Två partier har kollapsat i Danmark

2021 05 09

Vid valet 2015 samlade Danmarks två ledande högerpartier Venstre och Dansk Folkeparti totalt 41% och statsminister Lars Løkke Rasmussen kunde regera vidare ytterligare fyra år.

Men Danmarks politiska landskap har sedan dess ritats om helt och både Venstre och Dansk Folkeparti har kollapsat och rasat till katastrofala nivåer.

ANALYS

Här är partiernas resultat i de två senaste valen samt nuvarande opinionsläge: 

Parti                                                       2015         2019      idag
🔴Enhetslistan, vänstergröna          8                 7             8
🔴Socialistisk Folkeparti                     4                 8             8
🟢Miljöpartiet Alternativet               5                3             1
🔴Socialdemokraterna                      26             26          33
🟣Radikale, vänsterliberaler             5                9             5
🔵Liberal Allians, högerliberaler     8                2             3
🔵Venstre, liberalkonservativa     20              23         11
🔵Konservativa                                        4                 7         14
🟡Dansk Folkeparti                             21                 9            6
🟡Nye Borgerlige                                   --                  2            9
 

Kollapsen för Dansk Folkeparti inträffade redan vid valet 2019 när invandringsfrågan och klimatet stod i centrum i valkampanjen. Socialdemokraternas rejäla åtstramningar i migrationspolitiken bidrog till att väljare strömmade till vänster samtidigt som Dansk Folkeparti även utmanades till höger av framförallt nybildade nationalkonservativa Nye Borgerlige.

Att Dansk Folkepartis profil på klimatområdet dessutom var svag förstärkte problemen i valkampanjen och partiet rasade från 21% till 9%. Under pandemin har partiet haft ännu svårare att profilera sig och har nu fallit till cirka 6% i mätningarna.

Samtidigt har Nya Borgerlige sedan valet ökat från 2% till 9% och har med sitt krav på totalt asylstopp tagit kommandot när det gäller att ha den mest migrationskritiska politiken. Partiet är ännu så länge inte lika uppskattat bland allmänborgerliga väljare som Dansk Folkeparti tidigare har varit och splittringen inom det Blå Blocket i dansk politik har därför ökat. En orsak till att nya partier relativt snabbt kan röna framgång i Danmark är att spärren till folketinget endast är 2%.

Kollapsen för Venstre har varit ännu mer omskakande i dansk politik. Vid valet 2019 ökade Venstre med 4 procentenheter men tappade makten då det Blå Blocket inte nådde upp till majoritetsgränsen på 90 av de 179 mandaten. Efter valförlusten ville partiledaren Lars Løkke Rasmussen diskutera partiets vision och samarbete mot mitten men istället blev det en diskussion om partiledarskapet och vid landsmötet röstades Løkke bort som partiledare.

Partiet höll sig kvar nära 20% fram till december 2020 då Venstres vice partiledare Inger Støjberg avgick efter ett bråk med den nya ledaren Jakob Ellemann-Jensen. Vid nyårshelgen i vintras meddelade Løkke att han lämnar Venstre efter 40 års medlemskap vilket slog ned som en bomb. Han ansåg att pragmatism och samverkan ersatts av ultimativa krav och murbyggande till omvärlden. Partiet tappade kraftigt efter Løkkes besked och ligger nu kring 11% i mätningarna.

Samtidigt har Konservative Folkepartiet – som genom årtionden turats om med Venstre om att vara det ledande högerpartiet i Danmark – ökat rejält.

Men nedgången hos Venstre och Dansk Folkeparti har inte motsvarats av uppgången hos Konservative och Nya Borgerlige. Konflikterna bland högerpartierna i kombination med Socialdemokraternas och statsminister Mette Frederiksens strama insatser mot pandemin har lett till att Socialdemokraterna stärkt sina aktier. S ligger nu på lika höga nivåer som vid valet 1998 då Poul Nyrup Rasmussen ledde partiet.

[forminator_poll id="1297"]

JUST NU: Matjätte ska öppna flera nya butiker

2025 07 11

En av de svenska matjättarna redovisar positivt resultat och planerar för nyetableringar.

Det handlar om matvaruhuskedjan Axfood som presenterar sin andra kvartalsrapport för året.

– Axfood summerar ett starkt andra kvartal med en tillväxt som var betydligt högre än marknadens, uppger företaget.

Lågprissegmentet drivande

I rapporten framgår tydligt att det är lågprissegmentet i koncernen som driver framgången.

Willysbutikerna står för det bästa resultatet.

– Det är tydligt att allt fler konsumenter väljer att handla hos oss, kommenterar Axfoods vd och koncernchef Simone Margulies.

Under det andra kvartalet växte Axfood betydligt mer än marknaden, främst drivet av Willys med affärsidén ”Sveriges billigaste matkasse”.

– Detaljhandelsomsättningen ökade med 23 procent totalt.

Fler butiker

Den ökade efterfrågan resulterar också i planer på nya butiker.

Vi ser att det finns fler kunder som vill handla hos Willys än vad det finns butiker, säger Simone Margulies till Dagens industri.

– Effektiviseringarna kommer att leda till årliga kostnadsbesparingar om cirka 80 miljoner kronor från 2026, vilket skapar förutsättningar för koncernen att fortsätta investera i prisvärde och konkurrenskraft.

City Gross blir Willys

Tidigare under dagen rapporterade marcusoscarsson.se om att en annan del av Axfoods koncern går betydligt sämre.

Det skulle kunna ledare till ytterligare fler Willysbutiker framöver.

– Jag tror inte att City Gross finns så länge till, märket är för okänt och det handlar också om ganska få butiker. Varför kämpa för att bevara ett varumärke när man i koncernen har andra etablerade varumärken? kommenterade Ulf Johansson till Dagligvarunytt då.

– Varumärket kommer inte att leva vidare, det dog med Bergendahls. Willys är ett mycket starkare varumärke.

Summerar

– Vi summerar ett starkt kvartal där vi växte mer än marknaden och fortsatte attrahera såväl befintliga som nya kunder, uppger Axfood.

– Vi har bra momentum i Willys, Hemköp och Snabbgross och arbetar för att utveckla City Gross.

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


JUST NU: SMHI varnar för skyfall

2025 07 11

SMHI utfärdar en gul varning för skyfallsliknande regn.

– Under natten till söndag är det risk för kraftiga skurar som lokalt kan ge stora regnmängder på kort tid, framhåller myndigheten i ett uttalande.

Enligt SMHI:s varning ligger sex län i riskzonen:

- Stockholms län

- Uppsala län

- Västmanlands län

- Örebro län

- Dalarnas län

- Gävleborgs län

Samtliga områden kan räkna med ihållande regn från natten mot söndag.

Lokalt kommer stora regnmängder falla på kort tid, uppemot 50 millimeter på vissa platser.

– Till på söndag ser tyngdpunkten på regnet ut att förskjutas till norra Svealand och sydostligaste Norrland. I detta område kan regnet bli kraftigt och ge rikliga regnmängder på kort tid, framhåller SMHI:s meteorolog Mattias Lind.

Uppmaning till allmänheten

SMHI går också ut med flera uppmaningar till invånare i de berörda länen.

Allmänheten uppmanas att tänka på följande:

- Översvämningar kan uppstå i till exempel källare och dagvattensystem. Se över om du kan täta din källare, eller flytta på föremål som riskerar att skadas av vatten.

- Rensa hängrännor, dagvattenbrunnar och andra vattenvägar så att vattnet kan rinna bort obehindrat.

- Vägar och viadukter kan översvämmas, undvik att köra genom vattensamlingarna.

- Restider kan bli längre då det kan vara dålig sikt och risk för vattenplaning. Avsätt längre tid för din resa och anpassa hastigheten.

Högsommarvärme i Norrland

Helgvädret bjuder på stora kontraster i olika delar av landet.

I norra Sverige väntas högsommarvärme från fredagen och framåt.

SMHI har utfärdat en varning för höga temperaturer i Jämtlands län, Norrbottens län, Västerbottens län och Västernorrlands län. Enligt prognosen kan det bli uppemot 30 grader i områdena.

Värmen ser ut att hålla i sig under början av nästa vecka.

– I början på nästa vecka ser södra Sverige ut att få fortsatt ostadigt och lågtrycksbetonat väder, men med lite högre dagstemperaturer än tidigare. I norra Sverige blir det fortsatt högtrycksbetonat och i norra Norrland kan temperaturen i början av veckan nå omkring 30 grader på en del platser, berättar SMHI:s Mattias Lind.

Foto: A. Bingöl

Text: Redaktionen