UPPGIFTER: Flera S-toppar på väg att svänga om Natomedlemskap

2022 03 04

Tunga S-namn som tidigare var emot ett svenskt medlemskap i Nato har börjat överväga att ändra uppfattning.

Anledning ska vara den brutala ryska invasionen av Ukraina, som påverkat flera personer i partiet.

Flera källor

Flera källor inom Socialdemokraterna uppger detta faktum. Det pågår just nu intensiva diskussioner om frågan inom partiet, rapporterar SvD.

Pågår en rörelse

Jag tror att de allra flesta i vår ledning tänker ungefär likadant. Det pågår en rörelse i partiet, till och med ganska hårda Natomotståndare har fått sig en tankeställare, säger en mångårig och inflytelserik socialdemokrat, till SvD.

Hen uppger att många högt uppsatta personer inom S känner att det historiskt har varit bäst att stå utanför Nato, men att Rysslands brutala invasion av sitt grannland har tvingat fram en ny analys.

Följer Socialdemokraterna i Finland

Uppgifterna kommer strax efter att systerpartiet i Finland, SDP, uppges ha svängt i frågan om Natomedlemskap, enligt källor till finska tidningen Iltalehti.

Stort stöd och SD-svängning

Rapporterna om ändrade uppfattningar inom regeringspartiet kommer även efter att en ny undersökning från Demoskop visat att över hälften av svenska folket säger ja till ett medlemskap i Nato.

Tidigare under dagen meddelade Sverigedemokraterna att partiet öppnar för ett svenskt medlemskap i Nato.  Ett sådant besked skulle  innebära att det finns en klar majoritet i Sveriges riksdag som är för ett medlemskap i militäralliansen.

Det talar emot

Att ändra uppfattning i en sådan viktig fråga kommer inte vara smärtfritt. Socialdemokraterna har en lång tradition av att värna om svensk alliansfrihet. Diskussionen skulle säkerligen leda till högljudda diskussioner inom partiet.

Gamla gardet står fast

Dessutom uppges många personer inom det ”gamla gardet” i partiet stå fast vid sitt motstånd till Nato, rapporterar SvD.

En annan punkt som kan bli svårsmält är att ett Natomedlemskap kräver att varje medlemsland lägger två procent av BNP på försvaret. Något som historiskt sett inte lockar många socialdemokrater.

Statsministern tveksam

Dessutom klargjorde statsminister Magdalena Andersson (S) tidigare under fredagen att hon fortfarande är kritiskt inställd till ett svensk medlemskap.

– Mitt i en krissituation och med ett oberäkneligt Ryssland är det viktigt att den svenska försvarspolitiken är förutsägbar och långsiktig. Det är väldigt oklart vad ett Natomedlemskap skulle få för effekter i det här läget. Det är inte säkert att det skulle gynna den svenska säkerheten, sade hon i en intervju med GP.

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen