UKRAINA: Stor risk för ny flyktingvåg

2022 11 09

Östeuropeiska länder förbereder sig inför en ny flyktingvåg från Ukraina under vintern.

Flyktingmottagningar har återigen öppnat och matförråden fylls på i väntan på att antalet ukrainare som flyr västerut ska öka, rapporterar Reuters.

Anledningen till den förväntade ökningen är Rysslands nya strategi i sitt anfallskrig mot Ukraina.

I takt med att motgångarna har radat upp sig på marken har ockupanterna börjat rikta in sig på Ukrainas elnät och energiförsörjning. Kritisk infrastruktur har skadats i drönarattacker och robotangrepp.

Den brutala strategin har främst drabbat civilbefolkningen i Ukraina. En betydande del av landets befolkning har upplevt återkommande strömavbrott och brist på vatten de senaste veckorna.

Miljontals på flykt

Drygt 6,9 miljoner ukrainare beräknas ha tvingats lämna sina hem sedan Ryssland inledde sin invasion den 24 februari. De lever numera under mycket tuffa förhållanden i olika delar av Ukraina.

Den slovakiska regeringen förutser att hundratusentals från denna grupp kommer försöka korsa gränsen och ta sig till Slovakien under vintern, uppger Reuters. 

– En ökning av antalet som flyr märks redan och siffran förväntas öka, säger Roman Dohovic, biståndssamordnare för staden Kosice i östra Slovakien, till Reuters.

Cirka 4,5 miljoner ukrainare har lämnat landet efter Rysslands invasion, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. En majoritet av dessa är bosatta i länder som gränsar till Ukraina – Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien.

Nya förberedelser

Polen är i särklass det land som har tagit emot flest flyktingar från Ukraina.

De senaste månaderna har dock flyktingströmmen avstannat. Men eftersom striderna försätter och temperaturerna sjunker så räknar Polen med en kraftig ökning. 

I landets östra stad Przemysl pågår förberedelserna för fullt.

– Vi måste förbereda oss för vintern. Vi har länge förutsett att det kan bli svårt, och vi måste vara redo för en ny flyktingvåg, säger Witold Wolczyk till Reuters. Han är anställd vid en myndighet i staden.

”Stora påfrestningar”

Tjeckien är ett annat land som har tagit emot ett stort antal flyktingar.

Landets inrikesminister Vit Rakusan befarar att en ny flyktingvåg kan bli svårhanterlig.

– Alla scenarier som innefattar över en halv miljon flyktingar innebär stora påfrestningar på sjukvården och skolan, men det kommer särskilt slå mot vår kapacitet att tillhandhålla anständigt boende till de som flyr till vårt land. Det kommer inte fungera att upprätta improviserade tält under vintern, säger ministern enligt Reuters.

Källa: Nato resp President of Russia Office

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen