SVERIGE: Personer som tränar på gym blir lurade

2023 07 20

Mängder av svenskar går regelbundet på gym.

Enligt den populära gymkedjan STC med över 200 gym i landet tränas det mest i Sverige inom hela EU, med hänvisning till siffror från 2017.

– Tittar vi sedan på Deloittes hälsa- och fitnessmarknadsrapport från 2018 så ägde 21,4 procent svenskar ett gymkort, framhåller STC på sin hemsida.

Men nu har samma gymkedja hamnat i blåsväder.

Anledningen är att de anklagas för att lura sina medlemmar med förhöjda avgifter, rapporterar Göteborgs-Posten.

Går emot ARN

Bakgrunden är ett erbjudande som STC, som då hette Sportlife, lade fram redan 2007 när man öppnade i Trollhättan och Vänersborg.

199 kronor i månaden livet ut skulle det kosta, meddelade gymkedjan. "Oberoende av framtida höjningar”.

För två år sedan valde dock STC att höja priset med en hundralapp, vilket föranledde flera anmälningar till såväl Allmänna reklamationsnämnden, ARN, som Konsumentverket.

I slutet av förra året meddelade också ARN att STC borde dra tillbaka prishöjningen.

Men nu går gymmet emot den rekommendationen – och höjer priset igen.

"Känner mig lurad"

Från och med 1 september landar den nya summan på 379 kronor i månaden – det vill säga 180 kronor mer än det som skulle gälla “livet ut”.

– Jag trodde på löftet om att det var färg höjt. Jag känner mig lurad, framhåller en kund till GP efter den nya höjningen.

Konsumentverket kallar marknadsföringen för “vilseledande och oskäligt” och har inlett en utredning.

Men enligt STC själva, som menar att man visst följer ARN:s rekommendationer, sker prisökningen för medlemmar som legat under gymkedjans prislista.

– Vi ser regelbundet över våra medlemskap och priser, framhåller försäljningschefen Lisa Simson till GP.

Kan svartlistas

Ett företag eller en aktör som anmäls till ARN och fälls av nämnden är inte tvingade att agera enligt beslutet.

– Vårt beslut är en rekommendation om hur tvisten bör lösas. Majoriteten av företagen följer beslutet, informerar nämnden på sin hemsida.

I praktiken är dock företag mer eller mindre tvungna att följa ARN:s beslut. Detta eftersom de annars riskerar att bli svartlistade.

– Det innebär att företag som inte följer ARN:s råd blir listade på en lista där ARN varnar privatpersoner för att använda sig av företaget. På så sätt har ARN en socialsanktion, förklarar rådgivaren Signe Lundgren på Lawline.

LÄS MER: Liseberg måste betala tillbaka till upprörd kund

LÄS MER: Läkare: Så här mycket räcker det att du tränar

Foto: A. Magaros

Text: Redaktionen


Norrmän bötfälls i Sverige – alla begår samma misstag

2024 07 16

Mängder med norska turister i Sverige har åkt på oväntade böter.

I Norge är det tillåtet.

Av den anledningen parkerar norrmännen i god tro sina bilar längs med gatan – men möts av den klassiska gula lappen under vindrutetorkaren när de kommer tillbaka.

Detta trots att det inte finns några skyltar om att det skulle vara förbjudet att parkera.

Orsaken är istället att de norska bilisterna parkerar mot färdriktningen, vilket inte är lagligt att göra i Sverige.

– Många norrmän på roadtrips i Sverige har upplevt detta, rapporterar norska tidningen Dagbladet.

En "svenskfälla"

Fenomenet beskrivs i norska medier som en “svenskfälla”.

Men Transportstyrelsen är glasklar med vad som gäller.

– Du får bara stanna eller parkera på den högra sidan av vägen i trafikens färdriktning, framhåller myndigheten.

En bil som parkeras på annat sätt bedöms kunna orsaka olyckor när föraren ska manövrera bilen till fel sida av vägen och är dessutom svårare att upptäcka i mörker när de är vända på fel håll, eftersom det saknas reflexer fram.

1 200 kronor

Men det förbudet har alltså gått många norrmän förbi.

Istället delas felparkeringsavgifter ut på löpande band, inte sällan på summor uppemot 1 200 svenska kronor.

Och för den norrman som tror att det går att knyckla ihop den gula lappen, kasta den i papperskorgen och ta för givet att man kommer undan är det bara att tänka om.

Myndigheterna i nordens länder har nämligen ingått avtal som innebär möjlighet till tvångsindrivning över landsgränserna. 

Det gäller både vid parkeringsböter och fortkörningsböter.

LÄS MER: Många bilister gör fel på sommaren – böter skickas hem med posten

Samarbete i hela EU

Liknande samarbeten finns även inom EU och ett nyligen fattat beslut ska säkerställa att detta framöver kommer att fungerar smidigare mellan samtliga medlemsländer.

En av indrivarna som sysslar med just detta är Euro Parking Collection (EPC)

För närvarande arbetar EPC på uppdrag av mer än 450 utfärdande organisationer i 15 europeiska länder. Dessa organisationer utgörs i första hand av offentliga myndigheter och polismyndigheter, råd, kommuner, statliga myndigheter, vägavgiftsoperatörer och privata parkeringsföretag, skriver EPC på sin hemsida.

Foto: M. Krahn

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: EU har fått nog – dåliga nyheter för Orbán

2024 07 15

EU har fått nog av Viktor Orbáns käppar i hjulet för unionens utrikespolitik.

Nu överväger EU ett aldrig tidigare skådat steg för att markera mot Ungerns beteende.

Istället för att åka till Budapest för det ordinarie utrikesministermötet kommer medlemsländerna att bojkotta Orbáns evenemang och istället samlas på ett eget toppmöte – utan Ungern.

Det uppger den amerikanska tidningen Politico.

– Om det finns ett formellt råd för utrikesfrågor, organiserat av den högre representanten, (Josep Borrell, EU:s utrikeschef, red. anm.), kommer ministrarna inte att kunna åka till Budapest, säger en diplomat tidningen talat med.

"En tydlig signal"

Ungern innehar för närvarande det roterande ordförandeskapet i EU. Landet har planerat att stå värd för just ett möte i Budapest 28-29 augusti. 

Men efter Orbáns självutnämnda “fredsturné” i Ryssland och Kina de senaste veckorna vill nu flera EU-länder inte ens ta i Ungern med tång.

Och enligt tre EU-diplomater, som krävt anonymitet, kommer nu Josep Borrell att kalla unionens utrikesministrar till möte samma dagar som Orbán tänker ha möte i den ungerska huvudstaden.

– Det skulle sända en tydlig signal om att Ungern inte talar för EU, säger en av Politicos diplomatkällor.

Sverige nobbar

Sverige är ett av länderna som öppet deklarerat att man tänker bojkotta informella möten med Ungern efter Orbáns besök i Ryssland och Kina.

– Han (Orbán) missbrukar i praktiken EU-ordförandeskapet och kidnappar det för egna syften, sade statsminister Ulf Kristersson (M) till SVT förra veckan.

Enligt tv-kanalen kommer man istället för politiska representanter att skicka tjänstemän.

– Han talar inte för EU:s stats- och regeringschefer och än mindre för det samlade EU-systemet. Alla diskussioner om Ukraina sker med Ukraina, säger Ulf Kristersson.

"Knappt ens en fråga"

I slutet av maj uppgav källor till Politico att den ungerska premiärministern på något sätt kommer att straffas på grund av sitt ständiga motarbetande av Ukraina.

Efter att Kinas ledare Xi Jinping tidigare i maj genomförde ett statsbesök i Ungern uppmanade diktatorn Orbán att ta större plats i EU.

Men så kommer det inte att bli. Tvärtom kan Ungern förvänta sig mindre inflytande än tidigare och degraderas i EU-kommissionens hierarki.

– Det är knappt ens en fråga om att Ungern ska få behålla kontrollen över något mäktigt mandat, sade en diplomat till tidningen vid tillfället.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen