Uppdaterat covidvaccin förväntas i vår – bättre skydd mot omikron

2022 01 27

Just nu har studier påbörjats gällande ett nytt covidvaccin som ska ge ett bättre skydd mot omikronvarianten.

Pfizer och BioNTech har initierat studier kring ett uppdaterat vaccin, och även Moderna kommer snart inleda kliniska prövningar.

Uppdaterat vaccin i vår

– Om de kliniska prövningarna går enligt plan och uppdateringarna godkänns av myndigheterna kan vi få tillgång till Pfizers nya vaccin i april-maj och Modernas i juni-juli, uppger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström till SVT Nyheter.

Bättre skydd mot omikonsmitta

Nuvarande covidvaccin ger ett sämre skydd mot omikronsmitta än mot tidigare virusvarianter. Det finns förhoppningar om att det uppdaterade vaccinet ger ett bättre skydd mot omikron, men även kommande virusvarianter.

Tredje dosen gavs inte i tid

Den tredje dosen covidvaccin ökar skyddet mot omikron. Men dosen gavs inte ut i tid för den nuvarande smittspridningen i landet. Vilket skapar en oro kring om det uppdaterade vaccinet är nödvändigt.

Viktigt att uppdatera vaccinet

Trots den kraftiga smittspridningen just nu finns det fortfarande en stor vikt i att uppdatera vaccinet.

– Dels kan omikron komma tillbaka, möjligen nästa vinter. Eller så dyker det upp en ny släkting till omikron och då är det bra att ligga lite närmare nästa variant än det ursprungliga viruset som kom för två år sedan, konstaterar Richard Bergström.

Hopp till de med nedsatt immunförsvar

För de som inte har fått ett bra antikroppssvar trots tre till fyra doser mRNA-vaccin kommer ett nytt proteinbaserat covidvaccin. Det nya vaccinet heter Novavax och kommer i slutet av februari.

Vaccin två gånger om året

– Vi kan ju inte ha en situation där vi ska vaccinera alla människor i hela världen var fjärde månad utan jag tror att vi kommer glida över till ren säsongsverksamhet med en dos till hösten och vintern, säger Richard Bergström till SVT Nyheter.

Foto: M. Napo

Text:Redaktionen