TIDIGARE SPIONCHEFEN: Putin skickas till sjukhus inom kort – lär inte återvända till makten

2022 05 23

Den ryska diktatorn kommer att flyttas till ett sanatorium och fråntas makten senast 2023.

Det förutspår Sir Richard Dearlove, före detta chef för brittiska underrättelsetjänsten MI6, rapporterar Daily Mail.

Dearlove var chef för MI6 mellan 1999 och 2004. Idag driver han en podcast vid namn One Decision, där han i ett avsnitt förklarar hur han tror att framtiden kommer se ut för Rysslands diktator Vladimir Putin.

Förutspår sanatorium

Putins framtidsutsikter är inte speciellt goda, om man får tro den förre spionchefen. Han spekulerar nämligen i att det är högst sannolikt att Putin inom kort skickas till ett sanatorium, en typ av sjukhus där man historiskt sett behandlat patienter med lungtuberkulos. 

“Kommer vara borta 2023”

Om så sker lär han även bli av med makten, påstår Dearlove.

– Jag tror att han kommer att vara borta 2023 – men förmodligen till sanatoriet, från vilket han inte kommer att ta sig fram som ledare för Ryssland. Jag säger inte att han inte kommer att komma ut från sanatoriet, men han kommer inte att framstå som Rysslands ledare längre, säger han i podcasten enligt Daily Mail.

Början på slutet

Dearlove spekulerade vidare att världen sannolikt ser början på slutet för Putinregimen. Det behöver dock inte betyda att ingen annan likasinnad politiker fortsätter i samma spår som den nuvarande presidenten, framhäver han.

– Ekonomin är i en enda röra, sanktionerna kommer verkligen att börja bita ihop under de kommande tre till sex månaderna. Det kommer att bli mycket hög inflation (...) och militärt sett är det ett fullständigt fiasko, säger Sir Richard Dearlove.

Makten glider ur händerna

En annan före detta spion från MI6, Christopher Steele, hävdar att makten håller på att glida Putin ur händerna på grund av dålig hälsa. 

Steele, som opererat i Ryssland som brittisk agent, påstår att Putin behöver regelbundna pauser för att ta emot medicinsk behandling och att det inte längre finns någon “tydlig politisk ledning” i Moskva, skriver Daily Mail.

Ihärdiga rykten

Det har under den senaste månaden ihärdigt ryktats om diktatorns hälsoproblem. De första ryktena blossade upp efter en märklig video där Putin till synes behöver hålla sig fast i bordet vid ett möte, vilket ledde till spekulationer om Parkinson.

Oberoende ryska Projekt Media hävdade efter en granskning att Putin regelbundet träffat en kirurg och expert på sköldkörtelcancer. 

Locket på från Ryssland

Ryssland och Kreml själv har lagt locket på gällande presidentens hälsa och undvikit att kommentera frågan. Den närmaste en kommentar världen har fått var när utrikesminister Sergej Lavrov fick frågan i en italiensk tv-intervju i början av maj.

– Fråga de utländska ledarna, svarade Lavrov svävande och syftade på det besök av FN:s generalsekreterare António Guterres som nyligen hade ägt rum i Moskva vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Ny Bank ID-lösning för alla 8,6 miljoner användare

2024 11 22

Bank-ID ger nu besked om att man utökar tjänsten.

Identifieringstjänsten kommer framöver att kunna erbjuda sina tjänster även utomlands.

Det innebär att Sveriges 8,6 miljoner användare får möjlighet att identifiera sig i offentliga e-tjänster utomlands.

Det framhåller Bank-ID via sin webbsida.

Från nästa år

Från och med nästa år kommer alla användare att kunna identifiera sig med BankID i utländska offentliga e-tjänster.

– På uppdrag av oss på BankID har DIGG gjort en anmälan som gör det möjligt för svenskar att identifiera sig med BankID i offentliga e-tjänster utomlands, med start nästa år, förklarar identifieringstjänsten.

– Det innebär att det blir enklare, smidigare och säkrare för svenskar att identifiera sig i offentliga e-tjänster utomlands.

“Ett första steg”

Kaisa Fexe, tillförordnad vd för Bank-ID, förklarar att det hela är ett första steg av en större process.

– Under nästa år kommer samtliga 8,6 miljoner BankID-användare få möjligheten att identifiera sig med BankID i utländska offentliga e-tjänster, säger hon.

– Samordningen av digitaliseringen i Europa går framåt och det här är bara ett första steg för våra svenska medborgare att använda BankID inom EU.

Kan gå snabbt

När en e-legitimation gått igenom anmälningsprocessen har länderna ett år på sig att göra det möjligt att använda e-legitimationen i sina offentliga digitala tjänster.

Dock framhåller Bank-ID att det ofta går snabbare än så.

Det är nämligen obligatoriskt för offentliga myndigheter inom EU/EES att tillåta identifiering med alla e-legitimationer som gått igenom processen.

Allt tydligare plats

Bank-ID fortsätter.

– Vi är glada att ha påbörjat denna process och ser fram emot att offentliga myndigheter erbjuder BankID som identifieringsmetod redan nästa år.

Betaltjänster och identifieringstjänster tar allt större plats i en framåtlutad digitaliserad värld.

Beskedet från Bank-ID är ett exempel på ytterligare sammankoppling av sådana tjänster mellan länder.

Kritiker pekar på cyberattacker och digitala osäkerheter som potentiella hot mot en sådan tillväxt.

Foto: BankID

Text: Redaktionen


Glatt besked för alla pensionärer – från och med 2025

2024 11 21

Sveriges pensionärer kan se fram emot en ekonomisk ljusning.

Den negativa trenden med allt sämre ekonomi för pensionärer ser ut att vända 2025.

Det visar en färsk sammanställning från Länsförsäkringar.

Enligt uträkningen förväntas ett pensionärspar i genomsnitt få över 16 129 kronor när det allra nödvändigaste är betalt. Det är en ökning med 1 473 kronor per månad. 

En singelpensionär förväntas kunna spara 4 087 kronor, vilket är en ökning med 1 053 kronor per månad.

Enligt Trifa Chireh, pensionsekonom på Länsförsäkringar, betyder siffrorna att den negativa trenden med allt sämre ekonomi för pensionärer ser ut att ha vänt.

– Under de senaste åren har kostnaderna ökat markant, vilket har gjort att många pensionärer haft en begränsad möjlighet att hantera oväntade utgifter. En stor andel av den disponibla inkomsten har under de senaste tre åren ätits upp mer av nödvändiga kostnader jämfört med 2021, säger hon och tillägger:

– Men under nästa år ser det ut som att kostnadsökningarna avtar, pensionerna ökar med 4 procent och tillsammans med skattelättnaderna ger detta pensionärerna ett visst andrum.

En grupp särskilt utsatt

De senaste årens kostnadsökningar har slagit hårt mot många pensionärer.

Ensamstående kvinnor är särskilt utsatta. I genomsnitt har gruppen 70 procent av mäns pension, rapporterar Länsförsäkringar.

Under 2025 förväntas en kvinnlig pensionär i genomsnitt få över 1 103 kronor när det nödvändigaste är betalt. Siffran är en förbättring med 1 038 kronor jämfört med 2024, men betydligt lägre jämfört med motsvarande summa för manliga pensionärer.

En manlig pensionär beräknas i genomsnitt få över 7 269 kronor, vilket är en förbättring med 1 176 kronor.

– Ensamboende pensionärer har länge haft det tufft och här ser vi att kvinnor sticker ut rejält från männen, kommenterar Trifa Chireh.

Foto: L. Hetteberg

Text: Redaktionen