UKRAINA: Oroande uppgifter – kopplas till Sverige

2023 02 23

Illegala skjutvapen i Ukraina kan hamna i händerna på kriminella i Sverige.

Bland annat ska vapensmugglare i Göteborg ha fått frågan om att köpa militära vapen för att sälja dem vidare i Sverige, uppger Sveriges Radio.

Det kan enligt Tullverket bland annat handla om granatgevär, samma typ av vapen som du kan se på bilden till den här artikeln.

– Att det skulle komma vapen från Ukraina nu är inte förvånande. Det vi väntar på att se, det är tecken på att nu är det en strid ström av vapen, säger Jesper Liedholm vid Tullverket till P1 Dokumentär.

"Kommer självklart att ske"

Vapensmuggling från Ukraina skedde redan innan kriget började, men sedan Vladimir Putin inledde sin blodtörstiga invasion uppges ha utvecklingen eskalerat.

Enligt Tullverket är det att förvänta sig att en hel del av de vapen som nu finns tillgängliga i det krigsdrabbade landet hamnar i händerna på kriminella – istället för att hjälpa de ukrainska styrkorna på slagfältet.

Självklart kommer en del av vapnen som nu går dit, eller som redan finns där som de hade innan, att hamna i fel händer. Och självklart kommer det ske smuggling, säger Jesper Liedholm.

Varnade redan i somras

Redan i somras varnade polisen för just en sådan här situation.

Då misstänkte man dock att vapensmugglingen skulle ta fart först efter det att kriget i Ukraina är över.

– Det finns nog en hög risk att flöden av illegala vapen kommer in i Sverige när det blir lite mer ordning och reda, kanske till och med fred där, sade poliskommissarie Gunnar Appelgren till Ekot.

Jämför med Jugoslavien

Även EU-kommissionären Ylva Johansson (S) stämde in i en sådan oro.

– Långt efter kriget i forna Jugoslavien ser vi följderna i Sverige, där vapen från kriget används i skjutningar bland gängkriminella. Nu, i och med Putins krig i Ukraina, ser vi en mycket stor risk för ökad kriminell vapenhandel, sade hon till Dagens Nyheter vid tillfället.

Måste vara beredda på följder

Även Nils Duquet, internationell vapensmugglingsexpert på Flamländska fredsforskningsinstitutet i Bryssel, varnar för att Sverige måste vara på tårna i samband med att väst ökar vapenleveranserna till det hårt drabbade Ukraina.

– Jag förstår varför västländer skickar dessa vapen till Ukraina. Ett land har ju rätt att försvara sig. Däremot behöver vi vara beredda på den vapensmuggling som kan följa i krigets spår, säger han till P1 Dokumentär.

LÄS MER: Vapensmugglare bakar in vapen i bröd

Foto: Mats Carlsson Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Putins plan fungerade inte – ”enorma problem”

2024 05 26

Putin har fått enorma problem sedan hans planer slutat med fiasko.

Den ryske presidenten Vladimir Putin fortsätter att upprätthålla en fasad av framgång och styrka, både inför väst och gentemot den egna befolkningen.

Men bakom kulisserna har han enorma svårigheter.

Det beror bland annat på att flera av de planer och strategier han har haft, har misslyckats kapitalt.

Det gäller inte minst inom ett område, där Putin trodde sig ha ett starkt vapen mot väst.

Skulle användas som vapen mot väst

Det handlar om Rysslands viktiga naturgas, rapporterar Newsweek.

– Putin har enorma problem, enligt tidningen.

Putins plan var att utnyttja Europas energiproblem till sin fördel.

Men det har fungerat väldigt dåligt, och det ryska företaget Gazprom har nu enorma problem.

– Gazprom kan inte hitta nya lönsamma marknader för sin naturgas, rapporterar tidningen.

– Det minskar en värdefull inkomstgenerator för Vladimir Putins krigsmaskin och påverkar hans förmåga att använda energi som ett vapen mot väst, enligt tidningen, som baserar uppgifterna på en analys från tankesmedjan Atlantic Council.

Ville hämnas för sanktioner

Gazprom spelar en otroligt viktig roll för rysk ekonomi, men har tagit stor skada av kriget i Ukraina.

– I mitten av 2022 begränsade Gazprom gasflöden till Europa i vad som sågs som ett drag av Putin för att både få hävstång mot Kievs allierade inför vintersäsongen och hämnas mot västerländska sanktioner och stöd till Ukraina, förklarar tidningen.

– Men EU lyckades hitta alternativa, långsiktiga källor för gasimport och frigöra sig från den mesta ryska gasimporten utan att ens införa sanktioner, även om vissa länder, inklusive Österrike och Ungern, fortfarande är beroende av rysk gas.

”Har mycket gas – kan inte sälja”

Gazprom har gjort enorma förluster under 2023, och enligt energianalytikern Thomas O’Donnell har Putins taktik – att använda sig av gasen för att sätta press på Europa – blivit en stor flopp och medfört ett enormt bakslag för den ryske presidenten.

– Avsikten var att chocka Europa och tvinga dem att underkasta sig ett energikrig för att förhindra att de agerar solidariskt med Ukraina. Men till hans förvåning, hände inte detta, säger han.

– Putin har mycket gas men han kan inte sälja den.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Köpboom i butiker väntas imorgon söndag

2024 05 25

Rusning till butiker väntas under söndagen.

Imorgon söndag infaller en högtid som väntas omsätta hela 1,5 miljarder.

Det uppger Svensk Handel.

Sista söndagen i maj är en dag då svenska folket spenderar extra mycket pengar.

Anledningen: Det är mors dag.

– De som planerar att fira mamma lite extra söndagen den 26 maj lägger i genomsnitt 250 kronor på presenter, enligt Svensk Handel.

Spenderar mer

En del har säkert redan inhandlat en present, men många förväntas också gå ut och köpa någonting i sista stund under söndagen.

De vanligaste gåvorna är blomster och konfektyr, vilket 27 respektive 14 procent av konsumenterna planerar att ge bort, enligt näringslivsorganisationen.

I år förväntas dessutom shoppingen öka något jämfört med mors dag förra året – från 1,25 till 1,5 miljarder kronor.

– Även fast en del av ökningen kan härledas till inflationen råder det inga tvivel om att vi spenderar något mer för att fira våra mammor i år, säger Svensk Handels chefsekonom Maria Mikkonen.

Kunderna hittar tillbaka

Hon ser det som ett gott tecken för svensk ekonomi och handel.

– Detta talar för att kunderna börjar hitta tillbaka till butikerna, säger hon, enligt organisationens hemsida.

27 procent av svenskarna planerar att fira sin mamma genom att ge blommor, och lika många planerar att fira genom att helt enkelt träffas, enligt organisationens undersökning.

17 procent tänker fira sin mor genom att bjuda på middag.

Högtider viktiga för handeln

Men det som är intressant för handeln är såklart först och främst vilka gåvor folk ger. Förutom blommor, middag eller konfektyr så planerar svenskar att fira sin mor genom att ge exempelvis vin eller annan dryck (6 procent), alternativt något smycke, skönhetsprodukt eller kläder/skor (5 procent).

– Svenska handlare uppskattar givetvis alla de högtider och särskilda dagar som medför att kunderna besöker och konsumerar i butikerna. Särskilt glädjande är att vi noterar en ökning i omsättning jämfört med förra året, säger Maria Mikkonen.

Foto: H Fin

Text: Redaktionen