Tre oljetankar brinner – 18 befaras döda och 125 skadade

2022 08 08

Kuba skakas av en dödlig katastrof vid det stora oljecentrat Matanzas i landets viktigaste handelshamn.

Det började med ett åskoväder i fredags när regnmoln och blixtar drog in över norra Kuba.

Blixtnedslag

Efter ett blixtnedslag fattade en oljetanker eld i Matanzas Supertanker Base i staden Matanzas som ligger 10 mil öster om huvudstaden Havanna.

På lördagen spred sig branden till en andra oljetanker och nu på måndagen rapporteras även en tredje tanker ha fattat eld.

– Farhågorna som vi hade meddelat har besannats. Flammorna från den andra tankern har antänt en tredje tanker, säger provinsen Matanzas guvernör Mario Sabines.

17 försvunna i lågorna

Brandförloppet är mycket dramatiskt och 125 personer har skadats. En person har påträffats död och ytterligare 17 brandsoldater har försvunnit i kampen mot lågorna. Samtliga befaras vara döda.

Brandmännen har fokuserat på att försöka kyla ned de andra oljetankarna men insatserna har misslyckats och oron är stor för att branden ska spridas ytterligare.

Mexiko och Venezuela bistår

Flera våldsamma explosioner har skakat oljecentrat i samband med branden.

Då kommunistdiktaturen Kubas ledning insett att man inte klarar av att hantera branden på egen hand har man vädjat om hjälp utifrån.

Både Mexiko och Venezuela har sänt specialteam för att hjälpa till att släcka bränderna men ännu så länge har man inte lyckats.

Uppmanas stanna inomhus

Vattenkanoner, brandplan och brandhelikoptrar ses på bilder från brandplatsen samtidigt som militären bygger barriärer som ska bromsa oljeläckaget.

Enorma mängder olja har redan brunnit upp och befolkningen uppmanas att skydda sig med munskydd eller stanna inomhus. Kubanska myndigheter varnar för att luften innehåller giftiga ämnen.

Elektriciteten hotas

Det finns en risk att Kubas strömförsörjning nu drabbas av störningar.

– Anläggningen tar emot kubansk olja och är kopplad till en oljeledning som löper på öns centrala delar. Oljan forslas sedan via små oljetankers till termoelektriska anläggningar som producerar elektricitet, rapporterar AP.

Anhöriga samlas

5 000 personer har evakuerats och i närheten av branden har släktingar till brandmännen samlats för att få uppgifter om deras anhöriga finns bland de som försvunnit i eldhavet.

– Kubas president Miguel Diaz-Canel uppger att det är omöjligt att söka efter de försvunna på grund av temperaturnivån, rapporterar AP.

Kuba befinner sig i en ekonomisk kris och lider redan av upprepade strömavbrott mitt i sommarhettan.

Foto: YD Calvo, Twitter

Text: Redaktionen