SWEDBANK: Tråkig överraskning för folk som väljer rörlig ränta

2024 04 22

Väldigt många bolånetagare har den senaste tiden valt rörlig ränta.

Trenden etablerades redan i slutet av 2022 efter den kraftiga skiftningen i svensk ekonomi där räntorna hade börjat höjas på löpande band.

Precis nyligen gick även SBAB ut med att 94 procent av bankens kunder valde rörlig ränta i mars, vilket sågs som ett tecken på sprudlande optimism hos svenska folket.

Men den som gjort det valet i förhoppningen om en snabb nedgång nu när Riksbanken förväntas sänka styrräntan lär bli besviken.

Det understryker Swedbank idag när banken på måndagen nu ändrar sin ränteprognos.

Tråkig överraskning

Efter att Riksbanken sannolikt sänker räntan i maj kommer man enligt Swedbank, i motsats till tidigare prognos, att gå mer försiktigt fram. Sänkningen därefter väntas nu inte längre komma förrän i september.

– Mer utdragna räntesänkningar innebär att den rörliga bolåneräntan sjunker i något långsammare takt, men väntas likväl nå strax över 3 procent vid slutet av nästa år, framhåller Swedbank i sin nya analys.

Andreas Wallström, storbankens prognoschef, bekräftar att det blir en tråkig överraskning för den som valt rörlig ränta i hopp om ett ras när man nu istället tror på en sakta utveckling.

– De rörliga bolåneräntorna, som toppade på omkring 4,8 procent i slutet av förra året, rör sig långsamt neråt, säger han i en kommentar till Expressen.

Flera faktorer

Swedbank påpekar att det finns flera faktorer som spelar roll i den nya prognosen.

– Strama signaler från Fed kombinerat med den svaga kronan får dock Riksbanken att gå mer försiktigt fram därefter och vi räknar med att räntan sänks nästa gång i september, för att sedan sänkas i snabbare takt ner till 2,0 procent i slutet av nästa år, skriver man i sin analys.

Nordea: Då ska du binda räntan

En annan av Sveriges storbanker, Nordea, har också nyligen flaggat för att man inte ska förvänta sig att rörliga räntor sjunker särskilt snabbt i närtid.

Om det lönar sig att binda räntan beror dels på hur mycket och snabbt Riksbanken sänker styrräntan, dels på hur mycket de längre löptiderna faller, uttryckte Nordeas chefsekonom Annika Winsth i slutet av mars.

– Nordeas prognos över styrräntan är relativt aggressiv jämfört med Riksbankens räntebana och risken är att räntan inte kommer ner så snabbt. Det kan möjligen tala för att binda på två år, om man önskar ha kontroll över utgifterna.

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Populär korv stoppas – säljs på Ica

2024 06 15

Av hälsoskäl återkallas nu korv som sålts i flera Ica-butiker.

Det är Di Luca & Di Luca som ger besked om att en av deras produkter innehåller nötter, utan att det framgår i ingrediensförteckningen.

Det kan innebära en hälsorisk för allergiker, och produkten, en populär korv som säljs i Ica-butiker, återkallas nu.

Det framhåller företaget i ett pressmeddelande.

Innehåller nötter

Korven innehåller pistagenötter och det är viktigt att de som har en allergi inte konsumerar korven.

– DI LUCA & DI LUCA ÅTERKALLAR MORTADELLA FRÅN MANUELLA DELIKATESSDISKAR, meddelar företaget.

Butik och delikatess

Korven säljs över delikatessdisken och butikspackad i Ica-butiker över hela landet, från Lund och Borås till Stockholm och Umeå.

– Di Luca & Di Luca återkallar ett begränsat parti felmärkt Mortadella som sålts sedan 3 juni i ett 30-tal ICA-butiker, både över delikatessdisk samt butikspackad i charkdisken, fortsätter företaget.

– Produkten innehåller pistagenötter, vilket inte framgår av produktmärkningen.

Uppmanar konsumenter

Di Luca & Di Luca riktar en tydlig uppmaning till konsumenter om att lämna tillbaka korven om den har köpts.

– Pistagenötter är en allergen, som måste deklareras. Pistagenötterna är synliga i Mortadellan och vi uppmanar därför konsumenter som är allergiska mot pistagenöt att reklamera varan om man har köpt denna produkt efter 3 juni 2024.  

Beklagar händelsen

Företaget kommer nu att utreda händelsen för att kunna fastställa vad det är som har gått fel i processen.

– Di Luca & Di Luca beklagar det inträffade och uppmanar drabbade konsumenter som köpt produkten att kontakta Di Lucas kundtjänst. Kunder har även möjlighet att reklamera produkten till den ICA-butik där den köptes.  

– Vi ser allvarligt på det inträffade och utreder nu vilka åtgärder vi kan vidta för att det inte ska ske igen.

Korven har sålts på Ica-butiker i bland annat Stockholm, Göteborg, Lund, Umeå, Borås, Enköping, Uppsala, Strängnäs, Västerås, Örebro och Norrköping.

Foto: ICA-gruppen

Text: Redaktionen


OVÄNTAT: Rysk rusning till Norge

2024 06 15

En rysk rusning till Norge har pågått under det senaste året.

Efter Rysslands invasion av Ukraina 2022 har det varit svårt för ryssar att resa till Västeuropa och köpa eftertraktade lyxvaror.

Ett undantag har varit Kirkenes i Norge, som ligger precis på gränsen till Ryssland.

Dit har mängder av ryssar rest, och många av dem är ute efter att hamstra en lyxvara som numera är svår att få tag på i Ryssland.

Hamstrar champagne

Det handlar om champagne, rapporterar VG.

Det är en av de mest eftertraktade lyxprodukterna som sedan krigets början inte längre får exporteras från EU till Ryssland.

I stället har många ryssar rest till Kirkenes för att få tag på de eftertraktade dropparna, rapporterar tidningen.

Ingen norsk spritbutik har sålt fler flaskor av exklusiva champagner som Dom Perignon eller Cristal än Vinmonopolet i Kirkenes.

Och det är framför allt ryssar som har handlat.

– Vissa flaskor har sålts lokalt, men det är på grund av gränshandeln vi har som siffrorna är så höga, säger Anne Sonja Andreassen, som är butikschef för Vinmonopolet i Kirkenes, till tidningen.

– Majoriteten är ryska kunder, tillägger hon.

Får inte sälja för dyra varor

En flaska Dom Perignon kostar 2 500 norska kronor, och en flaska Cristal kostar 3 200. Under årets första fyra månader har det totalt sålts 150 stycken av dessa dyra flaskor i Kirkenes.

Man har dock varit tvungna att sluta sälja de dyraste flaskorna, på grund av sanktioner.

– Sanktionerna i Norge gör att vi inte får sälja enskilda föremål för mer än 300 euro. Vi hade lite champagne i butiken när kriget började, men vi har skickat den till en annan butik för att slippa ha den inne, säger Anne Sonja Andreasson.

Gränsen stängd – nedgång i handeln

Gränsen i närheten av Kirkenes har varit den enda öppna gränsen från Europa till Ryssland sedan kriget i Ukraina inleddes.

Sedan några dagar tillbaka har Norge dock skärpt reglerna och stängt gränsen.

– Jag tycker att det är naturligt att vi ser en nedgång i handeln nu, säger Andreassen.

Det finns dock fortfarande undantag, bland annat för ryssar som har familjemedlemmar i Norge eller arbetar där.

Foto: M Oetelaar

Text: Redaktionen