UTRIKES: 30 000 personer inspärrade i nöjespark

2022 10 31

Bisarra scener utspelade sig på Disneyland i Shanghai där 30 000 personer spärrades in och förbjöds att lämna nöjesfältet.

Besökare som ville åka hem och lämna parken förvägrades att ta sig ut från nöjesområdet.

Näs-testades

Orsaken är att en person testade positiv för covid och då togs beslutet att stoppa samtliga 30 000 besökare från att åka hem.

Besökarna tvingades istället att genomgå coronatester och situationen blev snabbt mycket bisarr.

Istället för att åka karusell, titta på disneyfigurer och förlusta sig fick samtliga besökare istället genomgå näs-tester för att fastställa om de var smittade.

Kinesiska diktaturen

Samtidigt avfyrades stora mängder fyrverkerier över besökarna för att ändå försöka skapa någon slags festlig stämning.

– Jag trodde aldrig att den längsta kön på Disneyland skulle vara för att genomgå ett coronatest, framhåller en av besökarna, enligt Wall Street Journal.

Den kinesiska diktaturen fortsätter att eftersträva nolltolerans för virussmittan vilket skapat mycket hårda villkor för befolkningen.

Musse Pigg

Shanghai Disneylands stora satsning på Musse Pigg-parken förvandlades snabbt till ett stor testområde där alla gäster fick rada upp sig i långa köer för att coronatestas.

Det blev timslånga köer och många gäster var ledsna och frustrerade.

– Nedstängningen av Disneyland illustrerar bristen på kontroll som Disney och andra företag från västvärlden har över sina verksamheter i Kina, framhåller Wall Street Journals analytiker.

– Särskilt när det gäller kinesiska myndigheters arbete för att bli av med covid-19.

Stort bakslag

För Disneyland är det ett extra hårt slag då nöjesföretaget fortfarande kämpar för att komma tillbaka till samma besöksantal som före pandemin.

Det extrema tilltaget och tvångstestningen av 30 000 besökare som stängdes inne i Shanghai bedöms som ytterligare ett betydande bakslag för nöjesbranschen i Kina.

– Kina registrerade endast 54 fall av covid-19 på måndagen vilket är extremt få jämfört med andra länder, rapporterar Wall Street Journals analytiker.

Tvingades kliva av tåg

Den gäst vars positiva covidtest låg bakom extremåtgärden på Disneyland var en kvinna som besökte disneyparken dagen innan.

Hon fick meddelade av sina lokala myndigheter att hon varit i nära kontakt med en annan person som testat positivt. Hon var vid tillfället på väg hem i ett tåg men tvingades kliva av vid nästa tågstation.

Inte en enda var smittad

Därifrån fördes hon till ett lasarett med tanke på risken att hon kanske var smittad.

Det visade sig även att hon var positiv.

Bland de 30 000 personer som testades på Shanghai Disneyland var det inte en enda person som testade positivt.

Måste stänga flera dagar

Ändå tvingas Shanghai Disneyland att hålla stängt i flera dagar.

– Nöjesparken och shoppingcentrat Disneytown med en rad restauranger måste hållas stängt till åtminstone onsdag, meder Disneyland i ett uttalande.

Foto: K. Li

Text: Redaktionen