UNIK STUDIE: Katastrofala nyheter för Ryssland

2022 07 29

Rysslands ekonomi är ”katastrofalt förlamad” efter månader av västerländska sanktioner och en massflykt av internationella företag.

Det är slutsatsen av en ny studie från Yale university, rapporterar Euronews.

Enligt studiens författare är det den  "första heltäckande" analysen av den ryska ekonomin sedan ryska soldater korsade gränsen och invaderade Ukraina.

– Ryssland har förlorat företag som representerar ~40 % av dess BNP, vilket innebär att nästan alla utländska investeringar under tre decennier är som bortblåsta, skriver forskarna i studien.

Mer än 1 000 företag har minskat sin verksamhet i Ryssland eller lämnat landet helt sedan kriget började.

”Fullständigt kollapsat”

Studiens författare framhäver att de internationella sanktionerna "oåterkalleligt försämrat" Rysslands export och att importen till landet "till stor del har kollapsat".

– Det har lett till en "utbredd utbudsbrist" i Ryssland och den inhemska produktionen, som är beroende av import från alla branscher, har stannat av, fastslår studien.

Trots höga energipriser, vilket har lett till att prognosen av Rysslands BNP uppgraderats med 2,5 procentenheter, har Rysslands ledande status som råvaruexportör fått sig en rejäl törn.

– Rysslands strategiska position som råvaruexportör har oåterkalleligt försämrats, eftersom landet nu befinner sig i en svag position och måste hantera förlusten av sina dåvarande huvudmarknader. 

Författarna konstaterar att Kremls nya strategi –  att ”vända blicken” österut mot Asien  –  kan bli svårhanterlig. 

– Ryssland saknar verktyg, till exempel gasledningar, för att flytta stora delar av sin energiexport österut, fastslår studien. 

Putin erkänner

Rysslands diktator Vladimir Putin har för första gången erkänt att västerländska sanktioner orsakar stora problem för Ryssland, rapporterar The Telegraph. 

– Det är en enorm utmaning för vårt land, sa Putin i en videokonferens med ryska tjänstemän.

Han erkände att Ryssland isolerats från omvärlden och att landet måste ”hitta nya lösningar” för att ta sig igenom krisen.

– Det står klart att vi inte kan utvecklas isolerat från resten av världen, erkände diktatorn.

ANALYS

Rysslands brutala anfallskrig mot det självständiga och europeiska landet Ukraina har lett till de största sanktionerna som världen skådat.

USA, Kanada och EU har tillsammans med många andra länder runt om i världen, till exempel Australien, Nya Zeeland, Japan och Sydkorea infört mycket kraftfulla sanktioner mot den ryska diktaturen och det råder inga tvivel om att sanktionerna är ytterst effektiva.

För att verkligen krossa Rysslands finansiering av de pågående brotten mot mänskligheten i Ukraina återstår dock en central åtgärd – och det är att EU drar ned användandet av rysk olja och gas till ett minimum.

Tyskland håller i taktpinnen

På den punkten är Tyskland avgörande. Tyskland har satt sig i knäet på Putin genom en politik som tyskarna själva medger har varit mycket naiv och därför är det akut viktigt att skapa alternativa energikällor i hela Europeiska Unionen och framförallt i Tyskland.

Detta kan även ge möjligheter att skapa svenska jobb och svensk export om Sverige – som redan har en stark energisektor med betydande export – lyckas agera snabbt.

Spara på energin

Men viktigare än att gynna Sverige är förstås att undsätta Ukrainas folk och därför behöver man minska på energianvändningen i Europa så snabbt som möjligt – redan innan man hinner få tag på annan energi.

Det är orsaken till att Tyskland nu uppmanar sina invånare till att hushålla med energin.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Sverige säger nej till USA – stormakten vädjar om hjälp

2025 03 17

Det råder stor brist på ägg i USA.

Efter flera utbrott av fågelinfluensan har över 50 miljoner höns tvingats avlivats i USA sedan oktober 2024.

Det har lett till ett kraftigt minskat utbud av ägg, vilket fått USA:s regering att vända blicken mot andra länder.

Stormakten har undersökt om flera europeiska länder, inklusive de nordiska, kan exportera ägg till USA.

Nu svarar Sverige.

Enligt Kronägg, en av Sveriges största äggproducenter, blir det svårt att transportera ägg till stormakten i väst.

– Det är inte helt okomplicerat att få tillstånd för export till USA. Jag tror inte vi kommer att exportera, säger Kronäggs vd Markus Lindström till GP.

– Vi har också äggbrist i Europa och där har vi redan exportkanaler vi använder oss av. Så det är snarare så att vi exporterar inom Europa.

Norge ger samma besked.

– Tyvärr har vi inte ett enda ägg att sälja. Alla ägg vi har kommer att gå till norska konsumenter, säger Kjell S. Rakkenes, vice vd för strategi, hållbarhet och kommunikation på äggproducenten Nortura, till norska TV2.

Enligt Rakkenes har USA kontaktat många länder runt om i världen.

– Jag har förstått att de har kontaktat flera länder med förfrågningar om att köpa ägg. Det visar att försörjningssituationen är krävande på fler håll än i Norge, säger han.

Finland och Danmark svarar

Finland och Danmark säger varken ja eller nej.

Båda länderna hänvisar dock till att nuvarande regelverk gör det svårt att exportera ägg till USA.

– Ett stort antal kontrollkrav i bland annat USA står i vägen för att kunna exportera ägg dit, har chefen för branschorganisationen Danske Æg sagt till jordbrukstidningen Fødevarewatch.

Public service-kanalen Yle rapporterar att finska producenter tampas med liknande problem.

– Svaret var att man egentligen inte kunde svara på frågan, eftersom man inte har förhandlat om att sälja ägg till USA. Därför känner man i Finland inte till de krav landet har på ägg och äggprodukter, uppger kanalen.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen


Dansk reaktion mot USA chockar forskarna: “Helt sjukt”

2025 03 18

Det danska förtroendet för USA rasar till nya bottennivåer.

Danmark är en av USA:s mest pålitliga vänner i världen.

Vi har kämpat sida vid sida med amerikanerna i många, många decennier. Vi är en av USA:s viktigaste och bästa allierade.

Det underströk Danmarks statsminister Mette Frederiksen efter att USA:s vicepresident JD Vance kallat danskarna för en “dålig allierad” tidigare i år.

"Riktigt sjukt"

Men efter Trump-administrationens återkommande anspråk på att ta över Grönland, tullkriget mot Europa och, enligt kritikerna, vurmandet för Ryssland syns nu effekterna.

Danskarna har fullständigt tappat förtroendet för USA som allierad, visar en undersökning i tidningen Berlingske.

Uppemot 92 procent anser att Danmark borde lita mer på Europa än på USA för sin säkerhet.

Hela 41 procent ser dessutom USA som ett potentiellt hot.

Siffrorna är på de nivåerna att de mer eller mindre chockar forskarna.

– Det är en riktigt sjuk siffra. Jag trodde aldrig att jag skulle se den, säger Mikkel Vedby Rasmussen, professor i statsvetenskap vid Köpenhamns universitet, till Berlingske.

Fundamental förändring

Det som pågår är enligt professorn en fundamental förändring i hur danskarna uppfattar USA.

– Även på 60-, 70- och 80-talen, när många danskar var emot Nato och kritiska mot USA, var det ingen som trodde att amerikanerna inte skulle hjälpa oss om vi behövde det, säger Mikkel Vedby Rasmussen.

Den danska forskaren säger  att förtroenderaset även beror på att det som kommuniceras från USA:s regering i princip låter som slagord direkt från Kreml.

LÄS MER: Kris i USA – ber Danmark om hjälp

Sjunkit 20 procentenheter

För tre år sedan, i mars 2022, uppgav 65 procent av danskarna att man hade ett mycket högt förtroende för att Nato skulle försvara Danmark vid händelse av krig.

Idag har den siffran sjunkit radikalt.

Den senaste mätningen visar att blott 46 procent tror att Nato skulle rycka in vid ett sådant scenario.

Analysen från undersökningens resultat är att danskarna har insett allvar, menar Gorm Rye Olsen, professor i statsvetenskap vid Roskilde universitet.

– Det är ett uttryck för att befolkningen förstår vad som händer, säger han.

Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)

Text: Redaktionen