Tre oljetankar brinner – 18 befaras döda och 125 skadade

2022 08 08

Kuba skakas av en dödlig katastrof vid det stora oljecentrat Matanzas i landets viktigaste handelshamn.

Det började med ett åskoväder i fredags när regnmoln och blixtar drog in över norra Kuba.

Blixtnedslag

Efter ett blixtnedslag fattade en oljetanker eld i Matanzas Supertanker Base i staden Matanzas som ligger 10 mil öster om huvudstaden Havanna.

På lördagen spred sig branden till en andra oljetanker och nu på måndagen rapporteras även en tredje tanker ha fattat eld.

– Farhågorna som vi hade meddelat har besannats. Flammorna från den andra tankern har antänt en tredje tanker, säger provinsen Matanzas guvernör Mario Sabines.

17 försvunna i lågorna

Brandförloppet är mycket dramatiskt och 125 personer har skadats. En person har påträffats död och ytterligare 17 brandsoldater har försvunnit i kampen mot lågorna. Samtliga befaras vara döda.

Brandmännen har fokuserat på att försöka kyla ned de andra oljetankarna men insatserna har misslyckats och oron är stor för att branden ska spridas ytterligare.

Mexiko och Venezuela bistår

Flera våldsamma explosioner har skakat oljecentrat i samband med branden.

Då kommunistdiktaturen Kubas ledning insett att man inte klarar av att hantera branden på egen hand har man vädjat om hjälp utifrån.

Både Mexiko och Venezuela har sänt specialteam för att hjälpa till att släcka bränderna men ännu så länge har man inte lyckats.

Uppmanas stanna inomhus

Vattenkanoner, brandplan och brandhelikoptrar ses på bilder från brandplatsen samtidigt som militären bygger barriärer som ska bromsa oljeläckaget.

Enorma mängder olja har redan brunnit upp och befolkningen uppmanas att skydda sig med munskydd eller stanna inomhus. Kubanska myndigheter varnar för att luften innehåller giftiga ämnen.

Elektriciteten hotas

Det finns en risk att Kubas strömförsörjning nu drabbas av störningar.

– Anläggningen tar emot kubansk olja och är kopplad till en oljeledning som löper på öns centrala delar. Oljan forslas sedan via små oljetankers till termoelektriska anläggningar som producerar elektricitet, rapporterar AP.

Anhöriga samlas

5 000 personer har evakuerats och i närheten av branden har släktingar till brandmännen samlats för att få uppgifter om deras anhöriga finns bland de som försvunnit i eldhavet.

– Kubas president Miguel Diaz-Canel uppger att det är omöjligt att söka efter de försvunna på grund av temperaturnivån, rapporterar AP.

Kuba befinner sig i en ekonomisk kris och lider redan av upprepade strömavbrott mitt i sommarhettan.

Foto: YD Calvo, Twitter

Text: Redaktionen


Anstormning till Rusta – “vansinniga siffror”

2024 07 17

Lågprisvaruhuset Rusta tycks slå alla rekord.

Butikskedjan växer som aldrig förr.

Och det finns inget som kan hejda lågprismarknaden, menar Rustas vd Göran Westerberg.

Kundklubben samlar 5,6 miljoner medlemmar i Norden. 850 000 av dem har strömmat in bara det senaste året, rapporterar Dagens industri.

Siffrorna visar att 80 procent av svenskar mellan 16 och 80 år har handlat på Rusta.

– Det är vansinniga siffror. Så av runt 7,6 miljoner individer i åldersspannet, rör sig cirka 6,2 miljoner hos oss, säger Göran Westerberg i en kommentar till tidningen.

Avfärdar seglivad myt

Succén var inte uppenbar från början.

Rusta “gled in på börsen” på en tveksam marknad, menar Göran Westerberg.

Den stora utmaningen har varit att slå hål på myten om att lågpriskoncept bara har en plats när folk inte har pengar – en missuppfattning man fortfarande kämpar med att motbevisa.

Uppdraget att förvandla Rusta till en modern detaljhandelskedja sker löpande.

– Jag är helt övertygad om att vi har en plats på den europeiska marknaden, att vi fyller en lucka, säger Göran Westerberg.

Vinsten ökar

För en månad sedan meddelade Rusta att man ökade försäljningen och stärkte lönsamheten under det fjärde kvartalet 2023/24 jämfört med motsvarande period förra året.

Bruttovinsten ökade med åtta procent och parkerade på 976 miljoner kronor.

– Vi summerar ett framgångsrikt år för Rusta med tillväxt, stärkt lönsamhet och fortsatt expansion med elva nya varuhus. Under året välkomnade vi 850 000 nya medlemmar till vår kundklubb och vi fick också ett varmt välkomnande som börsbolag. Trots en omfattande IT-incident och en ovanligt kall och sen vår, levererar vi ändå försäljningstillväxt och en något stärkt lönsamhet i vårt fjärde och minsta kvartal, säger Göran Westerberg.

Tar upp kampen med Jysk

Kundrusningen den senaste tiden ger Rusta möjlighet till större satsningar.

Häromveckan gav kedjan besked om att man öppnar två helt nya butiker i Vänersborg och Eksjö.

Detta precis efter att det står klart att ett nytt Rusta öppnar i Lindesberg redan till hösten.

De nya butikerna ska bli 2 000 kvadratmeter stora och hyresavtalen för lokalerna är på tio år, rapporterar Market.

I Eksjö innebär det att konkurrensen ökar då Dollarstore, Jysk och Jem&Fix redan finns på samma område.

– Handelsområdet passar utmärkt för vårt breda sortiment av hem- och fritidsprodukter till överraskande låga priser, säger Rustas Sverigechef Fredrik Ingemarsson i en kommentar.

Foto: Rusta

Text: Redaktionen


Oväntat besked från Swedbank

2024 07 16

Swedbank kommer nu med ett besked som är över alla förväntningar.

Det har blivit dags för storbankerna att redovisa sina vinster för årets andra kvartal.

För SEB:s del minskade vinsten från förra årets siffra på 13,1 miljarder kronor till 12,9 miljarder kronor i år. 

Även Swedbank har gått ut med sina nya siffror.

Och storbanken levererar ett bättre resultat än vad experterna hade trott på förhand. Vinsten landar, före nedskrivningar, skatter och avgifter, på knappt 11,8 miljarder kronor för andra kvartalet.

Det är drygt 400 miljoner kronor mer än vad prognosen hade visat, enligt Bloomberg.

Dessutom är det en försvagning jämfört med de 12,4 miljarder i rörelsevinst man drog in motsvarande kvartal 2023.

"Ett starkt resultat"

Banken själva är nöjda med siffrorna.

– Swedbank levererar återigen ett starkt resultat. Vi skapar värde för våra kunder och ägare i såväl goda som sämre tider, framhåller Swedbanks vd och koncernchef Jens Henriksson i en kommentar.

Man pekar också på att det ekonomiska läget för bland annat svenska hushåll och dess köpkraft har stabiliserats. Dessutom ser man sänkta räntor i spåkulan.

LÄS MER: Swedbanks besked – så mycket kommer du behöva spara varje månad

– Styrräntorna har sänkts av både Riksbanken och Europeiska centralbanken. Blickar vi framåt förväntar vi oss att räntorna kommer sänkas ytterligare. Samtidigt kommer räntorna vara på en hög nivå under en längre period, fortsätter Jens Henriksson.

Det här blir prio nu

I samband med Swedbanks redovisning låter banken även meddela vad som kommer att prioriteras härnäst.

Jens Henriksson konstaterar att “kundernas framtid är vårt fokus”.

– Tillsammans med våra kunder skapar vi ett ekonomiskt sunt och hållbart samhälle – som bygger på finansiell hälsa för de många.

– Det är glädjande att vi ser ett ökat intresse för långsiktigt sparande, inte minst för ett pensionssparande i form av fondförsäkring. Swedbank Försäkring är nu största fondförsäkringsbolag både mätt i marknadsandel och i förvaltat kapital.

Sänker räntor

Vinstsiffrorna kommer en vecka efter att Swedbank meddelade att man sänker listräntorna för samtliga bundna bolån på 1-10 år.

Den rörliga tremånadersräntan på 5,69 procent lämnades oförändrad.

LÄS MER: Swedbank sänker – här är bankens alla nya räntor

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redkationen