UKRAINA: Mycket lovande besked från Zelensky

2022 11 14

– Vi känner redan att vår seger närmar sig.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky i ett tal till landet sent igår kväll, enligt danska BT.

Optimismen grundar sig i befrielsen av staden Kherson, där fantastiska glädjescener utspelade sig i slutet av förra veckan.

Mängder med civila och ukrainska soldater sjöng och dansade och viftade med ukrainska flaggor på torg och gator efter att ryska styrkor dragit sig tillbaka.

Andas optimism

Enligt Zelensky andas hela militären och regionen nu optimism för att fortsätta befria ännu fler ockuperade delar av landet.

– För att vi upprätthåller vår enhet och vet att vi med rätta är på vår mark. Och jag tackar våra militära befälhavare, underrättelseofficerare och alla inblandade för att de utarbetat våra nästa steg. Befrielsesteg.

“Har inga helger"

Den ukrainska presidenten betonar att Ukraina sträcker sig till det yttersta för att bli fria från de ryska ockupanterna.

– Jag är på mitt kontor med vårt team. Kontoret fungerar. Kyiv slutar inte. Landet arbetar non-stop.

– Frontlinjen har inga helger. Räddningsarbetare och minröjare tar inte ledigt på helger. Läkare som hjälper skadade har inga helger. Läkare som hjälper våra barn har inga helger heller, säger Zelensky enligt BT.

Lär trappas upp

Det finns få tecken på att kriget kommer att stagnera under vintern. Snarare tvärtom. Så hävdar den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i sin senaste lägesanalys.

Prognosen är att Ukraina kommer att försöka omgruppera sina styrkor för att förstärka en pågående motoffensiv i Luhansk-regionen eller öppna en ny motoffensiv någon annanstans.

– Det är sant att ryssarna också stärker sina försvarspositioner i Luhansk, men de ukrainska styrkorna har ändå slitit ut sig och det finns ingen anledning att förutse att de dåligt tränade dåligt utrustade ryska reservisterna med dålig moral kommer att kunna stoppa de ukrainska trupperna, drivna av sina segrar, från att avancera, framhåller ISW.

Putin på väg mot “allvarligt misstag”

Analysen är också att Ryssland skulle vara den part som skulle dra fördel av vapenvila. Däremot tyder ingenting på att landets diktator Vladimir Putin skulle gå den vägen.

Istället anses han vara på väg att begå ett stort misstag ur ryskt perspektiv.

– Han borde vilja stoppa ukrainarna från att dra fördel av det känslomässiga uppsving deras senaste segrar har gett dem. Att Putin fortsätter piska sina generaler till offensiver under dessa omständigheter är alltså ett allvarligt misstag ur ett militärt perspektiv.

LÄS MER: Fantastiska glädjescener i Ukraina

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen


Militären bekräftar – skarp insats vid Gotland

2024 04 22

Under söndagen noterades två kraftiga smällar i Visby på Gotland.

Händelserna väckte stor uppmärksamhet. Tidigt spekulerades det i att Försvarsmakten låg bakom smällarna, men varken Gotlands regemente P18 eller Försvarsmaktens vakthavande kommunikatör kunder bekräfta uppgifterna. Aktörerna uppgav dock att smällarna sannolikt berodde på stridsflygplan som brutit ljudvallen.

Under måndagen går flygvapnet ut med nya uppgifter om smällarna, som var så kraftiga att fönsterrutor började skallra.

Enligt flygvapnets kommunikationschef Louise Levin orsakades smällarna av två stridsflygplan, som genomförde en ”skarp insats”.

– Det var ingen övning utan en skarp insats. Det var en rote Jas 39 Gripen ur vår incidentberedskap som genomförde en incidentinsats, säger hon till tidningen Hela Gotland.

En så kallad rote är benämningen på ett par stridsflygplan som bildar en tät formation.

”Skarp insats”

Under söndagen framkom uppgifter om att smällarna var en del av en pågående militärövning på Gotland.  Louise Levin tillbakavisar uppgifterna.

– Nej, det var en skarp insats, men mer kan jag inte säga, säger flygvapnets kommunikationschef. 

”Ständigt beredda”

Flygvapnet genomför regelbundet insatser för att säkra Sveriges luftrum.

Det finns alltid stridsflygplan redo att lyfta från en bas någonstans i Sverige. Den så kallade incidentberedskapen handlar om att lösa skarpa uppgifter, inom såväl jakt och attack som spaning. Det kan även handla om att identifiera och dokumentera aktiviteter i närområdet, till exempel militära övningar, flygplan eller fartyg.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har flygvapnet följt händelseutvecklingen noga.

– Risken för ett väpnat angrepp mot Sverige är på kort sikt fortsatt låg, men vi är ständigt beredda. Vi anpassar beredskapen och ligger alltid steget före vilket ger oss handlingsfrihet att agera vid uppkomna oförutsägbara händelser. Jag känner mig trygg i att vi har en god beredskap i det svenska flygvapnet och Försvarsmakten, säger flygvapenchefen generalmajor Carl-Johan Edström i ett uttalande.

Foto: Försvarsmakten

Text: Redaktionen


Sänker skatten

2024 04 23

Regeringen överväger flera nya skattesänkningar.

Det uppger finansdepartementet på måndagskvällen.

– Inför budgetpropositionen för 2025 är det angeläget att flera skatteförslag kan förberedas genom remittering för att möjliggöra en samlad behandling av skatteförslag med budgeteffekter, framhåller departementet i ett uttalande.

Det handlar bland annat om följande förslag på skattesänkningar:

  • Sänkt skatt på arbetsinkomster
  • Sänkt skatt på pension
  • Sänkt flygskatt

– Inflationsbekämpningen har fungerat. Vi ser nu att inflationen sjunker på bred front och vi förväntas nå inflationsmålet i år. Inför arbetet med budgeten i höst är fokus att bygga ett rikare och tryggare Sverige.

–  Remisserna fokuserar primärt på tre områden, fortsätta stötta hushåll och företag som har det tufft, öka drivkrafterna till sparande och arbete, och att göra det enklare att driva företag i Sverige, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M).

1 900 kronor

Enligt förslaget om sänkt skatt på arbetsinkomster föreslås det ordinarie jobbskatteavdraget förstärkas med 8,1 miljarder kronor.

Det skulle innebära att skatten i genomsnitt minskar med cirka 1 900 kronor per år för de som omfattas, uppger regeringen.

Pensionskatten föreslås sänkas genom att det förhöjda grundavdraget för personer som fyllt 66 år förstärks med totalt 1,84 miljarder kronor.

– I genomsnitt minskar skatten med ca 1 100 kronor per person och år för de som omfattas av förslaget om förstärkning av det förhöjda grundavdraget, framhåller regeringen.

Flygskatten föreslås sänkas med 39, 162 eller 259 kronor per passagerare – beroende på slutdestination för flygresan. 

SD måste ge grönt ljus

Ändringarna föreslås träda i kraft den 1 januari 2025.

Det är dock inte säkert att regeringen och Sverigedemokraterna går vidare med samtliga skattesänkningar som föreslås.

Finansminister Elisabeth Svantesson betonar att det ekonomiska läget, reformutrymmet, finansieringsbehovet och överläggningar mellan regeringen och SD kan komma att påverka om förslagen presenteras i höstbudgeten eller inte.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen