TROTS HOTEN: Socialtjänsten får ny uppgift i kampen mot gängen

2022 11 30

Regeringen föreslår att socialtjänsten ska tvångsomhänderta fler barn framöver.

Förslaget ska enligt regeringen bidra till att stoppa nyrekrytering till kriminella gäng och är en del av en långtgående plan för att bekämpa gängen i Sverige.

Regeringens förslag innebär att socialtjänstlagen ändras så att den får ett tydligare brottsförebyggande fokus, rapporterar GP.

Föräldrar ska bland annat kallas in till samtal senast 24 timmar efter att deras barn har gripits.

Möjligheterna att tvångsomhänderta barn som är utsatta för våld och som vistas i kriminella miljöer ska även öka.

– Det här kan vara en tillfällig tid där vi behöver ha fler möjligheter till tvångsomhändertagande. Kopplat till miljöer med gängkriminella kan det bli fler omhändertaganden under en tid, tills vi ser att det förebyggande arbetet får bättre resultat, säger socialtjänstministern Camilla Waltersson Grönvall (M) till GP.

Desinformationskampanj har tagit fart igen

Samtidigt som regeringen vill ge socialtjänsten utökade befogenheter rasar en ny desinformationskampanj mot Sverige och socialtjänsten.

I sociala medier har det återigen börjat spridas desinformation om att svensk socialtjänst kidnappar barn till personer med invandrarbakgrund.

Nyligen delades en video där upphovsmakarna uppmanade till attentat mot socialtjänsten, rapporterade SVT Nyheter i slutet av förra veckan.

I videon berättar en man på arabiska att han fått information om att några personer planerar att utföra ett attentat mot socialtjänsten i Göteborg.

– Mannen hävdar att personerna ska ha köpt vapen och sprängmedel ”för att döda de ansvariga”, uppger SVT.

Polisanmälde

Filmen fick socialtjänsten i Göteborg att agera. I ett utskick till sina medarbetare uppgav förvaltningsdirektörerna för de fyra socialförvaltningarna i staden att händelsen är polisanmäld.

– Att hota stadens socialtjänst är ett hot mot demokratin” och att ”Vi står bakom svensk lagstiftning, socialtjänstens arbete, inte minst i Göteborg och uttrycker med kraft vårt stöd till alla som arbetar inom socialförvaltningarna i Göteborg, står det i utskicket.

Foto: S. Rodgersson resp N. Thanun

Text: Redaktionen