Iran bekräftar inte att moralpolisen läggs ned

2022 12 05

Den islamistiska diktaturen Iran påstås planera att lägga ned den hårt kritiserade moralpolisen.

Uppgifterna kommer från en toppåklagare i landet enligt nyhetsbyrån AFP.

Kontrollerar folket

Den senaste tidens demonstrationer och protester i landet började efter att 22-åriga Mahsa Zhina Amini misshandlades till döds av den statliga polisen.

Orsaken var att hon inte skall ha haft på sig sin slöja på ett tillräckligt täckande sätt.

Landets befolkning är mycket kritisk till moralpolisens agerande som är ett av flera sätt för diktatorn och hans anhang att kontrollera invånarna.

Trakasserar kvinnor

Moralpolisen är täckmantel och verktyg för regimen.

–  De har inget att göra med moral eller med polis, säger Had Ghaem som är chef vid Centret för Mänskliga Rättigheter i Iran, till Times.

Centret finns i New York.

– Det är statens säkerhetsstyrkor som trakasserar och trycker ned kvinnor, säger han.

Trasiga jeans förbjudna

Utåt sett kontrollerar moralpolisen bland annat följande:

- Att kvinnor bär slöjor

- Att slöjorna täcker tillräckligt mycket av håret

- Att inte kläder sitter fel

- Att inte kläder sitter för tajt på kroppen

- Att man inte visar för mycket hud

- Att inte ärmarna är upprullade

- Att inte jeans är trasiga

Dricka alkohol

Men moralpolisen kan även ingripa på grund av andra saker.

– De kan även arrestera någon som dricker alkohol, uppger The Times.

– Eller någon som är på en tillställning där både män och kvinnor finns som inte är släkt med varandra.

Iran är en av världens mest brutala diktaturer och dess ledning pekas ofta ut som en av de mest grymma regimerna tillsammans med styren i exempelvis Saudiarabien, Afghanistan, Nordkorea och Myanmar.

Till skillnad från de andra länderna finns det dock allmänna val i landet men de är lågt ifrån fria då den religiösa regimens konservativa prästerskap stoppar många kandidater från att delta i valen.

Diktaturer

Det finns heller inget som liknar fria valkampanjer eller dylikt. Landet får bara 14 poäng på Freedom Houses välkända demokrati-diktatur-index. 

Här är några andra länders resultat:

100 Sverige

100 Norge

94 Tyskland

83 USA

69 Ungern

32 Turkiet

19 Ryssland

14 Iran

3 Nordkorea

1 Syrien

Har inte bekräftats

Uppgifterna om att moralpolisen ska läggas har ännu inte bekräftats av den iranska regimen. Aktivister har även framför oro för att en eventuell nedläggning inte skulle innebär någon skillnad i praktiken.

Även tidigare utrikesministern Margot Wallström är skeptisk.

Uppgifterna om moralpolisens avskaffande är en trolig skenmanöver av den iranska regimen. Det är inte bara slöjtvånget människor i Iran vill avskaffa det är det iranska brutala styret. Kampen fortsätter och vi ska visa vårt stöd, framhåller hon.

Foto: Twitter

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 27

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen