SVERIGE: Efter flygplatskaoset – skyller på resenärerna

2022 05 26

De resenärer som missar sina flyg på grund av de stora köbildningarna på Arlanda ska inte räkna med ersättning.

Sedan april har köerna på Arlanda flygplats ringlat långa, ofta flera hundra meter, på grund av personalbrist i säkerhetskontrollen.

Det har lett till att flera resenärer missat sina avgångar på grund av att de fastnat i köbildningen. För den som från en plats i kön på flygplatsen fått se sitt flyg lyfta finns det dock ingen ersättning att hämta, rapporterar Sveriges Radio.

“Kundens ansvar”

Ansvaret ligger nämligen helt och hållet på kunden, meddelar flygbolaget SAS.

– Det är väldigt tydligt att det är alltid är kundens ansvar att man alltid är ute i så god tid som det kräver, säger Karin Nyman, kommunikationschef på SAS Sverige, till SR.

Minst 45 minuters kö

Personalbristen är den stora anledningen till varför köerna är så långa. När det nu är långhelg fortsätter rapporterna om de stora köproblemen till säkerhetskontrollen.

Minst 45 minuter bör man räkna med, uppger SVT efter att ha pratat med David Karlsson, pressansvarig på Swedavia.

Organisatoriska problem

Missar du ditt flyg på grund av att du står i kö får du skylla dig själv. Ingen ersättning går att utkräva, varken från Swedavia eller flygbolagen, trots att situationen uppstått på grund av organisatoriska problem hos flygplatsen.

Det är budskapet från SAS, enligt Karin Nyman.

– För att vara säker att komma med måste man komma i god tid, och är man ute i god tid kommer man med sin flight, säger hon till SR.

Får skylla sig själv

Inte heller det vanliga reseskyddet täcker missade flyg på grund av köer. 

– Man anser att det är konsumenten själv som inte planerat sin resa, säger Gabriella Hallberg, jurist och expert på reseförsäkringar hos konsumenternas försäkringsbyrå, till kanalen.

Värre i sommar

Ovanstående är alltså ett råd att ta med sig för den som ska flyga inte bara under veckans långhelg, utan även till sommaren, då problemen och köerna befaras bli än värre.

– Vi har problem med bemanningen, och i sommar kommer det periodvis att vara tufft. Då behöver man som resenär vara ute i god tid, säger Lena JOhansson, regionchef på Avarn Security, till Dagens Nyheter.

Foto: Lisanto 李奕良

Text: Redaktionen