Dramatik i Kina efter drastiskt beslut

2022 11 02

Ett industriområde i kinesiska Zhengzhou har stängt ned med omedelbar verkan efter att covid-19 kunnat konstateras.

I området finns Applefabriken Foxconn, vilken är Apples största tillverkare av Iphone och står för omkring 70 procent av alla Iphone-produkter globalt.

Fabriken i Zhengzhou sysselsätter omkring 200 000 personer och har även ett antal mindre produktionsanläggningar både i södra Kina och i Indien, enligt Reuters.

Oklart antal smittade

Ännu är det oklart exakt hur många som har konstaterats smittade på fabriken. Nedstängningen skedde  med omedelbar verkan och hindrade personer från att gå ut och in från området, enligt Reuters.

Fabriken arbetar för att försöka upprätthålla en god stämning eftersom personal har klagat över hur de behandlats under covid-19-förebyggande åtgärder.

Flyr i panik över stängsel

Flera av de anställda ska ha brutit sig loss från fabriken efter upptäckten av covid-19 i industriområdet. Enligt BBC finns en video som ska föreställa hur ett tiotal personer flyr i panik genom att hoppa över staket.

En 22-årig anställd på fabriken beskriver situationen med egna ord.

– Vi hoppade över ett plast- och metallstaket för att kunna fly området, säger 22-åringen enligt BBC.

Det är dock ännu okänt exakt hur många fall som kunnat konstateras just på Applefabriken. Zhengzhou ska dock under den senaste veckan ha rapporterat in 167 lokalt överförda infektioner, vilket innebär en uppgång från 97 fall från veckan dessförinnan, rapporterar Reuters.

Tufft för både medborgare och företag

Både medborgare och företagare kämpar med de tuffa covid-19 restriktionerna i Kina.

President Xi Jingping har infört en strikt noll-covid-policy, vilket innebär att Kina har mycket strikta restriktioner för att hantera covid-19-pandemin. Det är inte heller första gången som verksamheter tvingas stänga ned i Kina under senare tid.

Häromdagen tvingades i Disneyland i Shanghai att stänga ned då covid-19 kunnat konstateras. Personer fick inte lämna Disneyland utan att ha konstaterats negativa, rapporterar BBC.

LÄS MER: 30 000 PERSONER INSPÄRRADE I NÖJESPARK

Foto: L. Moura

Text: Redaktionen