Finlands tvärvändning – Trots ryska hotet

2022 03 04

Sveriges östra grannland öppnar för ett medlemskap i Nato.

Uppgifterna kommer efter att statsministern Sanna Marin och hennes parti SDP (Finlands Socialdemokrater) uppges ha ändrat uppfattning om ett medlemskap i militäralliansen.

Majoritet vill gå med

Finlands regeringsparti stödjer nu en ansökan om medlemskap i Nato, rapporterar tidningen Iltalehti. Det har tidigare varit emot en sådan ansökan, men uppges ha ändrat uppfattning efter den ryska invasionen av Ukraina.  

– Det är en jordbävning i Finlands säkerhetspolitik, säger Tomas Ries, docent vid Försvarshögskolan till TV4 Nyheterna.

Stort stöd

En opinionsundersökning från landets public service-bolag Yle visade tidigare i veckan att en majoritet av det finska folket säger ja till att gå med i Nato.

Mätningen genomfördes under tre dagar och startade dagen innan den ryska invasionen av Ukraina.

Presidenten ska träffa Biden

Finlands president Sauli Niinistö reser under dagen till Washington för att träffa USA:s president Joe Biden. Mötet ska ske i kväll, svensk tid.

Presidenterna ska träffas i Vita Huset för att diskutera Rysslands invasion av Ukraina och det spända säkerhetsläget i Europa. Parterna ska även samtala om Finlands och USA:s bilaterala förhållande och samarbete,  rapporterar Yle.

Ryssland har hotat

Den ryska diktaturen har tidigare hotat både Finland och Sverige med ”åtgärder” om länderna närmar sig Nato.

Om Finland eller Sverige ansluter sig till militäralliansen kommer Ryssland ”vidta åtgärder”, framhävde det ryska utrikesdepartementet i ett uttalande.

Svara med ömsesidiga åtgärder

– Om de skulle ta ett sådant beslut kommer det få ”allvarliga militära och politiska konsekvenser”, som skulle kräva att vårt land svarar med ömsesidiga åtgärder, framhävde Maria Zakharova, talesperson för ryska utrikesdepartementet, på en presskonferens i Moskva förra veckan.

Sverige måste följa

Riksdagsledamoten Gulan Avci (L) är lyriskt efter de finska Socialdemokraternas påstådda helomvändning. Hon skriver på sin Twitter att Sverige måste följa grannlandet.

– Fantastiska nyheter att finska Socialdemokraterna vänt i NATO-frågan. Sverige kan inte vänta. Vi ska göra precis som Finland och lämna in en gemensam ansökan, skriver hon.

Foto: President of Russia resp Finland regeringskansliet 

Text: Redaktionen 


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen