TAIWANS VARNING: Kina har invaderat vårt territorium

2022 08 03

Kina invaderade Taiwans territorium under en militärövning på onsdagsmorgonen.

Det uppger Taiwans försvarsdepartement enligt brittiska Sky News.

I ett uttalande meddelar departementet att Kina utfört militärövningar nära Taiwan. Enligt departementet motsvarar övningarna i princip en blockad mot öns havs- och luftterritorium.

Kina har krävt att inga utländska fartyg eller flygplan tar sig in i området under övningarna, uppger BBC.

– Kina har brutit mot FN:s regler och den taiwanesiska militären kommer att slå tillbaka mot alla intrång på vårt territorium, säger Taiwans försvarsminister Chiu Kuo-cheng enligt Sky News.

– Övningar med skarp ammunition i havet och i luftrummet utsätter internationella sjöfartsleder för fara, utmanar den internationella ordningen, undergräver status quo i Taiwansundet och äventyrar säkerheten i området, fortsätter ministern.

Direkt svar på Pelosis besök

Den kinesiska militärens storskaliga övningar ses som ett direkt svar på den amerikanska toppolitikern Nancy Pelosis besök i Taiwan.

Pelosi är den första högt uppsatta amerikanska politiker som besöker ön på 25 år.

Träffat presidenten

På onsdagsmorgonen träffade Pelosi den taiwanesiska presidenten Tsai Ing-Wen, rapporterar BBC News.

– Vi kommer inte att överge vårt engagemang för Taiwan. USA:s solidaritet med Taiwan är avgörande, sa Pelosi under mötet.

Hon betonade att Kina inte har någon som helst rätt att stoppa politiker från att besöka den demokratiskt styrda ön.

– Jag hoppas att det framgår tydligt - att de förstår att de inte kommer att kunna stå i vägen för människor som reser till Taiwan för att visa vänskap och stöd.

Lämnar i dag

President Tsai Ing-Wen tackade Pelosi för hennes stöd. Hon tilldelade talesmannen en av Taiwans främsta civila utmärkelser - Order of Propitious Clouds - som en symbol för tacksamhet över USA:s stöd.

Pelosi kommer att träffa taiwanesiska aktivister och affärspersoner senare på onsdagen. Hon uppges lämna Taiwan i kväll. 

Foto: N. Nguyen Hoang

Text: Redaktionen