UPPGIFTER: Avgörande strider väntar – tre viktiga platser

2022 04 12

Några mil utanför Charkiv i östra Ukraina syns en stor rysk konvoj av militärfordon.

Enligt flera medier och experter mobiliserar nu Ryssland inför en stundande offensiv i östra Ukraina.

Strider som kan bli helt avgörande för krigets utveckling.

Den ryska planen

Jörgen Elfving, tidigare överstelöjtnant, konstaterar att Rysslands nya plan sannolikt riktar sig mot Ukrainas östra delar.

– Som jag ser det är planen att gå till offensiv och ”befria” separatistrepublikernas (Donetsk, Oblast och Luhansk) territorium, säger han till SVT.

Elfving utesluter inte att Putinregimen kommer att benämna utbrytarrepublikerna som en del av Ryssland om den ryska arméns offensiv blir framgångsrik.

Tre viktiga platser

Vidare konstaterar den före detta överstelöjtnanten att tre platser kan bli direkt avgörande för utkomsten av striderna.

Det handlar om Izjum, Kramatorsk och Mariupol.

Izjum och Kramatorsk

 I första hand är striderna i staden Izljum, norr om Luhansk och Donetsk, avgörande, menar Elfving.

– Lyckas man bryta upp det ukrainska försvaret i den riktningen är vägen öppen i sydostlig riktning, säger han till SVT.

Vidare menar militärexperten att ett övertagande av staden Kramatorsk även blir avgörande. Staden beskrivs som en knutpunkt. Vid ett övertagande av en knutpunkt får man möjlighet att välja anfallsriktning därefter. 

Mariupol

Sedan invasionen inleddes den 24 februari har hamnstaden Mariupol i sydöstra Ukraina utsatts för intensiv rysk beskjutning.

Staden har ett viktigt symbolvärde och skapar även bättre möjligheter för ett angrepp i nordlig riktning, konstaterar Jörgen Elfving.

Presidenten varnar

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har varnat för att en storskalig rysk offensiv mot Ukrainas östra delar väntar inom kort. Han har uppmanat civila att fly från regionerna som ryska armén förväntas attackera.

– Ockupanterna har skickat tusentals soldater och kolossala mängder utrustning för att förbereda sig inför nya attacker, sa han i ett tal i måndags, enligt NBC News.

Foto: K. Schmid

Text: Redaktionen