UKRAINA: Efter ordvalet – Macron varnar Biden

2022 04 13

Frankrikes president Emmanuel Macron varnar USA:s president Joe Biden för att hans ordval riskerar att eskalera kriget i Ukraina.

Natten mellan tisdagen och onsdagen höll Joe Biden ett tal i Iowa.

Han skrädde inte på orden. Biden anklagade Rysslands diktator Vladimir Putin för att begå folkmord i Ukraina.

Försöker utrota idén

– Ekonomin i hemmet, eller er möjlighet att fylla på tanken på bilen, inget av det ska hänga på huruvida en diktator förklarar krig och begår folkmord ett halv jordklot bort, sa presidenten.

Efter sitt tal var han lika tydlig när han fick frågor från journalister.

– Jag kallade det för folkmord, bevisen hopar sig. Det blir allt mer tydligt att president Putin försöker utrota idén om att själva verket vara från Ukraina, sa Biden.

Uppmaningen till Biden

En annan världsledare, Frankrikes president Emmanuel Macron, håller inte med USA:s president. Han vill inte gå lika långt och benämner inte Ryssland och Putins agerande som ett folkmord.

Jag skulle vara försiktig med sådana termer eftersom de här två folken (Ryssland och Ukraina) är bröder, säger han till France 2.

Varningen

Samtidigt varnar Macron USA:s president för att en upptrappning av retoriken riskerar att få motsatt effekt och försvåra försöken att åstadkomma ett avslut på kriget. 

– Jag vill fortsätta att försöka att stoppa detta krig och återställa freden. Jag gör så mycket jag kan. Men jag är inte säker på att en eskalering av retorik tjänar detta syfte, säger Macron. 

Hyllar Biden

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har däremot utryck sin tacksamhet gentemot Joe Bidens ordval.

 Sanna ord av en sann ledare. Att kalla saker vid dess rätta namn är avgörande för att stå upp mot ondskan. Vi är tacksamma för USA:s hjälp än så länge och vi är i stort behov av ännu fler tunga vapen för att undvika ytterligare ryska hemskheter, skriver han på Twitter.

Foto: Emmanuel Macron FB resp White House

Text: Redaktionen