UNIK STUDIE: Katastrofala nyheter för Ryssland

2022 07 29

Rysslands ekonomi är ”katastrofalt förlamad” efter månader av västerländska sanktioner och en massflykt av internationella företag.

Det är slutsatsen av en ny studie från Yale university, rapporterar Euronews.

Enligt studiens författare är det den  "första heltäckande" analysen av den ryska ekonomin sedan ryska soldater korsade gränsen och invaderade Ukraina.

– Ryssland har förlorat företag som representerar ~40 % av dess BNP, vilket innebär att nästan alla utländska investeringar under tre decennier är som bortblåsta, skriver forskarna i studien.

Mer än 1 000 företag har minskat sin verksamhet i Ryssland eller lämnat landet helt sedan kriget började.

”Fullständigt kollapsat”

Studiens författare framhäver att de internationella sanktionerna "oåterkalleligt försämrat" Rysslands export och att importen till landet "till stor del har kollapsat".

– Det har lett till en "utbredd utbudsbrist" i Ryssland och den inhemska produktionen, som är beroende av import från alla branscher, har stannat av, fastslår studien.

Trots höga energipriser, vilket har lett till att prognosen av Rysslands BNP uppgraderats med 2,5 procentenheter, har Rysslands ledande status som råvaruexportör fått sig en rejäl törn.

– Rysslands strategiska position som råvaruexportör har oåterkalleligt försämrats, eftersom landet nu befinner sig i en svag position och måste hantera förlusten av sina dåvarande huvudmarknader. 

Författarna konstaterar att Kremls nya strategi –  att ”vända blicken” österut mot Asien  –  kan bli svårhanterlig. 

– Ryssland saknar verktyg, till exempel gasledningar, för att flytta stora delar av sin energiexport österut, fastslår studien. 

Putin erkänner

Rysslands diktator Vladimir Putin har för första gången erkänt att västerländska sanktioner orsakar stora problem för Ryssland, rapporterar The Telegraph. 

– Det är en enorm utmaning för vårt land, sa Putin i en videokonferens med ryska tjänstemän.

Han erkände att Ryssland isolerats från omvärlden och att landet måste ”hitta nya lösningar” för att ta sig igenom krisen.

– Det står klart att vi inte kan utvecklas isolerat från resten av världen, erkände diktatorn.

ANALYS

Rysslands brutala anfallskrig mot det självständiga och europeiska landet Ukraina har lett till de största sanktionerna som världen skådat.

USA, Kanada och EU har tillsammans med många andra länder runt om i världen, till exempel Australien, Nya Zeeland, Japan och Sydkorea infört mycket kraftfulla sanktioner mot den ryska diktaturen och det råder inga tvivel om att sanktionerna är ytterst effektiva.

För att verkligen krossa Rysslands finansiering av de pågående brotten mot mänskligheten i Ukraina återstår dock en central åtgärd – och det är att EU drar ned användandet av rysk olja och gas till ett minimum.

Tyskland håller i taktpinnen

På den punkten är Tyskland avgörande. Tyskland har satt sig i knäet på Putin genom en politik som tyskarna själva medger har varit mycket naiv och därför är det akut viktigt att skapa alternativa energikällor i hela Europeiska Unionen och framförallt i Tyskland.

Detta kan även ge möjligheter att skapa svenska jobb och svensk export om Sverige – som redan har en stark energisektor med betydande export – lyckas agera snabbt.

Spara på energin

Men viktigare än att gynna Sverige är förstås att undsätta Ukrainas folk och därför behöver man minska på energianvändningen i Europa så snabbt som möjligt – redan innan man hinner få tag på annan energi.

Det är orsaken till att Tyskland nu uppmanar sina invånare till att hushålla med energin.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen