SVERIGE: Nya regler för ägg – det här gäller
2022 12 14
Matbutiker i Sverige får sälja ägg en vecka längre än tidigare.
Det står klart efter ett nytt EU-beslut, rapporterar SR Ekot.
I norra Europa kommer ägg att få säljas fram till 28 dagar efter värpning.
I södra Europa, där risken för salmonella i ägg är större, kommer ägg få säljas fram till 21 dagar efter värpning.
– Jättepositivt! Det kanske kan leda till minskat matsvinn och att man får ut mer av de matprodukter vi har i butikerna, säger Markus Wallgren, kund på Ica Kvantum Mariehem i Umeå, till P4 Västerbotten.
Tidigare har bäst före-datum för ägg fått vara max 28 dagar efter värpning men butikerna har bara fått sälja, eller skänka dem, i 21 dagar efter värpning.
– De nya reglerna ger butikerna mer tid att sälja äggen och leder sannolikt till minskat matsvinn, framhåller Livsmedelsverket.
”Gör stor skillnad”
Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket, anser att det nya EU-direktivet är mycket positivt.
– Det här är EU-regler som Sverige och Livsmedelsverket länge arbetat för att ändra på. Det gör stor skillnad när butikerna inte längre måste slänga ägg som har en hel vecka kvar till bäst före-dagen, säger hon i ett pressmeddelande.
Ägg är en råvara som har en lång hållbarhet.
Om ägg förvaras håller de sig oftast bra långt efter bäst före-dag.
Livsmedelsverket rekommenderar
Så ska du förvara ägg:
- Bäst före-datum som anges på äggförpackningen är satt utifrån att äggen förvaras i rumstemperatur.
- Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka 4 °C. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.
- Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta. Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in.
En guide till det perfekta ägget
För att koka det perfekta ägget gäller följande rekommendationer:
3 minuters ägg: Vitan och gulan är lös. Ett 3-minuters ägg kan användas i emulsioner som ska bli extra krämiga.
4 minuters ägg: Nu är vitan lite fastare men fortfarande lös. Äggulan är lös och rinnig. Kan blandas ner i en pasta för ett krämigt resultat.
5 minuters ägg: Nu är vitan lite mer fast. Gulan är rinnig och lös.
6 minuters ägg: Det perfekta frukostägget? Vitan är fast, gulan är rinnig i mitten.
7 minuters ägg: Ett ägg med en fast vita, men fortfarande med en relativt rinnig gula.
8 minuters ägg: Ett perfekt hårdkokt ägg? Vitan är fast, gulan är fast men krämig.
9 minuters ägg: Nu är både vitan och gulan fasta. Passar till exempelvis klassikern hackat ägg till sill och brynt smör.
10 minuters ägg: Nu är ägget nästan helt hårdkokt, gulan är nästan helt ljusgul.
11 minuters ägg: Hårdkokt med ljusgul gula. Längre koktid leder ofta till att gulan blir lite torr och mjölig.
Källa: Svenska Ägg
Foto: Svenska Ägg
Text: Redaktionen