Telefonjättes anställda flydde i panik – drabbar konsumenter

2022 11 07

Flera verksamheter tvingas stänga på grund av ökad smittspridning i Kina. 

Nyligen kom flera nyheter om att olika verksamheter i Kina har fått stänga ner på grund av flera kraftiga covid-19 utbrott. En av verksamheterna är Applefabriken i staden Zhengzhou, rapporterar Reuters.

Flera anställda hann fly i panik innan verksamheten stängde ned. Det gick därefter inte att ta sig varken in eller ut ifrån området. 

Zhengzhou rapporterade 297 nya lokala covid-19-fall söndagen den 6 november, den högst rapporterade siffran på fem dagar. 

Drabbar konsumenter 

Covid-19-restriktionerna har tillfälligt påverkat monteringsanläggningen för Iphone 14 PRO och Iphone 14 PRO Max. Anläggningen drivs fortsatt med reducerad kapacitet, skriver Apple på sin egen hemsida. Apple betonar att det finns en stark efterfrågan på modellerna men att man nu får vänta sig längre leveranstider av telefonerna än tidigare väntat.

Redan i oktober rapporterade Reuters att produktionen av Apples Iphones kunde sjunka med så mycket som 30 procent på grund av skärpta covid-19-restriktioner i Kina. 

Arbetar för en lösning 

Under förra veckan kom flera nyheter om att olika verksamheter i Kina har fått stänga ner på grund av flera kraftiga covid-19 utbrott. En av verksamheterna var Applefabriken i staden Zhengzhou. 

Flera anställda hann fly i panik innan verksamheten stängde ned. Det gick därefter inte att ta sig varken in eller ut ifrån området. 

Zhengzhou rapporterade 297 nya lokala covid-19-fall söndagen den 6 november, den högst rapporterade siffran på fem dagar.

Längre leveranstider befaras

Apple framhåller att de prioriterar hälsan och säkerheten för de som arbetar på företagets fabriker. Samtidigt som de även lyfter fram vikten av att försöka arbeta för att återgå till normala produktionsnivåer.

– Vi arbetar tillsammans med vår leverantör för att kunna återgå till normala produktionsnivåer samtidigt som vi ser till hälsan och säkerheten för alla anställda, skriver Apple. 

Högsta siffran sedan maj 

På måndagen rapporterar Kina 5 496 nya lokalt överförda covid-19 fall. Det är den högsta siffran sedan den 2 maj i år, då landets kommersiella huvudstad Shanghai sattes i karantän under ett omfattande covid-19 utbrott, rapporterar Reuters.

Trots en strikt nollvision kring covid 19 som landets president Xi Jingping har infört i Kina, fortsätter smittan att öka i landet. På grund av flera covid-19-utbrott har flera centrala verksamheter fått stänga ned sina verksamheter i landet. 

LÄS MER: Dramatik i Kina efter drastiskt beslut

Foto: D. Coffman

Text: Redaktionen


Nya regler när du går på restaurang – ska gälla i hela landet

2024 04 20

Ett nytt krav kommer att ställas på Sveriges restauranger.

Det meddelar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD).

Kullgren har gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram föreskrifter om att restauranger och storhushåll måste informera gäster om ursprungsland för kött.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, säger ministern.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.        

Så kan gäster informeras  

Livsmedelsverket ska redovisa sitt uppdrag 15 december.

De nya kraven ska gälla i hela landet och berör färskt, kylt, fryst och malet kött av nöt, svin, får, get och fjäderfä som används som ingrediens i måltider som serveras på restauranger och i storhushåll.

–  Detta är en angelägen fråga för såväl konsumenter som för svenska lantbrukare, framhåller regeringen i ett uttalande.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Nya regler för hämtmat

Sedan tidigare har nya krav för restaurangers hantering av hämtmat införts. 

De nya reglerna trädde i kraft den 1 januari. 

LÄS MER HÄR:

Nya regler för hämtmat – det här gäller

Foto: A. Haney

Text: Redaktionen


Arla ger besked om de nya korkarna

2024 04 20

Arla tror sig ha en förklaring gällande kritiken mot de nya korkarna.

Under den senaste tiden har fastsittande korkar på mjölkkartonger varit hett omdebatterade.

Många har velat se en återgång till tidigare versioner, medan andra inte lägger någon större vikt vid förändringen.

Arla, som är en av aktörerna som genomfört förändringen på sina produkter, tror sig kunna ge ett besked om anledningen till kritiken.

Det rapporterar Sveriges Radio.

Geografiska skillnader

Vad gäller mjölken från Arla så tycks ilskan mot de fastsittande korkarna vara mer intensiv söder om Stockholm.

Presschef Max Wallenberg menar att det hela kan ha att göra med geografiska skillnader.

– Om du bor i Stockholm eller uppåt i landet så har du en kork som många tycker fungerar lite bättre, och bor du längre ner i landet så är det en kork som många tycker funkar lite sämre, säger han till SR.

Får fler klagomål

Arla får in fler klagomål från södra Sverige än från Stockholm och norrut.

– Det beror helt enkelt på var paketen produceras, vid vilket mejeri de görs. Den här korken som har fått mycket kritik, där behöver man trycka till så att det blir ett klick, annars fastnar korken och så får man mjölk överallt.

Därför infördes korkarna

De nya korkarna har införts i samband med att en ny EU-lag klubbas igenom.

– Plastlock från dryckesförpackningar är en av de vanligaste orsakerna till nedskräpning och några av de främst förekommande plastprodukterna upphittade under strandstädningar, förklarar Arla.

– Från och med juli 2024 införs ny lagstiftning från EU som kräver att alla korkar ska sitta fast vid dryckesförpackningar upp till tre liter. 

– För att kunna möta de nya kraven, har vi på Arla redan startat arbetet med att anpassa mejerierna till den nya förpackningsdesignen.

Ska sitta fast

Den nya EU-lagen är klar och tydlig vad gäller återvinningen.

– Enligt EU:s direktiv ska plastlocket sitta fast på förpackningen under hela förpackningens livslängd. Det betyder att hela förpackningen sorteras som pappersförpackning.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen