Finlands tvärvändning – Trots ryska hotet

2022 03 04

Sveriges östra grannland öppnar för ett medlemskap i Nato.

Uppgifterna kommer efter att statsministern Sanna Marin och hennes parti SDP (Finlands Socialdemokrater) uppges ha ändrat uppfattning om ett medlemskap i militäralliansen.

Majoritet vill gå med

Finlands regeringsparti stödjer nu en ansökan om medlemskap i Nato, rapporterar tidningen Iltalehti. Det har tidigare varit emot en sådan ansökan, men uppges ha ändrat uppfattning efter den ryska invasionen av Ukraina.  

– Det är en jordbävning i Finlands säkerhetspolitik, säger Tomas Ries, docent vid Försvarshögskolan till TV4 Nyheterna.

Stort stöd

En opinionsundersökning från landets public service-bolag Yle visade tidigare i veckan att en majoritet av det finska folket säger ja till att gå med i Nato.

Mätningen genomfördes under tre dagar och startade dagen innan den ryska invasionen av Ukraina.

Presidenten ska träffa Biden

Finlands president Sauli Niinistö reser under dagen till Washington för att träffa USA:s president Joe Biden. Mötet ska ske i kväll, svensk tid.

Presidenterna ska träffas i Vita Huset för att diskutera Rysslands invasion av Ukraina och det spända säkerhetsläget i Europa. Parterna ska även samtala om Finlands och USA:s bilaterala förhållande och samarbete,  rapporterar Yle.

Ryssland har hotat

Den ryska diktaturen har tidigare hotat både Finland och Sverige med ”åtgärder” om länderna närmar sig Nato.

Om Finland eller Sverige ansluter sig till militäralliansen kommer Ryssland ”vidta åtgärder”, framhävde det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Svara med ömsesidiga åtgärder

– Om de skulle ta ett sådant beslut kommer det få ”allvarliga militära och politiska konsekvenser”, som skulle kräva att vårt land svarar med ömsesidiga åtgärder, framhävde Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesdepartementet, på en presskonferens i Moskva förra veckan.

Sverige måste följa

Riksdagsledamoten Gulan Avci (L) är lyriskt efter de finska Socialdemokraternas påstådda helomvändning. Hon skriver på sin Twitter att Sverige måste följa grannlandet.

– Fantastiska nyheter att finska Socialdemokraterna vänt i NATO-frågan. Sverige kan inte vänta. Vi ska göra precis som Finland och lämna in en gemensam ansökan, skriver hon.

Foto: President of Russia resp Finland regeringskansliet 

Text: Redaktionen