UKRAINA: Stor risk för ny flyktingvåg

2022 11 09

Östeuropeiska länder förbereder sig inför en ny flyktingvåg från Ukraina under vintern.

Flyktingmottagningar har återigen öppnat och matförråden fylls på i väntan på att antalet ukrainare som flyr västerut ska öka, rapporterar Reuters.

Anledningen till den förväntade ökningen är Rysslands nya strategi i sitt anfallskrig mot Ukraina.

I takt med att motgångarna har radat upp sig på marken har ockupanterna börjat rikta in sig på Ukrainas elnät och energiförsörjning. Kritisk infrastruktur har skadats i drönarattacker och robotangrepp.

Den brutala strategin har främst drabbat civilbefolkningen i Ukraina. En betydande del av landets befolkning har upplevt återkommande strömavbrott och brist på vatten de senaste veckorna.

Miljontals på flykt

Drygt 6,9 miljoner ukrainare beräknas ha tvingats lämna sina hem sedan Ryssland inledde sin invasion den 24 februari. De lever numera under mycket tuffa förhållanden i olika delar av Ukraina.

Den slovakiska regeringen förutser att hundratusentals från denna grupp kommer försöka korsa gränsen och ta sig till Slovakien under vintern, uppger Reuters. 

– En ökning av antalet som flyr märks redan och siffran förväntas öka, säger Roman Dohovic, biståndssamordnare för staden Kosice i östra Slovakien, till Reuters.

Cirka 4,5 miljoner ukrainare har lämnat landet efter Rysslands invasion, enligt FN:s flyktingorgan UNHCR. En majoritet av dessa är bosatta i länder som gränsar till Ukraina – Polen, Slovakien, Ungern och Rumänien.

Nya förberedelser

Polen är i särklass det land som har tagit emot flest flyktingar från Ukraina.

De senaste månaderna har dock flyktingströmmen avstannat. Men eftersom striderna försätter och temperaturerna sjunker så räknar Polen med en kraftig ökning. 

I landets östra stad Przemysl pågår förberedelserna för fullt.

– Vi måste förbereda oss för vintern. Vi har länge förutsett att det kan bli svårt, och vi måste vara redo för en ny flyktingvåg, säger Witold Wolczyk till Reuters. Han är anställd vid en myndighet i staden.

”Stora påfrestningar”

Tjeckien är ett annat land som har tagit emot ett stort antal flyktingar.

Landets inrikesminister Vit Rakusan befarar att en ny flyktingvåg kan bli svårhanterlig.

– Alla scenarier som innefattar över en halv miljon flyktingar innebär stora påfrestningar på sjukvården och skolan, men det kommer särskilt slå mot vår kapacitet att tillhandhålla anständigt boende till de som flyr till vårt land. Det kommer inte fungera att upprätta improviserade tält under vintern, säger ministern enligt Reuters.

Källa: Nato resp President of Russia Office

Text: Redaktionen