UKRAINA: Donald Trump i dramatiskt utspel om hur kriget ska stoppas

2022 03 10

USA:s ex-president Donald Trump kallade Putin för en fredsbevarare i Ukraina men svänger nu rejält och presenterar en egen udda lösning på kriget.

Den omtalade ex-presidenten har ofta pekats ut som den USA-president i modern tid som stått närmast den sovjetiska och ryska diktaturen.

Gullade med Putin

Vid en rad tillfällen gjorde han Putinvänliga uttalanden under sin tid som president och han försökte om och om igen tona ned det faktum att ryska aktörer påverkade valkampanjen 2016 på olagligt sätt.

Positiva ord

I samband med att diktatorn Vladimir Putin beordrade ryska styrkor att korsa gränsen och gå in i Ukraina valde Trump återigen att ösa positiva ord över Putin.

Genialt anser Trump

– Jag gick in i går och där var en stor TV-skärm och jag sa – det här är genialt. Putin förklarar en stor del av Ukraina självständigt, sa Donald Trump.

Fredsstyrka enligt Trump

Putin kallade trupperna för ”fredsbevarande” styrkor vilket genast fick hård kritik från bland annat USA och Australien. Men Donald Trump gick på Putins linje och kallade de ryska soldaterna för en stark fredsstyrka.

– Så Putin säger nu att en stor del av Ukraina är självständigt. Jag säger ’Hur smart är det’. Och han kommer att gå in och vara en fredsbevarare. Det är den starkaste fredsstyrkan, sa Donald Trump till det populära konservativa radioprogrammet The Clay Travis and Buck Sexton Show som leds av den tidigare Fox-profilen Clay Travis.

Vill bomba Ryssland

Men nu har Trump svängt om totalt och uttalar sig istället negativt om Putins agerande i Ukraina.

Donald Trump föreslår att USA stoppar Putinregimens soldater genom en omfattande militär operation. Han vill att USA går in och bombar ryssarna i Ukraina och att man gör det på ett väldigt speciellt sätt.

– Bomba skiten ur Ryssland, säger Trump.

Med Kinas flaggor

Han vill även att de amerikanska stridsflygplanen inte ska bära USA-flaggan i samband med bombningarna. I stället ska det målas på kinesiska flaggor på flygplanen menar Donald Trump, rapporterar The Hill.

Skyll sen på Kina

– Och sen säger vi att det var Kina som låg bakom. Kina gjorde det, inte vi. Kina! Och då börjar de slåss med varandra och vi kan luta oss tillbaka och titta på, föreslår Donald Trump.

Kan bli USA-president igen 2024

Donald Trump presenterade det oväntade förslaget vid en stor pengainsamlingsgala för Republikanerna i New Orleans i Louisiana.

Till publikens jubel passade Trump samtidigt på att framhålla att chanserna är stora för att han ställer upp igen  i USA-valet 2024.

Foto: Donald Trump FB

Text: Redaktionen


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen