Politiskt ungdomsförbund: ”Ta kokain med farmor”

2023 02 23

Centerpartiets ungdomsförbund, Cuf, kommer med en anmärkningsvärd uppmaning i ett nytt utspel.

– Vill du ta en rad kokain med farmor på terrassen då och då, så ska du få göra det. Eller vill du ta lite crystal meth för att effektivisera din vardag, då ska du få göra det.

Så säger en representant för Cuf Storstockholm i en uppmärksammad Tiktokvideo, vilket bland annat Aftonbladet noterat.

Vill legalisera

Utspelet sker som en argumentation för att narkotikamarknaden borde legaliseras, vilket Cuf är för.

– Man försöker belysa ett väldigt viktigt ämne, även om jag kanske personligen inte hade uttryckt mig på det sättet, säger Nils Puronen, socialpolitisk talesperson för Cuf, till tidningen.

Han menar att filmen är gjord med glimten i ögat och att den inte ska tolkas som en uppmaning av att bruka narkotika.

"Elefanten i rummet"

I videon uttrycks även att LSD ska vara ett fritt alternativ för den som vill fly vardagen och “komma bort från eländet”.

– Vi har medvetet använt en radikal retorik för att skapa debatt. Vi vill bryta stigmat och börja prata om elefanten i rummet, säger Albin Schlegel Åberg, ordförande för Cuf i Storstockholm, till TV4.

Avråder kraftigt

Fred Nyberg, professor i biologisk beroendeforskning på Uppsala universitet, avråder starkt från att följa budskapet i Cufs video.

Enligt honom finns det inte vetenskapligt stöd för att samhället skulle gynnas av att släppa droger fritt och lagligt.

– Ju yngre man är desto större risk för att man drabbas av skador som kan röra minnesskador, motorik och mental hälsa. De bitarna legaliserar man inte bort, säger han till Aftonbladet.

38,5 miljarder kronor

Bruk av narkotikaklassade substanser kostar samhället gigantiska summor varje år.

År 2020 landade notan på 38,5 miljarder kronor, enligt Institutet för hälso- och sjukvårdsekonomi, IHE, som undersökt frågan på uppdrag av Folkhälsomyndigheten.

– Bruk av narkotikaklassade substanser (t.ex. cannabis, ecstasy, kokain, heroin, LSD) är ett utbrett samhällsfenomen och narkotikabruk kan resultera i negativa hälsomässiga, sociala och ekonomiska konsekvenser för den enskilda användaren, närstående och samhället, fastlår IHE i sin rapport.

Skärper straffen

Från och med i år vill regeringen skärpa straffen för brott i kriminella nätverk.

Där inkluderas bland annat narkotika.

– Straffet skärps för narkotika­brott som tar sikte på försälj­ning, och beställ­ning av narkotika för eget bruk krimi­naliseras såsom försöks­brott, skriver regeringen på sin hemsida.

Foto: C. Davis

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen