SVERIGE: Efter snökaoset – skarp uppmaning till alla bilister

2022 11 22

Det kraftiga snöfallet över Sveriges mellersta och södra delar har avtagit.

Men allt är inte frid och fröjd för det. Nu varnar Trafikverket för att den töande snön kan frysa när temperaturen sjunker, vilket kan leda till blixthalka på vägarna.

– Sänk hastigheten, håll avstånd och ha med varmare kläder och en telefon så att man kan ringa efter hjälp om man råkar stanna i diket. Välj de stora vägarna om ni kan. De är bäst halkbekämpade och plogade, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, till Aftonbladet.

Mildare väder förväntas i stora delar av Götaland och Svealand de kommande dagarna.

Väderomställningen innebär att det är extra viktigt för bilister att uppmärksamma när temperaturen närmar sig nollpunkten.

– På en del håll kan temperaturen ligga och pendla omkring nollan nattetid. Då är det extra viktigt att vara försiktig ute i trafiken under tidiga morgnar och sena kvällar, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI, till Aftonbladet.

”Mest förrädiska vinterväglaget

Det mest “förrädiska vinterväglaget” är enligt Trafikverket den så kallade svarta halkan. Den syns inte, och den kommer blixtsnabbt när fukt på vägbanan fryser till is. 

– Broar, skuggiga skogspartier och vägar längs öppet vatten är särskilt utsatta ställen. Den svarta halkan uppstår ofta när det klarnar upp efter regn eller dimma och när temperaturen ligger strax över noll. Då kan det frysa på vägbanan fastän det fortfarande är plusgrader i luften och på bilens termometer, framhåller Trafikverket i ett pressmeddelande.

Carl Magnusson, enhetschef underhåll på Trafikverket, skickar en direkt uppmaning till Sveriges bilister.

– Minska farten, ratta varligt och gasa och bromsa mjuk.

Han utvecklar sitt resonemang:

– Nu skiftar väglaget snabbt. Vi halkbekämpar så snart behovet finns enligt våra krav på väglaget. Men för att minimera risken för olycka är det viktigt att som bilist anpassa körningen, till exempel hastigheten, efter väglaget och andra förutsättningar som gäller här och nu.

Fem tips till bilister i vintertrafiken

Trafikverket ger fem råd till bilförare i vintertrafiken:

  • Hur ser det ut på vägarna? Uppdatera dig via webben, radio och tv.
  • Anpassa hastigheten efter väglaget.
  • Håll extra avstånd till fordonet framför.
  • Visa hänsyn och ta det lugnt.
  • Ta det lugnt i omkörningsfilen på mitträckesvägarna. Där får saltet sämre verkan eftersom det inte bearbetas tillräckligt av fordon

Foto: T. Holmes 

Text: Redaktionen