UKRAINA: Oroande uppgifter – kopplas till Sverige

2023 02 23

Illegala skjutvapen i Ukraina kan hamna i händerna på kriminella i Sverige.

Bland annat ska vapensmugglare i Göteborg ha fått frågan om att köpa militära vapen för att sälja dem vidare i Sverige, uppger Sveriges Radio.

Det kan enligt Tullverket bland annat handla om granatgevär, samma typ av vapen som du kan se på bilden till den här artikeln.

– Att det skulle komma vapen från Ukraina nu är inte förvånande. Det vi väntar på att se, det är tecken på att nu är det en strid ström av vapen, säger Jesper Liedholm vid Tullverket till P1 Dokumentär.

"Kommer självklart att ske"

Vapensmuggling från Ukraina skedde redan innan kriget började, men sedan Vladimir Putin inledde sin blodtörstiga invasion uppges ha utvecklingen eskalerat.

Enligt Tullverket är det att förvänta sig att en hel del av de vapen som nu finns tillgängliga i det krigsdrabbade landet hamnar i händerna på kriminella – istället för att hjälpa de ukrainska styrkorna på slagfältet.

Självklart kommer en del av vapnen som nu går dit, eller som redan finns där som de hade innan, att hamna i fel händer. Och självklart kommer det ske smuggling, säger Jesper Liedholm.

Varnade redan i somras

Redan i somras varnade polisen för just en sådan här situation.

Då misstänkte man dock att vapensmugglingen skulle ta fart först efter det att kriget i Ukraina är över.

– Det finns nog en hög risk att flöden av illegala vapen kommer in i Sverige när det blir lite mer ordning och reda, kanske till och med fred där, sade poliskommissarie Gunnar Appelgren till Ekot.

Jämför med Jugoslavien

Även EU-kommissionären Ylva Johansson (S) stämde in i en sådan oro.

– Långt efter kriget i forna Jugoslavien ser vi följderna i Sverige, där vapen från kriget används i skjutningar bland gängkriminella. Nu, i och med Putins krig i Ukraina, ser vi en mycket stor risk för ökad kriminell vapenhandel, sade hon till Dagens Nyheter vid tillfället.

Måste vara beredda på följder

Även Nils Duquet, internationell vapensmugglingsexpert på Flamländska fredsforskningsinstitutet i Bryssel, varnar för att Sverige måste vara på tårna i samband med att väst ökar vapenleveranserna till det hårt drabbade Ukraina.

– Jag förstår varför västländer skickar dessa vapen till Ukraina. Ett land har ju rätt att försvara sig. Däremot behöver vi vara beredda på den vapensmuggling som kan följa i krigets spår, säger han till P1 Dokumentär.

LÄS MER: Vapensmugglare bakar in vapen i bröd

Foto: Mats Carlsson Försvarsmakten

Text: Redaktionen