SVERIGE: Malmö utsedd till Sveriges bästa miljökommun

2022 07 11

För andra året i rad tilldelas Malmö priset som den grönaste kommunen i Sverige.

Bakom utmärkelsen står tidningen Aktuell hållbarhet, som motiverar sitt val med den skånska stadens minskade utsläpp och förnybara energi, rapporterar Dagens Nyheter.

Har lyft blicken

Malmö tog även hem guldmedaljen för att man lyft blicken och jobbat med andra saker än just utsläpp. 

Till exempel ska man fasa ut mikroplaster i konstgräs, man har förbjudit plastpåsar på torghandeln och erbjudit kommunanställda att leasa cyklar.

Hälsa och samhällsekonomi

– Om vi som stad ska komma riktigt långt i miljöarbetet så tror jag att vi måste jobba oss bort från den relativt vanliga synen att miljöfrågor ska hanteras i ett vakuum, till exempel endast mätas i koldioxidutsläpp. I stället behöver vi titta på vad klimatåtgärder kan innebära för hälsan och för samhällsekonomin, säger Simon Chrisander (L), miljökommunalråd i Malmö, till DN.

Ludvika bäs på landsbygden

Eftersom det råder stora skillnader på förutsättningarna bland större och mindre kommuner har man även valt att uppmärksamma Ludvika, som är bäst placerade kommun på landsbygden.

Det gäller då att hitta en lokal profil som utmärker sig, säger Leif Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ludvika.

– Vi försöker få medborgarna att aktivera sig och tänka miljömedvetet tillsammans med vår industri, säger han till DN.

Listan baseras på rankingpoäng

Rankingen baseras på klimatdata, myndighetsstatistik och enkätsvar, där 239 av 290 kommuner valde att delta. De som inte svarade förlorade poäng.

– De 51 kommuner som inte har svarat på enkäten bedöms då bara på den externa statistik vi samlat in och halkar därför ner på listan, säger Aktuell hållbarhets chefredaktör Ylva Bergman till tidningen.

Skåne i topp i miljöfrågor

Skåningarna kan i år känna sig extra stolta för sitt goda arbete i miljöfrågor. För en månad sedan tilldelas nämligen Malmös grannstad Lund ett prestigefyllt klimatpris.

Akademikerstaden ansågs nämligen av Världsnaturfonden, WWF, vara bäst i världen på klimatmål, handlingsplan och klimatanpassning, enligt Sveriges Radio.

– Lund har ett väldigt gediget och starkt klimatarbete. De har starka, stegvisa mål i närtid så att man ska minska utsläppen snabbt, säger Sabrina Andrén, talesperson för WWF, till SR.

Topp 10: Sveriges bästa miljökommuner

1. Malmö
2. Lund
3. Helsingborg
4. Järfälla
5. Gävle
6. Huddinge
7. Växjö
8. Kalmar
9. Täby
10. Tyresö
17. Ludvika

Källa: Aktuell hållbarhet

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen