SVERIGE: Efter flygplatskaoset – skyller på resenärerna

2022 05 26

De resenärer som missar sina flyg på grund av de stora köbildningarna på Arlanda ska inte räkna med ersättning.

Sedan april har köerna på Arlanda flygplats ringlat långa, ofta flera hundra meter, på grund av personalbrist i säkerhetskontrollen.

Det har lett till att flera resenärer missat sina avgångar på grund av att de fastnat i köbildningen. För den som från en plats i kön på flygplatsen fått se sitt flyg lyfta finns det dock ingen ersättning att hämta, rapporterar Sveriges Radio.

“Kundens ansvar”

Ansvaret ligger nämligen helt och hållet på kunden, meddelar flygbolaget SAS.

– Det är väldigt tydligt att det är alltid är kundens ansvar att man alltid är ute i så god tid som det kräver, säger Karin Nyman, kommunikationschef på SAS Sverige, till SR.

Minst 45 minuters kö

Personalbristen är den stora anledningen till varför köerna är så långa. När det nu är långhelg fortsätter rapporterna om de stora köproblemen till säkerhetskontrollen.

Minst 45 minuter bör man räkna med, uppger SVT efter att ha pratat med David Karlsson, pressansvarig på Swedavia.

Organisatoriska problem

Missar du ditt flyg på grund av att du står i kö får du skylla dig själv. Ingen ersättning går att utkräva, varken från Swedavia eller flygbolagen, trots att situationen uppstått på grund av organisatoriska problem hos flygplatsen.

Det är budskapet från SAS, enligt Karin Nyman.

– För att vara säker att komma med måste man komma i god tid, och är man ute i god tid kommer man med sin flight, säger hon till SR.

Får skylla sig själv

Inte heller det vanliga reseskyddet täcker missade flyg på grund av köer. 

– Man anser att det är konsumenten själv som inte planerat sin resa, säger Gabriella Hallberg, jurist och expert på reseförsäkringar hos konsumenternas försäkringsbyrå, till kanalen.

Värre i sommar

Ovanstående är alltså ett råd att ta med sig för den som ska flyga inte bara under veckans långhelg, utan även till sommaren, då problemen och köerna befaras bli än värre.

– Vi har problem med bemanningen, och i sommar kommer det periodvis att vara tufft. Då behöver man som resenär vara ute i god tid, säger Lena JOhansson, regionchef på Avarn Security, till Dagens Nyheter.

Foto: Lisanto 李奕良

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen