SVERIGE: Hot om attentat mot socialtjänsten

2022 11 24

I sociala medier har det återigen börjat spridas desinformation om att svensk socialtjänst kidnappar barn.

Nyligen delades även en video där upphovsmakarna uppmanar till attentat mot socialtjänsten, rapporterar SVT Nyheter.

Videon har fått socialtjänsten i Göteborg att reagera.

Förvaltningsdirektörerna för de fyra socialförvaltningarna i Göteborg har gjort ett utskick till sina medarbetare där man bland annat meddelar att händelsen är polisanmäld, uppger SVT

– Att hota stadens socialtjänst är ett hot mot demokratin” och att ”Vi står bakom svensk lagstiftning, socialtjänstens arbete, inte minst i Göteborg och uttrycker med kraft vårt stöd till alla som arbetar inom socialförvaltningarna i Göteborg, står det i utskicket.

”Jätteallvarligt”

Ing-Marie Larsson, avdelningschef för socialförvaltningen Nordost i Göteborg, kallar händelsen för ”ett hot mot demokratin”

– Jag skulle säga att det är jätteallvarligt. Det är ett hot mot demokratin, säger hon till tv-kanalen.

Bakgrund

En omfattande desinformationskampanj mot svenska myndigheter tog fart i början av februari. Bland annat anklagades socialtjänsten och kommuner för att kidnappa muslimska barn. Desinformationen fick stor spridning på nätet.

Enligt Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) kunde desinformationskampanjen knytas till våldsbejakande islamistiska organisationer.

– Det rör sig om kanaler med upp till 17 miljoner följare, spridningen är potentiellt större än den svenska befolkningen, sa Mikael Tofvesson, operativchef på MPF, till SVT.

I materialet som spreds på nätet fanns bland annat falska filmer där gråtande barn berättar att de har blivit kidnappade från sina föräldrar av svenska myndigheter.

Filmerna fick snabbt stor spridning i sociala medier och figurerade i arabisktalande kanaler med miljontals följare.

Påverkanskampanjen fick dåvarande socialminister Lena Hallengren (S) att reagera. 

– Enskilda som läser dessa inlägg kan lätt få intrycket att socialtjänstens personal är illasinnad och vill framför allt nyanlända och muslimer illa. Det finns därmed risk att personer som verkligen skulle behöva söka kontakt med socialtjänsten avstår från att göra det och därmed inte får det stöd och hjälp som man behöver, skrev hon i ett inlägg på Facebook.

Foto: S. Rodgersson

Text: Redaktionen