UKRAINA: Mycket lovande besked från Zelensky

2022 11 14

– Vi känner redan att vår seger närmar sig.

Det säger Ukrainas president Volodymyr Zelensky i ett tal till landet sent igår kväll, enligt danska BT.

Optimismen grundar sig i befrielsen av staden Kherson, där fantastiska glädjescener utspelade sig i slutet av förra veckan.

Mängder med civila och ukrainska soldater sjöng och dansade och viftade med ukrainska flaggor på torg och gator efter att ryska styrkor dragit sig tillbaka.

Andas optimism

Enligt Zelensky andas hela militären och regionen nu optimism för att fortsätta befria ännu fler ockuperade delar av landet.

– För att vi upprätthåller vår enhet och vet att vi med rätta är på vår mark. Och jag tackar våra militära befälhavare, underrättelseofficerare och alla inblandade för att de utarbetat våra nästa steg. Befrielsesteg.

“Har inga helger"

Den ukrainska presidenten betonar att Ukraina sträcker sig till det yttersta för att bli fria från de ryska ockupanterna.

– Jag är på mitt kontor med vårt team. Kontoret fungerar. Kyiv slutar inte. Landet arbetar non-stop.

– Frontlinjen har inga helger. Räddningsarbetare och minröjare tar inte ledigt på helger. Läkare som hjälper skadade har inga helger. Läkare som hjälper våra barn har inga helger heller, säger Zelensky enligt BT.

Lär trappas upp

Det finns få tecken på att kriget kommer att stagnera under vintern. Snarare tvärtom. Så hävdar den amerikanska tankesmedjan Institute for the Study of War (ISW) i sin senaste lägesanalys.

Prognosen är att Ukraina kommer att försöka omgruppera sina styrkor för att förstärka en pågående motoffensiv i Luhansk-regionen eller öppna en ny motoffensiv någon annanstans.

– Det är sant att ryssarna också stärker sina försvarspositioner i Luhansk, men de ukrainska styrkorna har ändå slitit ut sig och det finns ingen anledning att förutse att de dåligt tränade dåligt utrustade ryska reservisterna med dålig moral kommer att kunna stoppa de ukrainska trupperna, drivna av sina segrar, från att avancera, framhåller ISW.

Putin på väg mot “allvarligt misstag”

Analysen är också att Ryssland skulle vara den part som skulle dra fördel av vapenvila. Däremot tyder ingenting på att landets diktator Vladimir Putin skulle gå den vägen.

Istället anses han vara på väg att begå ett stort misstag ur ryskt perspektiv.

– Han borde vilja stoppa ukrainarna från att dra fördel av det känslomässiga uppsving deras senaste segrar har gett dem. Att Putin fortsätter piska sina generaler till offensiver under dessa omständigheter är alltså ett allvarligt misstag ur ett militärt perspektiv.

LÄS MER: Fantastiska glädjescener i Ukraina

Foto: Presidential Office of Ukraine

Text: Redaktionen