Tegnell backar inte – Restriktioner ska avvecklas trots ökad smitta

2021 07 25

Den extra smittsamma och även farligare deltavarianten ökar i Sverige och tidigare statsepidemiologen vill att Sverige gör som många andra EU-länder och stoppar avvecklingen av restriktioner. Men Anders Tegnell tänker inte backa.

– Det finns inga funderingar på att backa så här långt, säger Tegnell till GP trots att smittan ökat med 24 % i Sverige senast registrerade veckan och med hela + 63 % i Skåne, + 50 % i Västra Götaland och + 44 % i Stockholm.

Mycket har slopats

– Vi har en viss ökning i storstadsregionerna, men den koppling vi kan se har främst med ungdomar som reser utomlands att göra, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till GP.

För 10 dagar sedan slopade S-MP-regeringen bland annat passagerarbegränsning för långväga kollektivtrafik med buss och tåg och man slopade även uppmaningen om att bära munskydd i kollektivtrafiken. Även kvadratmeterkravet på publika platser togs bort klargör GP.

Okej till festivaler

Anders Tegnell menar att det räcker med att hålla avstånd till varandra och betonar även vikten av att vaccinera sig. Han tycker dessutom att det är okej att gå på musik- och kulturfestivaler.

– Ja det tycker jag, om man håller avstånd. Det absolut bästa är ju om man vaccinerar sig först. Det är jätteviktigt att man tänker på det, och att man även tänker på andra och inte går dit om man känner sig krasslig, säger han till GP.

ANALYS

Det är härligt att dödstalen är låga i Sverige just nu jämfört med övriga Europa. Samtidigt måste man vara realist. Att tro att folk kommer att hålla distansen till varandra under festivaler är baserat på hur det ser ut i samhället i övrigt just nu inte särskilt troligt.

Det skulle inte vara fel med särskilda insatser under dessa festivaler i form av extra många skyltar, mycket handsprit och kanske högtalarinformation om att hålla distansen samt särskilda personer som påminner. De som är vaccinerade har förstås ett helt annat skydd än ovaccinerade besökare.

Foto: Folkhälsomyndigheten YT

[yop_poll id="413"]