SVERIGE: Malmö utsedd till Sveriges bästa miljökommun

2022 07 11

För andra året i rad tilldelas Malmö priset som den grönaste kommunen i Sverige.

Bakom utmärkelsen står tidningen Aktuell hållbarhet, som motiverar sitt val med den skånska stadens minskade utsläpp och förnybara energi, rapporterar Dagens Nyheter.

Har lyft blicken

Malmö tog även hem guldmedaljen för att man lyft blicken och jobbat med andra saker än just utsläpp. 

Till exempel ska man fasa ut mikroplaster i konstgräs, man har förbjudit plastpåsar på torghandeln och erbjudit kommunanställda att leasa cyklar.

Hälsa och samhällsekonomi

– Om vi som stad ska komma riktigt långt i miljöarbetet så tror jag att vi måste jobba oss bort från den relativt vanliga synen att miljöfrågor ska hanteras i ett vakuum, till exempel endast mätas i koldioxidutsläpp. I stället behöver vi titta på vad klimatåtgärder kan innebära för hälsan och för samhällsekonomin, säger Simon Chrisander (L), miljökommunalråd i Malmö, till DN.

Ludvika bäs på landsbygden

Eftersom det råder stora skillnader på förutsättningarna bland större och mindre kommuner har man även valt att uppmärksamma Ludvika, som är bäst placerade kommun på landsbygden.

Det gäller då att hitta en lokal profil som utmärker sig, säger Leif Pettersson (S), kommunstyrelsens ordförande i Ludvika.

– Vi försöker få medborgarna att aktivera sig och tänka miljömedvetet tillsammans med vår industri, säger han till DN.

Listan baseras på rankingpoäng

Rankingen baseras på klimatdata, myndighetsstatistik och enkätsvar, där 239 av 290 kommuner valde att delta. De som inte svarade förlorade poäng.

– De 51 kommuner som inte har svarat på enkäten bedöms då bara på den externa statistik vi samlat in och halkar därför ner på listan, säger Aktuell hållbarhets chefredaktör Ylva Bergman till tidningen.

Skåne i topp i miljöfrågor

Skåningarna kan i år känna sig extra stolta för sitt goda arbete i miljöfrågor. För en månad sedan tilldelas nämligen Malmös grannstad Lund ett prestigefyllt klimatpris.

Akademikerstaden ansågs nämligen av Världsnaturfonden, WWF, vara bäst i världen på klimatmål, handlingsplan och klimatanpassning, enligt Sveriges Radio.

– Lund har ett väldigt gediget och starkt klimatarbete. De har starka, stegvisa mål i närtid så att man ska minska utsläppen snabbt, säger Sabrina Andrén, talesperson för WWF, till SR.

Topp 10: Sveriges bästa miljökommuner

1. Malmö
2. Lund
3. Helsingborg
4. Järfälla
5. Gävle
6. Huddinge
7. Växjö
8. Kalmar
9. Täby
10. Tyresö
17. Ludvika

Källa: Aktuell hållbarhet

Foto: K. Hörnfeldt

Text: Redaktionen