UPPGIFTER: Kan strunta i Ungern – och ge grönt ljus ändå

2023 12 14

Ungerns premiärminister Viktor Orbán fortsätter att sätta sig på tvären.

De senaste dagarna har allihop handlat om en enda sak i Europa: det stora toppmötet i Bryssel som mer eller mindre kommer att avgöra Ukrainas framtid.

På agendan står bland annat att EU-länderna ska upprätta en plan för att inleda anslutningsförhandlingar om ett ukrainskt medlemskap – men också att frigöra 50 miljarder euro för ett stort stödpaket till Ukraina.

Kan strunta i Ungern

Ungern motsätter sig båda förslagen.

Viktor Orbán hotar att lägga in sitt veto – om EU inte samtidigt frigör 30 miljarder av frysta tillgångar åt Ungern.

Men nu kan Ungerns krav bli irrelevant. Det finns nämligen ett sätt att strunta i Orbáns ultimatum och ge grönt ljus för stödpaketet ändå, uppger källor för Svenska Dagbladet.

– SvD erfar i samtal med en hög EU-diplomat som vill vara anonym, att det i teorin går att sända pengar till Ukraina utan Ungern, uppger tidningen.

Upprättar ett eget paket

Lösningen skulle i så fall gå ut på att övriga 26 EU-medlemmar, utan Ungern, tillsammans upprättar ett eget paket som inte inkluderar något ungerskt bidrag.

Det skulle till exempel kunna ske genom att ingå ett låneavtal med Världsbanken och IMF, enligt den diplomat som SvD talat med.

Källan uppger dock att det vore en nödlösning och att EU på längre sikt, i fler frågor om Ukraina, kommer att behöva ha Ungern med på tåget.

Klartecken för 10 miljarder

Igår meddelade EU att man bara delvis går Ungern till mötes.

Av de 30 miljarder som Viktor Orbán kräver har unionen fattat beslut om att häva blockeringen av 10,2 miljarder av de frysta tillgångarna.

– Efter en grundlig bedömning och flera utbyten med den ungerska regeringen anser kommissionen att Ungern har vidtagit de åtgärder som de åtagit sig att vidta, framhöll EU-kommissionen på onsdagen enligt Politico.

"Katastrofalt besked"

Beslutet har inte landat väl i alla läger.

Flera ledare i de största politiska grupperna i Europa har både reagerat och varnat för vika sig för Ungerns krav.

Petri Sarvamaa, finsk parlamentsledamot i Europeiska folkpartiet, kallar beslutet “katastrofalt”.

– Nu har vi gett Orbán en tydlig signal: när du spelar tillräckligt tufft kommer du ut som vinnare, uttrycker han i ett skriftligt uttalande.

LÄS MER: Viktor Orbán förtvivlad: “Ett fruktansvärt misstag”

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 28

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Ryskt jättefartyg till Sverige

2024 02 28

Drygt två år efter att Ryssland inledde sitt anfallskrig mot Ukraina anländer ett jättefartyg med rysk fossilgas till Sverige.  

Fartyget ankommer till Nynäshamn under morgondagen, rapporterar P4 Stockholm.

Köparen av fossilgasen är det finska statliga energiföretaget Gasum som har ett avtal med den ryska gasjätten Gazprom.

Gasum levererar i sin tur bland annat till Raffinaderiet Nynas AB som tar emot gasen, trots att bolaget sedan mars 2022 bojkottar inköp av ryska råvaror.

Trots bojkotten fortsätter Nynas att använda rysk fossilgas.

I en kommentar till P4 Stockholm uppger bolaget att de ”krävt att Gasum ska sluta leverera rysk gas” och att de är ”besvikna över att det fortsätter”.

– Utan leveranserna av flytande naturgas så skulle 300 personer på anläggningen i Nynäshamn förlora jobbet, uppger Nynas kommunikationsdirektör Höst Öslin i en skriftlig kommentar till radion.

Kraftig kritik

Miljöorganisationen Greenpeace riktar kraftig kritik mot leveranserna av rysk fossilgas till Sverige.

Organisationen uppger att 36 tankfartyg med 128 000 ton flytande fossilgas från Ryssland har ankommit till Sverige sedan starten av den fullskaliga invasionen 2022. En import som motsvarar cirka 1,1 miljarder kronor, enligt Greenpeace.

– Samtidigt som Sverige skickar krigsmateriel till Ukraina med ena handen så bidrar vi till den ryska krigskassan genom fortsatt fossilimport med den andra. Det är inte bara principiellt hyckleri utan något som leder till att fler vapen kan användas i anfallen mot Ukraina.

– Den svenska regeringen borde omgående stoppa detta svenska stöd till ryska terrordåd och krigsförbrytelser, säger Greenpeaces Sverigechef Erika Bjureby i ett uttalande.

Importen fortsätter

I maj 2022 ställde sig näringsutskottet bakom ett  importstopp av rysk olja och gas, till såväl Sverige som EU. Trots detta har importen av rysk gas fortsatt.

Utrikesminister Tobias Billström (M) har öppnat för att Sverige kan införa ett nationellt importstopp efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits.

– Energimarknadsinspektionen har redan fått i uppdrag att börja titta på genomförande och följdlagstiftning. Frågan om förbud mot import av rysk fossilgas med hänvisning till gasmarknadsförordningen kommer att analyseras i Regeringskansliet. Vi överväger även möjligheterna att agera enskilt, sa Billström i en riksdagsdebatt i februari.

Vidare framhöll ministern att Sverige följer Finlands agerande i frågan.

– Jag har noterat att företrädare för den finska regeringen uttryckt avsikter att utreda huruvida ett nationellt importstopp kan genomföras efter att EU:s nya gasmarknadsförordning antagits. Det är självklart mycket angeläget för regeringen att följa utvecklingen nära, sa Billström.

Arkivfoto: CORAL ENERGY & SMIT SEINE

Text: Redaktionen