SVERIGE: Så mycket förlorar hushållen på inflationen

2022 06 16

Prishöjningarna drabbar svenska folket hårt ekonomiskt.

En månadslön om året. 

Så mycket förlorar ett typhushåll på alla de prishöjningar som den senaste tiden drabbat Sverige, rapporterar Sveriges Radio.

Banken uppskattar

Uppskattningen har gjorts av SEB som har räknat på en genomsnittlig familj med medellön där banken inkluderar två barn, en bil och en medelstor villa.

Den sammanlagda inkomsten – efter skatt och barnbidrag – för en sådan familj blir enligt SEB 65 000 kronor i månaden.

Förlorar en månadslön

Det ska dock noteras att ett stort antal svenskar inte faller inom den ram som SEB utgår från, men enligt banken är den trots allt “hyfsat normal”, uppger SR.

När ökade utgifter för bland annat bensin, boende på grund av ränta, mat och energi räknas ihop hamnar slutnotan på 63 000 kronor i månaden – det vill säga nästan exakt lika mycket som exempelfamiljens månadsinkomst.

“Tajtare tider”

– Det kommer att bli lite tajtare tider, och då brukar man i första hand att prioritera bort det som är av lyxstatus. Till exempel restaurang- och biobesök och resor. Men att det blir en åtstramning för hushållen när man ska klara sig på elva månadslöner istället för tolv, det är ju alldeles uppenbart, säger Jens Magnusson, chefsekonom på SEB och ansvarig för uträkningen, till SR.

Bara att vänja sig

Han tillägger:

– Jag skulle säga att det gäller åtminstone för ett eller ett par år framöver. Det är ingenting som snabbt är på väg att gå över i alla fall.

Ökad inflation

I maj steg inflationstakten i Sverige till 7,2 procent.

Den högsta noteringen på över 30 år enligt SCB:s siffror.

I april låg inflationstakten enligt KPIF (konsumentprisindex med fast ränta)  på 6,4 procent. En månad sedan har den ökat med nästan en procentenhet. 

Varorna som blivit dyrare

– Stigande livsmedelspriser bidrog starkt till inflationstakten, säger Carl Mårtensson, prisstatistiker på SCB, i ett pressmeddelande.

Enligt SCB har priset på kött, mjölk, ost och ägg ökat mest, men även kläder, möbler, restaurangbesök och hotell har ökat i pris.

Experternas tips

Flera ekonomiska experter bekräftar den dystra ekonomiska trenden, men ger även värdefulla tips på hur du kan klara dig under de tuffa tiderna.

Bland råden finns exempelvis att samåka till jobbet, flytta ihop och dela på livsmedelsutgifter.

Foto: T. Barbhuiya

Text: Redaktionen