Viktor Orbán förtvivlad: “Ett fruktansvärt misstag”

2023 12 13

I veckan samlas EU:s alla medlemsländer för ett stort toppmöte i Bryssel.

Dagordningen präglas av ett särskilt fokus på Ukraina.

Förutom att frigöra medel för ett nytt bistånd värt 50 miljarder euro finns det en fråga som ska genomsyra hela mötet: hitta en plan för inleda Ukrainas väg mot EU-medlemskap.

Men en sådan plan vidhåller Ungerns premiärminister Viktor Orbán att han kommer att blockera – till varje pris.

– Europeiska unionen gör sig redo att begå ett fruktansvärt misstag, och de måste stoppas. Även om 26 andra vill göra det här, och det bara är vi som är emot, säger Viktor Orbán i en intervju med ungersk media, enligt The Guardian.

"Vägen är stängd"

Premiärministern hävdar vidare att en ukrainsk anslutning till EU skulle undergräva hela unionens trovärdighet.

Han menar att EU dock gärna får ge en geopolitisk signal till Ukraina– så länge det inte handlar om ett medlemskap.

– Det är därför jag säger det, ta bort medlemskapet från dagordningen. Ungern kommer att insistera på det, så den frågan är inte värd att diskutera på allvar. Den vägen är stängd, eftersom Ungern inte går med på det.

– Men låt oss tala förnuftigt om hur vi inom ramen för ett strategiskt partnerskap kan ge ukrainare saker där vi geostrategiskt stärker dem.

"Korrupt land – ett skämt!"

Ett av Viktor Orbáns argument för att stoppa ett ukrainskt medlemskap i EU är fortsatta problem med korruption i landet, vilket var en av president Volodymyr Zelenskys viktigaste valfrågor när han vann valet 2019.

– Ukraina är känt för att vara ett av de mest korrupta ledaren i världen. Det är ett skämt! Vi kan inte fatta beslut om att inleda en process med anslutningsförhandlingar, har Orbán tidigare sagt.

Konfronterades av Zelensky

Häromdagen konfronterades dock Orbán av Zelensky själv i samband med att de båda ledarna hamnade bredvid varandra vid installationen av Argentinas nyvalda president Javier Milei.

På en video syns hur Zelensky lutar sig mot den ungerska premiärministern och de två regeringsföreträdarna växlar ett par ord med varandra under en kort stund. Vad som verkligen sades är dock inte känt.

– Det var så uppriktigt som möjligt och uppenbarligen handlade det om våra europeiska angelägenheter, sade Zelensky själv efteråt enligt The Telegraph.

Sverige välkomnar

Sverige har tillsammans med majoriteten av EU:s medlemmar välkomnat ukrainska medlemsförhandlingar.

Tidigare har statsminister Ulf Kristersson (M) uppmanat att inleda dessa efter årsskiftet, men nu kan det alltså bli tidigare om inte Ungern får sin vilja igenom.

Det är inte längre en fråga om, utan när och hur EU ska växa, sade Ulf Kristersson i november.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Nya villkor för självscanning på Coop och Ica

2024 02 27

Stölderna i självscanningen har ökat lavinartat under de senaste åren.

Vid upprepade tillfällen har bland annat Svensk Handel larmat om systematiska stölder där folk tycks ha satt i system att utnyttja självscanningskassorna på exempelvis Coop och Ica för att stjäla livsmedel.

Gärningspersonerna ser ofta ut att scanna in samtliga varor som de lägger i påsen men i själva verket scannar de bara in de billiga varorna, har organisationen tidigare framhållit.

– Alternativt scannar de in alla varor först för att sedan radera de dyrare varorna innan de kommer till kassan.

Nya tuffa villkor

Nu har flera av de stora livsmedelskedjorna tröttnat på stölderna.

Tuffare villkor har implementerats på bland annat Coop, Ica, Hemköp och Willys, rapporterar Sveriges Radio.

Konkret handlar det om elektronisk individuell övervakning som innebär att kassorna lagrar information från kunder som scannat fel.

Misstagen hamnar i ett dataregister och resulterar i att dessa kunder behöver genomgå fler så kallade avstämningar när man ska betala.

– Det är de villkor som Coops säkerhet har tagit fram, säger exempelvis butikschefen Joantan Espnoza från Coop-hallen i Gävle till SR.

Då ökar risken

Avstämningarna sker med andra ord inte bara slumpmässigt. Avvikande köpbeteende, som att man behöver köper en vara, ökar chansen för att bli kontrollerad.

Det finns även så kallade “avstämningsvaror” som också kan innebära förutbestämd avstämning.

Att kunder misstänkliggörs målas upp som en risk, men den risken väljer Coop att tona ned.

– Vi försöker vara snälla och trevliga även mot kunder som vi kanske tror har scannat fel medvetet, säger Jonatan Espnosa.

Byter prislappar

Strategierna för att fuska i självscanningen är många. Tidigare har Ica påtalat att kunder till exempel väger en gullök och sätter prislappen på en dyrare vara, som olivolja.

Svensk Handel har även uppmärksammat att gärningspersoner delar upp varor i två olika kundvagnar – i den ena lägger man billiga varor som man scannar och i den andra dyrare varor som man inte scannar.

– Vid självutcheckningen avvaktar man med att rulla fram den dyra kundvagnen för att se om det blir avstämning. Om så är fallet lämnar man kvar kundvagnen med dyra varor i butiken. Om avstämning däremot inte sker rullar man ut båda vagnarna, framhåller organisationen.

LÄS MER: Allvarliga rapporter gällande självscanning

Foto: ICA-Gruppen, Jessica Gow

Text: Redaktionen


Jätteförändring av elpriset

2024 02 27

Elpriserna är på väg mot en enorm förändring under våren 2024.

Den prognosen ger nu elbolaget Bixia ett rykande färskt besked på tisdagen.

Konkret handlar det om nästan en halvering av priset under mars och april jämfört med motsvarande period förra året.

Det blir billigare än på flera år.

I vår väntas elpriserna falla markant, tack vare milt väder och bättre hydrologi samt svag konjunktur och väldigt låga bränslepriser i Europa. Vårpriserna blir de lägsta av sitt slag sedan 2021 då priserna började sticka i väg, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.

"Krisen helt borta"

Marspriset förväntas landa på ungefär 50 öre per kilowattimme, vilket är en kraftig skillnad från förra årets 91 öre.

I april ser det ut att hamna på 45 öre – ifjol låg motsvarande pris på 88 öre.

Överlag talar Bixia nu om ett klart mer stabilt elpris under våren jämfört med skräckpriserna under förra året.

– Elkrisen är helt borta för stunden. Elpriset har snabbt gått från ett extremläge 2021 - 2022, via en sakta utförslöpa för i fjol, till ett mer normalt läge i år, säger Johan Sigvardsson.

– Den allra största orsaken till utvecklingen är det stora prisfallet i Tyskland, där elpriset toppade på 2,50 kronor i snitt för 2022 men hittills i vinter landat på 75 öre.

Finns en övre gräns

Mildare väder och minskad elförbrukning är andra faktorer som nämns som påverkar den stora prisförändringen.

Även om det skulle bli kallt och vindstilla i Sverige – och vi behöver importera mer el – finns ett maxtak för hur mycket dyrare elen kan bli som en följd av priskopplingen mot Tyskland.

I just Tyskland förväntar man sig inte elpris på högre än runt 60 öre per kilowattimme, vilket kan jämföras med 114 öre förra året.

– Kyla och högre förbrukning borde normalt sett betyda högre elpriser. Men i och med att både bränslepriser och därmed de kontinentala priserna fallit så mycket får vi istället ett betydligt lägre elpris i år, säger Johan Sigvardsson.

Även i februari har systempriset legat lägre än förra året – 45 öre per kilowattimme jämfört med förra årets 91 öre.

Foto: D. MacKay

Text: Redaktionen