Telefonjättes anställda flydde i panik – drabbar konsumenter

2022 11 07

Flera verksamheter tvingas stänga på grund av ökad smittspridning i Kina. 

Nyligen kom flera nyheter om att olika verksamheter i Kina har fått stänga ner på grund av flera kraftiga covid-19 utbrott. En av verksamheterna är Applefabriken i staden Zhengzhou, rapporterar Reuters.

Flera anställda hann fly i panik innan verksamheten stängde ned. Det gick därefter inte att ta sig varken in eller ut ifrån området. 

Zhengzhou rapporterade 297 nya lokala covid-19-fall söndagen den 6 november, den högst rapporterade siffran på fem dagar. 

Drabbar konsumenter 

Covid-19-restriktionerna har tillfälligt påverkat monteringsanläggningen för Iphone 14 PRO och Iphone 14 PRO Max. Anläggningen drivs fortsatt med reducerad kapacitet, skriver Apple på sin egen hemsida. Apple betonar att det finns en stark efterfrågan på modellerna men att man nu får vänta sig längre leveranstider av telefonerna än tidigare väntat.

Redan i oktober rapporterade Reuters att produktionen av Apples Iphones kunde sjunka med så mycket som 30 procent på grund av skärpta covid-19-restriktioner i Kina. 

Arbetar för en lösning 

Under förra veckan kom flera nyheter om att olika verksamheter i Kina har fått stänga ner på grund av flera kraftiga covid-19 utbrott. En av verksamheterna var Applefabriken i staden Zhengzhou. 

Flera anställda hann fly i panik innan verksamheten stängde ned. Det gick därefter inte att ta sig varken in eller ut ifrån området. 

Zhengzhou rapporterade 297 nya lokala covid-19-fall söndagen den 6 november, den högst rapporterade siffran på fem dagar.

Längre leveranstider befaras

Apple framhåller att de prioriterar hälsan och säkerheten för de som arbetar på företagets fabriker. Samtidigt som de även lyfter fram vikten av att försöka arbeta för att återgå till normala produktionsnivåer.

– Vi arbetar tillsammans med vår leverantör för att kunna återgå till normala produktionsnivåer samtidigt som vi ser till hälsan och säkerheten för alla anställda, skriver Apple. 

Högsta siffran sedan maj 

På måndagen rapporterar Kina 5 496 nya lokalt överförda covid-19 fall. Det är den högsta siffran sedan den 2 maj i år, då landets kommersiella huvudstad Shanghai sattes i karantän under ett omfattande covid-19 utbrott, rapporterar Reuters.

Trots en strikt nollvision kring covid 19 som landets president Xi Jingping har infört i Kina, fortsätter smittan att öka i landet. På grund av flera covid-19-utbrott har flera centrala verksamheter fått stänga ned sina verksamheter i landet. 

LÄS MER: Dramatik i Kina efter drastiskt beslut

Foto: D. Coffman

Text: Redaktionen