TROTS HOTEN: Socialtjänsten får ny uppgift i kampen mot gängen

2022 11 30

Regeringen föreslår att socialtjänsten ska tvångsomhänderta fler barn framöver.

Förslaget ska enligt regeringen bidra till att stoppa nyrekrytering till kriminella gäng och är en del av en långtgående plan för att bekämpa gängen i Sverige.

Regeringens förslag innebär att socialtjänstlagen ändras så att den får ett tydligare brottsförebyggande fokus, rapporterar GP.

Föräldrar ska bland annat kallas in till samtal senast 24 timmar efter att deras barn har gripits.

Möjligheterna att tvångsomhänderta barn som är utsatta för våld och som vistas i kriminella miljöer ska även öka.

– Det här kan vara en tillfällig tid där vi behöver ha fler möjligheter till tvångsomhändertagande. Kopplat till miljöer med gängkriminella kan det bli fler omhändertaganden under en tid, tills vi ser att det förebyggande arbetet får bättre resultat, säger socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) till GP.

Desinformationskampanj har tagit fart igen

Samtidigt som regeringen vill ge socialtjänsten utökade befogenheter rasar en ny desinformationskampanj mot Sverige och socialtjänsten.

I sociala medier har det återigen börjat spridas desinformation om att svensk socialtjänst kidnappar barn till personer med invandrarbakgrund.

Nyligen delades en video där upphovsmakarna uppmanade till attentat mot socialtjänsten, rapporterade SVT Nyheter i slutet av förra veckan.

I videon berättar en man på arabiska att han fått information om att några personer planerar att utföra ett attentat mot socialtjänsten i Göteborg.

– Mannen hävdar att personerna ska ha köpt vapen och sprängmedel ”för att döda de ansvariga”, uppger SVT.

Polisanmälde

Filmen fick socialtjänsten i Göteborg att agera. I ett utskick till sina medarbetare uppgav förvaltningsdirektörerna för de fyra socialförvaltningarna i staden att händelsen är polisanmäld.

– Att hota stadens socialtjänst är ett hot mot demokratin” och att ”Vi står bakom svensk lagstiftning, socialtjänstens arbete, inte minst i Göteborg och uttrycker med kraft vårt stöd till alla som arbetar inom socialförvaltningarna i Göteborg, står det i utskicket.

Foto: S. Rodgersson resp N. Thanun

Text: Redaktionen


Populärt livsmedel återkallas – säljs på Willys och Hemköp

2024 02 22

En produkt som funnits till försäljning i många av Axfoods butikskedjor återkallas.

Axfoods butiker inkluderar både Hemköp och Willys.

Nu går Axfood ut med information om att man återkallar ett populärt livsmedel.

Plastbitar i förpackningen

Produkten återkallas efter att man har hittat plastbitar i vissa förpackningar.

– Efter att leverantören vid en kontroll upptäckt plastbitar i vissa förpackningar på produktionsanläggningen väljer Axfood av säkerhetsskäl att återkalla, skriver Axfood i ett pressmeddelande.

Livsmedlet det avser är Garant tropisk juice utan fruktkött, 1 liter, med bäst före-datum 19.04.2024.

Spärrad för försäljning

Juicen har funnits till försäljning i flertalet av Axfoods butikskedjor, men är nu spärrad för försäljning och går inte att köpa.

– Det finns en risk att vissa av förpackningarna som redan hunnit gå ut i butik kan innehålla mörka plastbitar, uppger Axfood.

Inga kundreaktioner uppges ha rapporterats.

Uppmaning till konsumenterna

 Axfood går nu ut med en uppmaning till personer som har köpt produkten.

– Alla konsumenter som köpt den aktuella produkten uppmanas att i första hand återlämna den till butiken där den är köpt för ersättning.

Företaget uppger att de beklagar det inträffade och utreder tillsammans med leverantören hur detta kunnat ske för att säkerställa att det inte inträffar igen.

Inte första gången

Så sent som i förra veckan återkallades ännu ett livsmedel.

Då återkallade Coop kakor som kan kunde innehålla metallbitar.

– Leverantören av kakorna har vid en rutinkontroll upptäckt metallbitar i vissa produktförpackningar, uppgav Coop i samband med upptäckten.

Av säkerhetsskäl återkallades därför kakorna.

Fakta Axfood 

- Sveriges tredje största livsmedelskedja efter Ica och Coop. 

- Består av en familj av varumärken, bland annat butikskedjorna Willys och Hemköp, liksom Tempo, Handlar’n och Matöppet. 

- I Axfood ingår även Middagsfrid och Urban Deli samt delägda Apohem, Eurocash, City Gross och Mathem. Huvudägare är Axel Johnson AB med 50,1 procent av aktierna.

- Har fler än 13 000 medarbetare över hela Sverige. Nettoomsättnignen för 2022 landade på 73 474 miljoner kronor. 

Foto: Axfood

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Putin sätter deadline – tre veckor

2024 02 23

Rysslands diktator Vladimir Putin har gett order till sina väpnade styrkor om en skarp deadline.

Det uppger GUR, den ukrainska underrättelsetjänsten.

Ordern ska vara specifikt kopplad till tidpunkten för det ryska valet i mitten av mars och har både strategisk och symbolisk betydelse, säger Vadym Skibitsky, biträdande chef vid GUR.

Målet är att, inom en deadline på tre veckor, ta fullständig kontroll över den ukrainska regionen Luhansk.

– Innan valet vill de nå åtminstone de administrativa gränserna i Luhansk, säger Vadym Skibitsky till Interfax-Ukraine enligt Newsweek.

Behöver visa folket

Det ryska presidentvalet äger rum 15-17 mars.

Få tror på något annat scenario än att Putin förlänger sin tid vid makten – i vad som enligt västerländska observatörer är ett riggat val.

Och även om interna ryska opinionsundersökningar påstår att Putin är favorit – till och med mycket populär – har stödet för hans krig i Ukraina börjat sjunka.

– Således skulle segrar som ockupationen av Luhansk kunna ge något att visa sitt folk, framhåller Jon Jackson, biträdande redaktör på den amerikanska tidningen.

Flera städer på listan: "Symboliskt"

Det finns även städer i andra regioner som Vadym Skibitsky menar finns på Rysslands önskelista inför valet, bland annat Kuoyansk, Lyman och Avdiivka.

Städerna ockuperades av Ryssland efter invasionen – men togs sedan tillbaka av ukrainska styrkor.

– Det skulle vara symboliskt. Det är ett element som skulle användas mycket aktivt i informativa och psykologiska operationer.

Skiftar fokus

Enligt den ukrainska underrättelsechefen har det ryska valet fått Putins styrkor att skifta fokus i flera delar av Ukraina.

Bland annat har tre bataljoner ryska soldater nyligen skickats från ockuperade Mariupol till Belgorod, en rysk region som gränsar till Ukraina efter flera attacker mot det aktuella området.

– För att säkerställa säkerheten och genomförandet av valet, framhåller Skibitsky.

Han är samtidigt inställd på att kriget är långt ifrån att ta slut.

– Vi förstår hur viktigt det är för oss att ha reserver, hur viktigt det är att ha stöd från vara partners, att utveckla vår produktion.

– Denna karaktär av Ryska federationens agerande, med ett högljutt rop på “offensiv”, innebär ett utdraget krig. Ett utmattningskrig.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen