JUST NU: Lund vinner mäktigt klimatpris – bäst i världen

2022 05 30

Den skånska staden tar hem förstapriset i en klimattävling som engagerat städer över hela planeten.

Bakom tävlingen står Världsnaturfonden, WWF, som organiserat ett projekt kallat “One Planet City Challenge”.

280 städer runt om i hela världen har deltagit, men det är Lund som kammar hem förstaplatsen, rapporterar Sveriges Radio.

Tungt klimatpris

Utmärkelsen innebär ett tungt klimatpris som omfattar klimatmål, handlingsplan och klimatanpassning. För att nå hela vägen skulle en stad prestera bäst när det gäller dels mål och ambitioner, men också konkreta åtgärder.

“Gediget arbete”

– Lund har ett väldigt gediget och starkt klimatarbete. De har starka, stegvisa mål i närtid så att man ska minska utsläppen snabbt, säger Sabrina Andrén, talesperson för WWF, till SR.

Besegrade Stockholm

Tävlingen arrangerades både nationellt och internationellt. På hemmaplan fanns även Helsingborg och Stockholm bland finalisterna, men båda städerna fick se sig besegrade av Lund.

Den internationellt välkända studentstaden tog som sagt också hem priset på global nivå, även om man tvingas dela förstaplatsen med Colombias huvudstad Bogotá.

Slog ut Tokyo och Vancouver

I den globala upplagen slog Lund ut bland annat Buenos Aires, Vancouver, Tokyo, Helsingör, Istanbul, Oslo och Zürich.

Vinnaren utsågs av en expertjury med representanter från alla världens hörn. Lund utmärkte sig med “ambitiösa och tydliga klimatmål, politiskt ledarskap och ett brett och transparent åtgärdsprogram”, framhäver WWF i ett pressmeddelande.

“Visar ledarskap”

– Vi behöver städer som visar ledarskap, nu mer än någonsin. Att en svensk kommun utmärker sig i vår internationella stadsutmaning gör oss stolta. Men vi är långt ifrån i mål. Utsläppskurvan måste vända skarpt nedåt och alla samhällsaktörer måste agera. Lund kan inspirera andra och peka på möjligheter och hinder för att snabba på omställningen, säger Gustaf Lind, WWFs generalsekreterare. 

Cykelväg och fossilfri verksamhet

Bland de konkreta exempel på Lunds klimatarbete finns bland annat satsningar på cykelvägar, lågtempererade fjärrvärmenät och att den kommunala organisationens egen verksamhet var 99 procent fossilfri 2020.

“Hedrande”

 – Det är hedrande och glädjande att Lunds aktiva arbete med klimatomställningen uppmärksammas av en så inflytelserik organisation som Världsnaturfonden. Vi ärver inte jorden av våra föräldrar utan lånar den av våra barn. Städerna har en stor möjlighet att påverka globalt och denna utmärkelse visar att Lund är på rätt väg, kommenterar Philip Sandberg (L), kommunstyrelsens ordförande i Lund, utmärkelsen enligt WWF:s hemsida.

Foto. K. Hedin

Text: Redaktionen