansliet som Miljöpartiet och Socialdemokraterna har haft. Man ska lära sig av andras misstag. När Magdalena Andersson kom till makten blev den regeringen bättre, sa en central KD-källa till DN.

Moderaterna har dementerat uppgifterna.

– Uppgifterna i Dagens Nyheter stämmer inte, de är helt falska, framhöll Niklas Gillström, presschef hos Moderaterna, i ett textmeddelande till Aftonbladet.

Gillström ville samtidigt inte svara på om det innebär att Moderaterna är öppna för att bilda regering med både Liberalerna och Sverigedemokraterna.

Förhandlingar pågår i högerblocket

Det pågår just nu ”skarpa förhandlingar” i högerblocket, rapporterar Aftonbladet med hänvisning till en källa med insyn i regeringsförhandlingarna.

Samtliga fyra partier uppges delta i samtalen. Partiledarna deltar inte, men får löpande information.

– Det är skarpa förhandlingar, de påbörjades redan igår men har förberetts under lång tid med ökad intensitet, säger källan till Aftonbladet.

Flera frågor har redan avhandlats.

– Energifrågan och kärnkraften är tydligt uppe på bordet, framhåller källan till tidningen.   

Foto: Liberalerna resp Axel Adolfsson Moderaterna

Text: Redaktionen


Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Kvinna försvunnen

2023 11 26

Polisen söker efter en kvinna som har rapporterats saknad.

På söndagskvällen kommer uppgifter från polisen om att en person har försvunnit.

Det rör sig om en kvinna som har rapporterats saknad i Uppsala.

Hon sågs senast under eftermiddagen vid sitt hem i området Eriksberg, och polisen har nu inlett en stor sökinsats för att försöka hitta henne.

Finns signalement

Polisen har gått ut med signalement för att försöka få hjälp från allmänheten med att hitta den försvunna kvinnan.

Kvinnan är 64 år gammal och är 165 centimeter lång.

Hon har eventuellt även på sig svarta, runda glasögon.

– Hon är troligtvis iklädd svarta byxor, grön kort dunjacka modell stor och fluffig, svarta kängor samt kan ha en svart mössa på sig, meddelar polisen.

Vill ha hjälp

Vidare förklarar polisen att man vill få hjälp från allmänheten.

De ber om att alla som kan ha information om vart kvinnan kan tänkas befinna sig, eller har sett henne, bör höra av sig direkt.

– Personer som ser eller nyss har sett kvinnan uppmanas att kontakta polisen via telefonnummer 112. Övriga tips och observationer lämnas till polisens ledningscentral via telefonnummer 114 14.

300 räddningsinsatser

Polisen genomför årligen omkring 300 räddningsinsatser för att söka efter personer som försvunnit under sådana omständigheter att det finns farhågor för att deras liv, eller hälsa är utsatt för allvarlig fara.

Det finns stora resurser att använda sig av vid sådana insatser.

Hästar och helikoptrar

Bland annat kan man använda sig av hästar och helikoptrar i sökinsatserna.

– Under insatsen då polisen söker efter den försvunna personen bedömer en räddningsledare (som alltid är en polis när det gäller försvunna personer) vilka polisiära resurser som behövs vid sökandet, till exempel hundar, hästar, helikoptrar, motorcyklar och båtar, framhåller polisen via sin webbsida.

Man kan även ta in externa resurser som exempelvis Försvarsmakten eller organisationen Missing People.

Arkivfoto: Polisen Kalmar-Öland FB

Text: Redaktionen