SVERIGES EKONOMI: Kraftig uppgång i juni

2023 07 03

Läget fortsätter att se mycket mörkt ut för svenska företag.

Det skriver kreditupplysningsföretaget UC i en ny rapport.

UC har granskat antalet konkurser inom samtliga stora branscher i Sverige.

Resultatet visar på en kraftig uppgång.

– Totalt sett har konkurserna under juni månad ökat med 31 procent i jämförelse med samma månad i fjol.

– Det motsvarar det högsta antalet konkurser på tio år både för juni månad och gällande årets första sex månader sammanslaget, framhåller företaget i ett pressmeddelande.

Tiotusentals har förlorat jobbet

Tiotusentals arbetare har drabbats hårt av det rekordhöga antalet konkurser.

Minst 28 000 anställda har förlorat sitt arbete under årets första sex månader.  

– En direkt följd av konkurserna, uppger UC.

Kräver omedelbara åtgärder

Johanna Blomé, ekonom på UC, går nu ut med en kraftig varning.

Hon ser ett samband mellan antalet konkurser och svenskarnas beteende på lånemarknaden.  

 Att bli av med sitt arbete till följd av en konkurs är en personlig tragedi. Många hamnar från en dag till en annan i en mycket utsatt situation och saknar marginaler att klara vardagen till följd av det ekonomiska läget och höga kostnader. Som kreditupplysningsföretag ser vi också att arbetslöshet är en av de stora anledningarna till att individer väljer att ta lån med dåliga villkor, så kallade snabblån, vilket på sikt riskerar att bli en kostsam historia både för låntagaren och samhällsekonomin, säger Johanna Blomé.

Vidare berättar ekonomen att UC noterat att antalet skuldsatta personer som har svårigheter att betala tillbaka sina lån har börjat öka. Samtidigt visar rapporter från reseindustrin att sommarresan inte är något hushållen kommer att avstå från.

Jag är orolig för att det här kommer att leda till att fler tar snabba lån för att finansiera den efterlängtade semestern och att det i sin tur kommer att spä på de samhällsekonomiska klyftor vi redan ser. Det krävs omedelbara åtgärder för att säkerställa att de mest utsatta hushållen inte hamnar i en skuldfälla som de sedan inte kan ta sig ur, framhåller Johanna Blomé.

”Är exceptionell”

Under juni har konkurserna ökat med 33 procent inom detaljhandeln, 29 procent inom partihandeln, 34 procent inom transport och 20 procent avseende byggindustrin.

Värst är det inom hotell- och restaurangbranschen. Där noteras en ökning med hiskeliga 90 procent under juni månad.

– Den extrema ökningen av konkurser inom hotell och restaurangbranschen för den andra månaden i rad är exceptionell. Anledningen är en fortsatt hög inflation som inte bara drabbar stora investeringar och branscher hårt såsom byggsektorn, utan även konsumtionsvaror och nöjen.

– Hotell- och restaurangbranschen är också en personalintensiv bransch vilket riskerar att bidra till den onda cirkeln med fler konkurser, ökad arbetslöshet och minskad konsumtion, säger Johanna Blomé.

Foto: CardMapr.nl

Text: Redaktionen