UPPGIFTER: Kan strunta i Ungern – och ge grönt ljus ändå

2023 12 14

Ungerns premiärminister Viktor Orbán fortsätter att sätta sig på tvären.

De senaste dagarna har allihop handlat om en enda sak i Europa: det stora toppmötet i Bryssel som mer eller mindre kommer att avgöra Ukrainas framtid.

På agendan står bland annat att EU-länderna ska upprätta en plan för att inleda anslutningsförhandlingar om ett ukrainskt medlemskap – men också att frigöra 50 miljarder euro för ett stort stödpaket till Ukraina.

Kan strunta i Ungern

Ungern motsätter sig båda förslagen.

Viktor Orbán hotar att lägga in sitt veto – om EU inte samtidigt frigör 30 miljarder av frysta tillgångar åt Ungern.

Men nu kan Ungerns krav bli irrelevant. Det finns nämligen ett sätt att strunta i Orbáns ultimatum och ge grönt ljus för stödpaketet ändå, uppger källor för Svenska Dagbladet.

– SvD erfar i samtal med en hög EU-diplomat som vill vara anonym, att det i teorin går att sända pengar till Ukraina utan Ungern, uppger tidningen.

Upprättar ett eget paket

Lösningen skulle i så fall gå ut på att övriga 26 EU-medlemmar, utan Ungern, tillsammans upprättar ett eget paket som inte inkluderar något ungerskt bidrag.

Det skulle till exempel kunna ske genom att ingå ett låneavtal med Världsbanken och IMF, enligt den diplomat som SvD talat med.

Källan uppger dock att det vore en nödlösning och att EU på längre sikt, i fler frågor om Ukraina, kommer att behöva ha Ungern med på tåget.

Klartecken för 10 miljarder

Igår meddelade EU att man bara delvis går Ungern till mötes.

Av de 30 miljarder som Viktor Orbán kräver har unionen fattat beslut om att häva blockeringen av 10,2 miljarder av de frysta tillgångarna.

– Efter en grundlig bedömning och flera utbyten med den ungerska regeringen anser kommissionen att Ungern har vidtagit de åtgärder som de åtagit sig att vidta, framhöll EU-kommissionen på onsdagen enligt Politico.

"Katastrofalt besked"

Beslutet har inte landat väl i alla läger.

Flera ledare i de största politiska grupperna i Europa har både reagerat och varnat för vika sig för Ungerns krav.

Petri Sarvamaa, finsk parlamentsledamot i Europeiska folkpartiet, kallar beslutet “katastrofalt”.

– Nu har vi gett Orbán en tydlig signal: när du spelar tillräckligt tufft kommer du ut som vinnare, uttrycker han i ett skriftligt uttalande.

LÄS MER: Viktor Orbán förtvivlad: “Ett fruktansvärt misstag”

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen