UTRIKES: Oväntad framgång för Putin

2022 07 26

Trots kraftiga västerländska sanktioner, som införts efter den ryska invasionen av Ukraina, verkar Rysslands ekonomi klara sig bättre än förväntat.

Det indikerar den Internationella valutafondens (IMF) senaste rapport som publicerades i dag.

I den senaste uppdateringen av "World Economic Outlook" har prognosen av Rysslands BNP uppgraderats med 2,5 procentenheter, rapporterar den oberoende nyhetssajten The Moscow Times. 

Höga energipriser

Den främsta anledningen till att Rysslands ekonomi verkar klara sig bättre än förväntat i år är enligt IMF de höga energipriserna i världen.

– Medan stora ekonomier, inklusive USA och Kina, bromsar, beräknas Rysslands ekonomi ha krympt under andra kvartalet med mindre än vad tidigare prognos indikerat, med råolja och icke-energiexport som håller sig bättre än väntat, fastslår IMF i rapporten.

Efter att ha startat året under 80 dollar per fat, steg oljepriset till nästan 129 dollar i mars, innan det sjönk tillbaka till lite över 105 dollar.

Naturgaspriserna stiger igen och närmar sig sin senaste topp, rapporterar The Moscow Times.

Flera europeiska länder har fortsatt att importera rysk gas och olja, vilket är en bidragande faktor till att den ryska ekonomin ser ut att klara sig bättre än förväntat.

Nu tvingas EU agera.   

Nya sanktioner

På tisdagen har EU enats om nya sanktioner mot rysk energiexport.

Samtliga medlemsländer har nått en överenskommelse om att minska användningen av gas med 15 procent till vintern. Det bekräftar EU-kommissionen i ett pressmeddelande.  

– Europeiska unionen står inför risken för ytterligare minskad tillgång på gas från Ryssland på grund av Kremls användning av sin gasexport som ett vapen, och nästan hälften av våra medlemsstater påverkas redan av minskade leveranser.  Att vidta åtgärder nu kan minska både risken och kostnaderna för Europa i händelse av ytterligare eller fullständiga störningar och stärka den europeiska energiresiliensen, framhåller EU-kommissionen.

Foto: President of Russia Office 

Text: Redaktionen