UKRAINA: En rad ryska befälhavare har dödats, fått sparken eller försvunnit

2022 08 07

De ryska generalerna och befälhavarna i kriget mot Ukraina lever mycket farligt.

Det konstaterar Storbritanniens försvarsdepartement i en ny uppdatering över hur det går för den ryska krigsledningen i regimens brutala anfallskrig mot Ukraina.

Ville avrätta Zelensky

– De svaga insatserna för Rysslands armé i samband med invasionen av Ukraina har varit mycket kostsam för Rysslands militärledning, uppger det brittiska försvarsdepartementet.

Vladimir Putin hade hoppats på att kunna slå ut Ukrainas huvudstad Kyiv inom bara två – tre dagar och planen var då enligt amerikanska underrättelsekällor att gripa och avrätta president Volodymyr Zelensky och Ukrainas politiska ledning.

Genom att krossa Ukrainas statsledning räknade ryssarna med att sprida panik och skräck för att snabbt tvinga landet på knä och införliva det in den ryska diktaturen.

Putin missnöjd och frustrerad

Men de snabba segerplanerna gick om intet då Ukrainas Väpnade Styrkor uppvisade mycket större motståndskraft och styrka än Moskva hade räknat med.

Den för ryssarna negativa utvecklingen har fått Putin att ta ut en hel del av sitt missnöje och frustration på sina generaler och befälhavare som har lett kriget på fältet mot Ukraina.

– Sannolikt har minst sex ryska befälhavare fått sparken sedan krigets start i februari 2022, rapporterar Storbritanniens försvarsdepartement.

Avpolletterade och sparkade

Generalöverste Aleksandr Zhuralev som har lett Rysslands Västra Militärdistrikt sedan 2018 tros nyligen ha blivit avpolletterad.

– Han var frånvarande vid Ryska Flottans Dag i St Petersburg den sista juli och har troligen ersatts med generallöjtnant Vladimir Kochetkov, bedömer brittiska underrättelsetjänsten.

Generallöjtnant Aleksandr Chayko fick sparken som befälhavare över Ryssland Östra Militärdistrikt i maj.

Även mannen som utsågs till högsta chef över ryska arméns anfallskrig och operationer i Ukraina har avskedats – general Vladimirovich Dvornikov.

Minst 10 har dödats

Det har inte heller gått strålande för befälhavaren för Rysslands Södra Styrkor, general Sergei Surovkin. Även han har försvunnit från sin post och ersatts av general Gennady Valeryevich Zhidko.

Sammantaget har en mängd höga generaler och befälhavare i den ryska armén antingen fått sparken eller försvunnit i samband med kriget mot Ukraina.

Trots att deras karriärer krossats har de ändå haft större tur än minst 10 andra ryska generaler i Ukraina som samtliga har dödats av Ukrainas Väpnade Styrkor.

Bakgrunden är att diktatorns frustration över arméns svaga insatser lett till att generalerna pressats att själva gå i täten för sin styrkor. I stället för att spara på generalerna och låta dem finna nya strategier så har de helt enkelt tvingats fram i positioner där de har skjutits ihjäl av fienden.

Försvårar för Putin

Att ständigt byta ut krigsledningen i den ryska armén har emellertid inte haft positiv påverkan på Putinregimens möjligheter att besegra Ukraina. Tvärtom har Putins beslut att ta ut sin ilska på sin egen krigsledning försvårat läget ytterligare för den ryska armén.

– Det har sannolikt bidragit till svårigheter för ryssarnas operationer och taktik, uppger brittiska försvarsdepartementet.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen