UKRAINA: Donald Trump i dramatiskt utspel om hur kriget ska stoppas

2022 03 10

USA:s ex-president Donald Trump kallade Putin för en fredsbevarare i Ukraina men svänger nu rejält och presenterar en egen udda lösning på kriget.

Den omtalade ex-presidenten har ofta pekats ut som den USA-president i modern tid som stått närmast den sovjetiska och ryska diktaturen.

Gullade med Putin

Vid en rad tillfällen gjorde han Putinvänliga uttalanden under sin tid som president och han försökte om och om igen tona ned det faktum att ryska aktörer påverkade valkampanjen 2016 på olagligt sätt.

Positiva ord

I samband med att diktatorn Vladimir Putin beordrade ryska styrkor att korsa gränsen och gå in i Ukraina valde Trump återigen att ösa positiva ord över Putin.

Genialt anser Trump

– Jag gick in i går och där var en stor TV-skärm och jag sa – det här är genialt. Putin förklarar en stor del av Ukraina självständigt, sa Donald Trump.

Fredsstyrka enligt Trump

Putin kallade trupperna för ”fredsbevarande” styrkor vilket genast fick hård kritik från bland annat USA och Australien. Men Donald Trump gick på Putins linje och kallade de ryska soldaterna för en stark fredsstyrka.

– Så Putin säger nu att en stor del av Ukraina är självständigt. Jag säger ’Hur smart är det’. Och han kommer att gå in och vara en fredsbevarare. Det är den starkaste fredsstyrkan, sa Donald Trump till det populära konservativa radioprogrammet The Clay Travis and Buck Sexton Show som leds av den tidigare Fox-profilen Clay Travis.

Vill bomba Ryssland

Men nu har Trump svängt om totalt och uttalar sig istället negativt om Putins agerande i Ukraina.

Donald Trump föreslår att USA stoppar Putinregimens soldater genom en omfattande militär operation. Han vill att USA går in och bombar ryssarna i Ukraina och att man gör det på ett väldigt speciellt sätt.

– Bomba skiten ur Ryssland, säger Trump.

Med Kinas flaggor

Han vill även att de amerikanska stridsflygplanen inte ska bära USA-flaggan i samband med bombningarna. I stället ska det målas på kinesiska flaggor på flygplanen menar Donald Trump, rapporterar The Hill.

Skyll sen på Kina

– Och sen säger vi att det var Kina som låg bakom. Kina gjorde det, inte vi. Kina! Och då börjar de slåss med varandra och vi kan luta oss tillbaka och titta på, föreslår Donald Trump.

Kan bli USA-president igen 2024

Donald Trump presenterade det oväntade förslaget vid en stor pengainsamlingsgala för Republikanerna i New Orleans i Louisiana.

Till publikens jubel passade Trump samtidigt på att framhålla att chanserna är stora för att han ställer upp igen  i USA-valet 2024.

Foto: Donald Trump FB

Text: Redaktionen