Politiskt ungdomsförbund: ”Ta kokain med farmor”

2023 02 23

Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, kommer med en anmärkningsvärd uppmaning i ett nytt utspel.

– Vill du ta en rad kokain med farmor på terrassen då och då, så ska du få göra det. Eller vill du ta lite crystal meth för att effektivisera din vardag, då ska du få göra det.

Så säger en representant för Cuf Storstockholm i en uppmärksammad Tiktokvideo, vilket bland annat Aftonbladet noterat.

Vill legalisera

Utspelet sker som en argumentation för att narkotikamarknaden borde legaliseras, vilket Cuf är för.

– Man försöker belysa ett väldigt viktigt ämne, även om jag kanske personligen inte hade uttryckt mig på det sättet, säger Nils Puronen, socialpolitisk talesperson för Cuf, till tidningen.

Han menar att filmen är gjord med glimten i ögat och att den inte ska tolkas som en uppmaning av att bruka narkotika.

"Elefanten i rummet"

I videon uttrycks även att LSD ska vara ett fritt alternativ för den som vill fly vardagen och “komma bort från eländet”.

– Vi har medvetet använt en radikal retorik för att skapa debatt. Vi vill bryta stigmat och börja prata om elefanten i rummet, säger Albin Schlegel Åberg, ordförande för Cuf i Storstockholm, till TV4.

Avråder kraftigt

Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning på Uppsala universitet, avråder starkt från att följa budskapet i Cufs video.

Enligt honom finns det inte vetenskapligt stöd för att samhället skulle gynnas av att släppa droger fritt och lagligt.

– Ju yngre man är desto större risk för att man drabbas av skador som kan röra minnesskador, motorik och mental hälsa. De bitarna legaliserar man inte bort, säger han till Aftonbladet.

38,5 miljarder kronor

Bruk av narkotikaklassade substanser kostar samhället gigantiska summor varje år.

År 2020 landade notan på 38,5 miljarder kronor, enligt Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, som undersökt frågan på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

– Bruk av narkotikaklassade substanser (t.ex. cannabis, ecstasy, kokain, heroin, LSD) är ett utbrett samhällsfenomen och narkotikabruk kan resultera i negativa hälsomässiga, sociala och ekonomiska konsekvenser för den enskilda användaren, närstående och samhället, fastlår IHE i sin rapport.

Skärper straffen

Från och med i år vill regeringen skärpa straffen för brott i kriminella nätverk.

Där inkluderas bland annat narkotika.

– Straffet skärps för narkotika­brott som tar sikte på försälj­ning, och beställ­ning av narkotika för eget bruk krimi­naliseras såsom försöks­brott, skriver regeringen på sin hemsida.

Foto: C. Davis

Text: Redaktionen