UNIKA RÖSTEN: Han röstade emot ett svenskt Natomedlemskap

2022 08 04

Republikanen Josh Hawley var den enda senatorn som röstade nej till ett svenskt-finskt medlemskap i Nato.

Han motiverade sitt beslut i en nyligen publicerad artikel i The National Interest.

I texten betonar han att USA måste tona ner sina åtagande i Europa och istället vända blicken ännu längre österut.  

Enligt senatorn borde USA fokusera på hotet från Kina.

Ett hot som enligt Josh Hawley är så pass allvarligt att USA inte har råd att utvidga Nato.  

”Måste få veta sanningen”

– Finland och Sverige vill gå med i Atlantalliansen för att avvärja ytterligare rysk aggression i Europa. Det är fullt förståeligt med tanke på deras läge och säkerhetsbehov. Men USA:s största utländska motståndare finns inte i Europa. Den finns i Asien. Jag pratar naturligtvis om Folkrepubliken Kina. Och när det kommer till kinesisk imperialism, så måste det amerikanska folket få veta sanningen, skriver Josh Hawley i The National Interest och tillägger:

– USA är inte redo att motstå den. Att utöka amerikanska säkerhetsåtaganden i Europa skulle bara göra problemet värre – och Amerika mindre säkert.

En ekonomisk fråga

Under debattens gång kritiserade senatorn Sverige och Finlands inträde.

Utöver säkerhetsaspekten anser Hawley att nya medlemmar i Nato i slutändan kommer att kosta de amerikanska skattebetalarna.

–  Jag förstår att Finland och Sverige vill ansluta sig, men man kan fråga sig om det här är i USA:s intresse? Vår uppgift är att försvara USA, skydda våra arbetstagare och våra jobb och inte skapa en liberal världsordning, sa han under debatten enligt Yle.

Stor majoritet röstade ja 

Av senatens 100 ledamöter röstade 95 för ett svenskt-finskt medlemskap. 

– Vår Nato-allians är en grundsten som har garanterat demokrati i västvärlden sedan slutet av andra världskriget. Detta stärker Nato ytterligare. Finlands och Sveriges medlemskap behövs – särskilt i ljuset av den senaste tidens ryska aggression,  framhöll senatens majoritetsledare Chuck Schumer i ett inledande anförande.

Foto: Josh Hawley Official resp Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen