Diktatorn har beordrat armén att inleda krig mot Ukraina

2022 02 21

Rysslands diktator har beordrat sina arméchefer att inleda anfallskrig mot Ukraina – ett oskyldigt land som nu riskerar att drabbas av ett blodbad.

Detta enligt underrättelseinformation som USA:s underrättelsetjänster  har erhållit rapporterar TV-kanalerna NBC News, ABC News och CNN sent i kväll. Putinregimen skall ha beordrat sina arméchefer att inleda det krig som Ryssland om och om igen har lovat att man inte har några som helst planer att inleda.

Anfallskrig

Ryska militärchefer skall ha givits order om att inleda ett anfallskrig – vilket i media ofta betecknas som invasion – av det fria europeiska landet Ukraina med 44 miljoner invånare.

Det uppger myndighetskällor till NBC News i kväll.

Ett oskyldigt land

Ukraina har inte gått in på ryskt territorium, har inte uttalat sig hotfullt mot Ryssland och har inte agerat på något som helst annat sätt som ens kommer i närheten av krigsanledning.

Det är ett oskyldigt land som nu riskerar att drabbas av ett blodbad med flera tiotusentals personer som kan dödas om ryska diktaturen går till anfall enligt bedömare.

Låg till grund

USA:s underrättelsetjänst har snappat upp informationen för bara någon dag sedan och detta låg till grund för president Joe Bidens uttalande för bara något dygn sedan då han sade sig vara övertygad om att Putin redan har fattat beslut om att gå till anfall, klargör NBC News.

– Vi tror att de kommer anfalla Ukrainas huvudstad Kiev, en stad med 2,8 miljoner oskyldiga människor, sa Joe Biden.

Handlar inte om övning

USA har även bevittnat hur den ryska militären vidtagit flera steg som ingår i en förberedelse för krig.

Ryssland har sänt onaturligt stora styrkor till Belarus och trupprörelserna gör att Väst misstänker att det inte alls handlar om en övning.

I stället anar man att det avser en attack mot Ukraina norrifrån.

Östra Ukraina

Enligt Vita Huset har inte hotbilden i östra Ukraina minskat trots insatser från Väst.

USA:s president har nu informerats om att attacken kan ske när som helst, rapporterar NBC News.

Setts gå in i Vita Huset

Joe Biden har i dag lett ett ovanligt helgmöte med USA:s Nationella Säkerhetsråd med fokus på Ukraina. Utrikesminister Antony Blinken och försvarsminister Lloyd Austin har sett gå in i Vita Husets West Wing strax före lunchtid idag.

Från Air Force Two

Myndighetskällor uppger att vicepresident Kamala Harris ska delta i mötet genom att vara uppkopplad från Air Force Two på väg från Tyskland över Atlanten.

Foto: President of Russia Office, Nato

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio – ”sluta omedelbart”

2024 06 13

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Postnord-kunder drabbas av ny våg – går ut med uppmaning

2024 06 12

Postnords kunder har på nytt drabbats av ett återkommande problem.

Under året har flera olika företag gått ut och varnat för bluff-sms och bedrägeri.

Det har varit ett återkommande problem och allmänheten har uppmanats att se till att ha koll på vad som indikerar att det kan röra sig om ett falskt meddelande.

Nu drabbas Postnords kunder på nytt av det besvärande fenomenet.

Det rapporterar Sveriges Radio.

“Väldigt jobbigt”

Bedragare kommer hela tiden på nya sätt att lura folk på pengar, och sms med olika länkar och uppmaningar är ett sätt man försöker bedra företagskunder.

På sistone har en ny våg bluff-sms nått Postnords kunder.

Postnords presstalesperson Henrik Ishihara uttrycker oro över utvecklingen.

– Det är ju väldigt jobbigt. Dels är det vårt varumärke som utnyttjas och det är ju ett brott i sig. Det absolut mest allvarliga är dock alla våra kunder, alla mottagare, som drabbas och i vissa fall luras på pengar, säger han till SR.

Riktar uppmaningar

Ishihara går ut med en uppmaning till kunderna i samband med den nya vågen av bedrägeriförsök.

– De gånger som vi skickar ut meddelanden så är det alltid med en länk till antingen Postnord.se eller Postnord.com. Är det någon annan länk så är det en bluff och då ska man bara radera det, säger han.

Inte första gången

Det är inte första gången som Postnord går ut och varnar för bedragare.

Tidigare har man förtydligat hur bedrägerierna går till.

– Tyvärr cirkulerar det bluffmejl och bluff-sms där avsändaren utger sig för att vara PostNord, har det statliga bolaget förklarat.

– Det förekommer även bluffannonser på olika sociala plattformar. Ibland blir de som lägger ut privatannonser på annonssidor kontaktade av bedragare som uppmanar till användning av PostNords ”kurirtjänst”. Även det är en bluff.

Därför är det attraktivt

Postnord framhåller att bedragarna riktar sig mot bolaget av en tydlig anledning.

– Sverige är en av de mest utvecklade e-handelsmarknaderna i Europa, vilket gör det attraktivt för bedragare att försöka luras. 

– Tyvärr måste man som konsument idag vara lite misstänksam. Det bästa sättet att skydda sig mot bedragare är att alltid vara uppmärksam. Klicka aldrig på länkar om du är osäker på vart de leder.

Foto: Postnord

Text: Redaktionen