I NATT: Stor Natoframgång för Sverige

2022 08 04

Den amerikanska senaten har godkänt Sveriges och Finlands ansökan till Nato.

En förkrossande majoritet röstade för.

Av senatens 100 ledamöter röstade 95 för. En röstade emot och en röstade blankt.

Vår Nato-allians är grunden som har garanterat demokrati i västvärlden sedan slutet av andra världskriget. Detta stärker Nato ytterligare. Finlands och Sveriges medlemskap behövs – särskilt i ljuset av den senaste tidens ryska aggression, säger senatens majoritetsledare Chuck Schumer enligt CNN.

Republikanska senatorn James Risch  framhävde att ja-rösten förmodligen var det enklaste beslutet han någonsin tagit som senator.

–  Man kan argumentera ifall alla nuvarande Natos medlemsländer uppfyller alliansen kriterier. Men när det kommer till Finland och Sverige så finns det inga frågetecken.

Nancy Pelosi, representanthusets talesman, beskriver resultatet som ett ”kraftfullt steg framåt för USA”.

– Idag tog USA ett kraftfullt steg framåt i kampen för att försvara global frihet och demokrati. Jag vill välkomna Finland och Sverige till den starkaste försvarsalliansen i mänsklighetens historia, skriver hon på Twitter.

Statsministerns tack

USA:s beslut välkomnas av statsminister Magdalena Andersson (S).

Hon utrycker sin tacksamhet i ett inlägg på Twitter:

– I dag har den amerikanska senaten ratificerat Sveriges och Finlands anslutning till Nato. Det starka, partiöverskridande stödet och den snabba omröstningen till stöd för att våra länder går med i alliansen är djupt uppskattat. Tack!

Viktig signal

Utrikesminister Ann Linde (S) beskriver nattens omröstning som ”en stor framgång”.

Hon betonar att USA:s godkännande sänder en viktig signal till övriga Natoländer.

– Det är det största och viktigaste landet i Nato så självklart spelar det stor roll. Nu är det bara sju länder kvar som inte har ratificerat, det har aldrig gått så snabbt, säger Ann Linde till nyhetsbyrån TT.

Foto: Kristian Pohl AB Regeringskansliet

Text: Redaktionen