UTRIKES: 30 000 personer inspärrade i nöjespark

2022 10 31

Bisarra scener utspelade sig på Disneyland i Shanghai där 30 000 personer spärrades in och förbjöds att lämna nöjesfältet.

Besökare som ville åka hem och lämna parken förvägrades att ta sig ut från nöjesområdet.

Näs-testades

Orsaken är att en person testade positiv för covid och då togs beslutet att stoppa samtliga 30 000 besökare från att åka hem.

Besökarna tvingades istället att genomgå coronatester och situationen blev snabbt mycket bisarr.

Istället för att åka karusell, titta på disneyfigurer och förlusta sig fick samtliga besökare istället genomgå näs-tester för att fastställa om de var smittade.

Kinesiska diktaturen

Samtidigt avfyrades stora mängder fyrverkerier över besökarna för att ändå försöka skapa någon slags festlig stämning.

– Jag trodde aldrig att den längsta kön på Disneyland skulle vara för att genomgå ett coronatest, framhåller en av besökarna, enligt Wall Street Journal.

Den kinesiska diktaturen fortsätter att eftersträva nolltolerans för virussmittan vilket skapat mycket hårda villkor för befolkningen.

Musse Pigg

Shanghai Disneylands stora satsning på Musse Pigg-parken förvandlades snabbt till ett stor testområde där alla gäster fick rada upp sig i långa köer för att coronatestas.

Det blev timslånga köer och många gäster var ledsna och frustrerade.

– Nedstängningen av Disneyland illustrerar bristen på kontroll som Disney och andra företag från västvärlden har över sina verksamheter i Kina, framhåller Wall Street Journals analytiker.

– Särskilt när det gäller kinesiska myndigheters arbete för att bli av med covid-19.

Stort bakslag

För Disneyland är det ett extra hårt slag då nöjesföretaget fortfarande kämpar för att komma tillbaka till samma besöksantal som före pandemin.

Det extrema tilltaget och tvångstestningen av 30 000 besökare som stängdes inne i Shanghai bedöms som ytterligare ett betydande bakslag för nöjesbranschen i Kina.

– Kina registrerade endast 54 fall av covid-19 på måndagen vilket är extremt få jämfört med andra länder, rapporterar Wall Street Journals analytiker.

Tvingades kliva av tåg

Den gäst vars positiva covidtest låg bakom extremåtgärden på Disneyland var en kvinna som besökte disneyparken dagen innan.

Hon fick meddelade av sina lokala myndigheter att hon varit i nära kontakt med en annan person som testat positivt. Hon var vid tillfället på väg hem i ett tåg men tvingades kliva av vid nästa tågstation.

Inte en enda var smittad

Därifrån fördes hon till ett lasarett med tanke på risken att hon kanske var smittad.

Det visade sig även att hon var positiv.

Bland de 30 000 personer som testades på Shanghai Disneyland var det inte en enda person som testade positivt.

Måste stänga flera dagar

Ändå tvingas Shanghai Disneyland att hålla stängt i flera dagar.

– Nöjesparken och shoppingcentrat Disneytown med en rad restauranger måste hållas stängt till åtminstone onsdag, meder Disneyland i ett uttalande.

Foto: K. Li

Text: Redaktionen 


86 000 svenskar får pengar på kontot

2024 05 28

För drygt tre år sedan föll domarna mot pensionsbolaget Allras grundare Alexander Ernstberger och tre andra Allra-profiler i Svea hovrätt. 

De dömdes till mångåriga fängelsestraff för mutbrott och för att ha berikat sig på bekostnad av pensionssparare.

Samtidigt tilldömdes Pensionsmyndigheten ett stort belopp i skadestånd. Pengarna ska fördelas till kunder som drabbades i Allra-härvan.

Nu meddelar Pensionsmyndigheten att man påbörjar den första inbetalningen – 95 miljoner ska fördelas på 86 400 sparare.

De som får in pengar på kontot tillhör tidigare sparare som hade hela eller delar av sitt premiepensionskapital i fonder med kopplingar till Allra under 2012.

– Det här är en milstolpe för oss på Pensionsmyndigheten att vi lyckas med vad vi hela tiden har förmedlat: att vi ska hitta, ta tillbaka och betala in pengar som sparare förlorade i samband med Allra.

– Jag är glad för de sparare som nu börjar få ekonomisk upprättelse, säger Anna Pettersson Westerberg, generaldirektör på Pensionsmyndigheten.

Flaggar för fler inbetalningar

Beloppet på 95 miljoner kronor är lägre än skadeståndet vilket kan innebära ytterligare inbetalningar till pensionssparare i framtiden.

– Inbetalningen innebär ett delmål i vårt arbete med att se till så att de som drabbades av Allra-härvan ska få ersättning för varje krona de har lidit skada. Pensionsmyndighetens arbete med detta är uthålligt, envist och metodiskt, säger Pensionsmyndighetens chefsjurist Lena Aronsson.

Så fungerar inbetalningarna

- Pengarna betalas in automatiskt till de drabbades premiepensionskonton och man behöver inte göra något för att få pengarna.

- Inbetalningens storlek beror på olika faktorer som exempelvis när och hur länge man haft innehav i någon eller några av de aktuella fonderna och storleken på innehavet.

- Inbetalningen väntas nå berörda personers konton den 28 maj och syns som ”korrigering” om man loggar in på Mina sidor på pensionsmyndigheten.se. De som får en inbetalning på minst 50 kronor informeras också via brev.

Så fördelas pengarna

- 86 400 sparare berörs av inbetalningen.

- 36 251 personer får upp till 1 000 kronor

- 43 592 personer får mellan 1 000 och 2 000 kronor

- 6 414 personer får mellan 2 000 och 3 000 kronor

- 144 personer får över 3 000 kronor

Källa: Pensionsmyndigheten

Foto Windows

Text: Redaktionen


Nya regler för bensin och diesel – bilister riskerar chockbesked

2024 05 28

Om ett och ett halvt år börjar nya drivmedelsregler gälla i Sverige.

Det handlar om ett nytt handelssystem inom EU som kallas för ETS 2 och som innefattar utvidgade villkor för handel med utsläpp, bland annat drivmedel till bilar.

Regeringen och SD klubbade formellt igenom EU-direktivet, som kommer att höja priset på bensin- och diesel, tidigare i maj.

Den första prognosen talar om en höjning på 1,5 kronor per liter.

Men det kan bli betydligt mer. Bland annat pekar ett tyskt forskningsinstitut på att att höjningen snarare landar på sex kronor litern – fyra gånger så mycket som den beräknade höjningen.

Och nu vädjar branschorganisationen Drivkraft Sverige till regeringen om att kompensera landets bilister, rapporterar Svenska Dagbladet.

"Går inte sänka mer"

Enligt partierna i Tidöavtalet ska också bilister kompenseras. Det är dock inte klart hur det ska ske. Lägre skatt på bränsle eller att ta från EU:s sociala klimatfond har nämnts som förslag.

Men enligt Drivkraft Sverige ligger Sverige redan nära EU:s miniminivå för bränsleskatterna.

– De går inte att sänka mycket mer. Då får regeringen kompensera för de högre bensin- och dieselpriserna på något annat sätt, säger Jessica Alenius, vd på Drivkraft Sverige, till SvD.

Elektrifieringen går för långsamt

Den plötsliga prisökningen förklaras med att elektrifieringen går för långsamt. Bilbranschen har större behov av att samla på sig utsläppsrätter än vad som förväntades. Det driver upp priset för kunderna.

Och Drivkraft Sverige är inte den enda aktören som flaggat för en chockhöjning på bensin och diesel i framtiden.

I mars menade konsumentorganisationen Riksförbundet M Sverige att bilister riskerar en “kalldusch” när det nya handelssystemet träder i kraft.

Detta kan bli en kalldusch för väljare som röstat för att diesel och bensin skulle bli billigare, och ett svårt mål att uppnå i Sverige där vi har långa avstånd och en stor andel av befolkningen som har behov av bilen dagligen för att till exempel ta sig till jobbet, sade Caroline Drabe, vd för M Sverige vid tillfället.

Beslutet redan fattat

Det nya utsläppshandelssytemet innebär avgifter ovanpå bränslepriserna för bilister och åkerier men även inom bostäder och andra sektorer.

Pengarna ska öronmärkas till en större klimatfond i EU.

Både regeringen och Naturvårdsverket har bekräftat ramarna för den nya förändringen.

– Redan från 1 januari 2025 ska utsläppen övervakas och rapporteras, framhåller Naturvårdsverket och tillägger.

Foto: Circle K

Text: Redaktionen