Bakslag för stort vallöfte: Myndighet stänger dörren

2022 12 09

Regeringen och Sverigedemokraterna har lovat att införa någon form av lättnader för amorteringskravet för bolån.

Inför valet lovade Moderaterna att pausa amorteringskravet helt och hållet.

– Amorteringskravet har bidragit till en sund amorteringskultur och lägre belåning. Men i rådande ekonomiska läge, där hushållen är pressade av skenande kostnader, behövs särskilda åtgärder. Moderaterna kommer där tillfälligt pausa amorteringskravet – precis som under pandemin. Pausen ska revideras var sjätte månad.  Det kan innebära en uppskjuten amortering på 7 500 kronor i månaden för en familj med lån på 3 miljoner, framhöll M den 6 september – fem dagar innan riksdagsvalet.

Riksbanken har dömt ut förslaget, men trots det har M inte gett upp hoppet.

I en intervju med nyhetsbyrån TT framhöll finansmarknadsminister Niklas Wyman att han fortfarande är hoppfull.

Stänger dörren

Men nu ser regeringens och Moderaternas planer ut att grusas rejält.

Finansinspektionen stänger dörren helt och hållet.

–  Som det svenska systemet ser ut så är det vi som tar fram förslag till ändringar av amorteringskraven, säger myndighetens chefekonom Henrik Braconier till Aftonbladet.

Han berättar att Finansinspektionen fört samtal med finansmarknadsministern och tydligt framfört sin ståndpunkt i frågan.

– Vi har förklarat att vi inte ser något behov av några förändringar, och inte heller avser att göra några sådana i de regler som gäller.

”Har påbörjat arbetet”

Om regeringen vill gå vidare med sitt förslag måste de dra tillbaka det  förordnande Finansinspektionen fått av regeringen. Annars har de ingen möjlighet att genomföra förslaget om FI säger nej.

Finansmarknadsminister Niklas Wykman har svarat på Finansinspektionens besked via sin presstalesperson Victoria Ericsson.

–  Vi har påbörjat arbetet med att följa upp amorteringskravet. Vi har haft ett möte med Finansinspektionen. Det är så långt vi har kommit i processen. Vi återkommer när det finns något mer att berätta, skriver hon till Aftonbladet.

Foto: A. Taissin

Text: Redaktionen