SVERIGE: Nya regler för ägg – det här gäller

2022 12 14

Matbutiker i Sverige får sälja ägg en vecka längre än tidigare.

Det står klart efter ett nytt EU-beslut, rapporterar SR Ekot.

I norra Europa kommer ägg att få säljas fram till 28 dagar efter värpning.

I södra Europa, där risken för salmonella i ägg är större, kommer ägg få säljas fram till 21 dagar efter värpning.

– Jättepositivt! Det kanske kan leda till minskat matsvinn och att man får ut mer av de matprodukter vi har i butikerna, säger Markus Wallgren, kund på Ica Kvantum Mariehem i Umeå, till P4 Västerbotten.

Tidigare har bäst före-datum för ägg fått vara max 28 dagar efter värpning men butikerna har bara fått sälja, eller skänka dem, i 21 dagar efter värpning.

– De nya reglerna ger butikerna mer tid att sälja äggen och leder sannolikt till minskat matsvinn, framhåller Livsmedelsverket.

”Gör stor skillnad”

Karin Fritz, rådgivare på Livsmedelsverket, anser att det nya EU-direktivet är mycket positivt.

– Det här är EU-regler som Sverige och Livsmedelsverket länge arbetat för att ändra på. Det gör stor skillnad när butikerna inte längre måste slänga ägg som har en hel vecka kvar till bäst före-dagen, säger hon i ett pressmeddelande.

Ägg är en råvara som har en lång hållbarhet.

Om ägg förvaras håller de sig oftast bra långt efter bäst före-dag.

Livsmedelsverket rekommenderar

Så ska du förvara ägg:

- Bäst före-datum som anges på äggförpackningen är satt utifrån att äggen förvaras i rumstemperatur.

- Förvara råa ägg i kylskåpet, cirka 4 °C. Då kan de hålla flera veckor efter att bäst före-datumet har passerat.

- Så länge ägg luktar och ser ut som de ska, går de bra att äta. Äggvitor, och även gulor, som blir över vid bak eller matlagning kan också frysas in.

En guide till det perfekta ägget

För att koka det perfekta ägget gäller följande rekommendationer:

3 minuters ägg: Vitan och gulan är lös. Ett 3-minuters ägg kan användas i emulsioner som ska bli extra krämiga.

4 minuters ägg: Nu är vitan lite fastare men fortfarande lös. Äggulan är lös och rinnig. Kan blandas ner i en pasta för ett krämigt resultat.

5 minuters ägg: Nu är vitan lite mer fast. Gulan är rinnig och lös.

6 minuters ägg: Det perfekta frukostägget? Vitan är fast, gulan är rinnig i mitten.

7 minuters ägg: Ett ägg med en fast vita, men fortfarande med en relativt rinnig gula.

8 minuters ägg: Ett perfekt hårdkokt ägg? Vitan är fast, gulan är fast men krämig.

9 minuters ägg: Nu är både vitan och gulan fasta. Passar till exempelvis klassikern hackat ägg till sill och brynt smör.

10 minuters ägg: Nu är ägget nästan helt hårdkokt, gulan är nästan helt ljusgul.

11 minuters ägg: Hårdkokt med ljusgul gula. Längre koktid leder ofta till att gulan blir lite torr och mjölig.

Källa: Svenska Ägg

Foto: Svenska Ägg

Text: Redaktionen


Klarna uppmanar: betala dina varor omedelbart

2024 10 04

Klarna går ut med nya riktlinjer till sina användare.

“Köp nu, betala senare” har varit betaljättens signum sedan start.

Nu gör man något av en tvärvändning.

Istället för att skjuta upp betalningarna genom fakturor börjar nu Klarna istället uppmana kunderna att betala sina varor omedelbart.

Det rapporterar Svenska Dagbladet.

– Vi tror generellt att det bästa sättet att använda Klarna på är att använda betala direkt för merparten av dina transaktioner, säger Klarnas globala produktchef David Fock i en längre intervju med tidningen.

"En stor grej"

Den nya uppmaningen är en stor förändring i hela Klarnas idé och varumärke.

En farhåga är att andelen personer som inte kan betala sina köp ökar i takt med att ribban för att handla sänks.

Det förkastas dock av Klarna, vars direktbetalningar nu står för drygt 30 procent av företagets alla betalningar.

– Vi försöker gå från kredit till debit, eller betala nu. Det är en av de stora grejerna vi verkligen vill komma åt, säger David Fock.

Kritiserade förändringar

Att betala direkt istället för faktura kommer dock inte vara ett tvång för kunderna, försäkrar Klarna.

Det kommer fortfarande att finnas valfrihet och flexibilitet.

Däremot är de uppdaterade direktiven en del av flera stora förändringar som betalföretaget lanserat under det senaste åren.

En uppmärksammad nyhet är sedan tidigare stora satsningar på AI-teknik som annars skulle kräva hundratals heltidsanställda kundservicemedarbetare.

– Detta AI-genombrott i kundinteraktion innebär oslagbara upplevelser för våra kunder till bättre priser, intressantare utmaningar för våra anställda, och bättre avkastning för våra investerare, sade Sebastian Siemiatkowski, medgrundare och vd för Klarna, i ett utskick i februari.

Förlorade tusentals kronor

Men att ersätta människor med AI har också väckt kritik. I januari slog flera kunder larm om att man förlorat tusentals kronor efter att ha tvingats betala fakturor för varor som är trasiga eller inte ens levererats.

Detta på grund av AI-kontrollerad kundtjänst där medarbetare uppgav att man inte manuellt får lov att ändra robotens beslut.

– Man gick in i något hamsterhjul och gjorde bara vad roboten sade. Man måste gå på AI:s beslut även om man tror att företaget luras, annars riskerar man sin bonus, sade en anonym medarbetare till P3 Nyheter i vintras.

Klarna förnekade vid tillfället rapporterna om att anställda inte får lov att ändra AI-beslut.

Foto: Rupixen/Klarna

Text: Redaktionen


Obehaglig upptäckt i vetemjöl – massmeddelande till kunder

2024 10 04

Tusentals kunder har kontaktats efter larm om larver i Kungsörnens vetemjöl.

Mjölpåsarna har sålts mellan den 19 augusti och 29 september i år.

Nu uppmanar Mathem, som är livsmedelsföretaget som tagit emot klagomålen, folk att slänga produkterna.

Totalt har 4 000 sms skickats ut till folk som handlat mjölet i fråga.

– Eftersom Mathem endast finns online kunde vi följa upp exakt vilka kunder som köpt mjölet, framhåller Mathems presstalesperson Lotta Olofsson till Dagens Nyheter.

Lantmännen ger besked

Det är alltså via Mathem som mjölpåsarna har sålts.

Enligt företaget gäller larvlarmet en specifik produktkategori: vetemjöl på två kilo från Kungsörnen med utgångsdatum 26 juni 2025.

Hur problemet har uppstått finns det dock just nu inget svar på.

Lantmännen, som äger Kungsörnen, har genomfört referensprover och inte hittat tecken på mjölbagg.

Av den anledningen har man valt att inte göra en omfattande återkallelse.

Vår samlade bedömning och erfarenhet säger att det här rör ett enskilt parti hos Mathem, och att det inte är motiverat att göra en återkallelse av hela partiet, förklarar Lantmännens kommunikationschef Emelie Bontesse de Filippis för samma tidning.

Högsäsong för mjölbaggar

Vi går just nu in i högsäsong för skadedjur som larver och mjölbaggar i skafferivaror, även om vissa mjölbaggar lever året runt i naturen.

– Torra specerier, som till exempel mjöl, spaghetti, fågelfrön och så vidare är idealfödan och mjölbaggen träffas ofta på i skafferier, informerar Anticimex på sin hemsida.

Man flaggar också för att det är lätt att känna en “konstig skarp lukt” om man fått mjölbaggar i mjölpåsen.

– Vid närmare titt kanske det kryper små gula larver i påsen.

Råden från Anticimex

Anticimex har följande råd för att göra sig kvitt med mjölbaggar vid händelse av att man upptäckt dem i torrvaror:

  • Töm skåp och lådor och ta bort eventuellt hyllpapper
  • Rengör lådor och hyllor noga, använd helst dammsugare
  • Undersök alla varor innan de ställs tillbaka i skåp och lådor
  • Angripna varor kastas
  • Innan de slängs bör de läggas i en försluten förpackning, för att inte spridas, och sedan frysas i en frysbox i en vecka eller värmas till mer än 55°C i mer än en timme. Lätt angripna varor kan värmebehandlas eller frysas.
  • Tänk också på att byta och kassera använd dammsugarpåse. För att vara på den säkra sidan bör påsen förseglas med en plastpåse och frysas även den i en vecka.

Källa: Anticimex

Foto: N. Dumlao resp Lantmännen

Text: Redaktionen