UKRAINAKRISEN: Nya bilder väcker oro – Ryska soldater i rörelse

2022 02 21

Risken för ett fullskaligt krig mellan Ryssland och Ukraina ökar.

Under natten rapporterade flera amerikanska medier om att den ryska diktatorn, Vladimir Putin, gett sina befälhavare order att inleda invasionen. Nu kommer fler oroande uppgifter.

Bilder visar soldater i rörelse

Amerikanska företagets Maxar Technologies nya satellitbilder visar tecken på en ytterligare upprustning hos den ryska militären. Flera bilder visar att soldater rör sig mot den ukrainska gränsen och att nya stora mängder av pansarutrustning har placerats ut nära gränsen, rapporterar BBC.

Byggt pontonbro

En militär pontonbro, en bro som flyter på vattnet, har byggts över floden Pripjat i Belarus. Det är endast sex kilometer från Belarus gräns till Ukraina. Bron skulle underlätta förflyttning av soldater och militärfordon vid en potentiell invasion.

Satellitbilderna visar att bron konstruerades den 15 februari.

Ukraina är omringat

Ryssland har tidigare hävdat att landet drar tillbaka sina trupper och militärfordon från gränsen, men de nya uppgifterna från Maxar visar att Ukraina är fortsatt omringat.

Satellitbilderna från mitten av februari indikerar att landet är omringat från tre sidor, rapporterar BBC. Vid gränserna till Ryssland, men även vid gränsen till Belarus, där de nya bilderna visar stora mängder av ryska soldater och militär utrustning.

Pågår övning

De nya oroande bilderna från Belarus kommer i samband med en rysk militärövning i landet. 30 000 soldater deltar i övningen, som ska avslutas den 20 februari, enligt den ryska regeringen.

Om nya satellitbilder skulle visa att mobiliseringen i Belarus kvarstår efter datumet ger det en tydlig indikation på Moskvas avsikter.  

Foto: Arkivbild P. Mendez

Text: Redaktionen