SVERIGE: Positiva signaler för bolånetagare
2022 12 12
Allt fler svenska bolånekunder får nu hjälp att tillfälligt kapa en avgörande utmaning för hushållen.
Det handlar om att andelen beviljade ansökningar om att pausa amorteringar har ökat under hösten, rapporterar Sveriges Radio.
– Vi har sett en signifikant ökning av antalet ansökningar, framhåller bland annat banken SEB.
Flera undantag
Men det är alltså inte bara ansökningarna som ökat. Fler bolånekunder får nu alltså tillåtelse att under en tid pausa amorteringen, vilket rör sig om flera tusen kronor för hushåll varje månad.
– Vi har gjort en del sådana undantag där det känts relevant. Ofta beror det på flera faktorer, säger Anneli Adler, privatmarknadschef på Danske Bank.
Hon konstaterar samtidigt att efterfrågan på rådgivning är väldigt hög jämfört med tidigare.
Öppnade för nya möjligheter
I slutet av september fick Sveriges banker ta emot stora mängder samtal från sina kunder efter att Finansinspektionen lyft fram möjligheten att be om just en amorteringspaus om man hamnar i en pressad ekonomisk situation med anledning av höga omkostnader.
Någonting som tidigare enbart getts för exempelvis skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom.
Men nu skulle även höga elpriser kunna utgöra ett skäl att pausa amorteringen.
– Börjar det bli knapert är det bäst att ringa banken så startar man en dialog. Vi tycker det är bra om folk utnyttjar det här, sade Finansinspektionens chefsekonom Henrik Braconier till SR i september.
Lovade pausa amorteringskravet
I valrörelsen lovade Moderaterna att pausa amorteringskravet för att motverka lägre konsumtion och en djupare lågkonjunktur.
– Moderaterna kommer där tillfälligt pausa amorteringskravet – precis som under pandemin. Pausen ska revideras var sjätte månad. Det kan innebära en uppskjuten amortering på 7 500 kronor i månaden för en familj med lån på 3 miljoner, framhöll partiet på sin hemsida 6 september – fem dagar innan riksdagsvalet.
Inget besked
Hittills har det dock inget kommit något officiellt besked från regeringen om löftet.
– Vi för en diskussion med de berörda myndigheterna, Finansinspektionen och Riksbanken. Vi kommer att återkomma till frågan om amorteringskrav. Det är viktigt att veta att sedan augusti har prognoserna försämrats ytterligare. Inflationen beräknas högre och lågkonjunkturen djupare. Allt ska göras med försiktighet, sade finansminister Elisabeth Svantesson (M) till SR i slutet av november.
LÄS MER: Bakslag för stort vallöfte: Myndighet stänger dörren
Foto: A. Taissin
Text: Redaktionen