JUST NU: Ytterligare ett bakslag för semestersugna svenskar

2022 05 20

Ofantliga köer har frustrerat resenärer på Arlanda flygplats de senaste veckorna, och till sommaren befaras läget bli ännu värre.

Redan i början av april rapporterades om “kilometerlånga” köer till säkerhetskontrollen på Arlanda.

– Kön var 400-500 meter lång, folk måste ju ha missat sina flyg, uppgav ett vittne till Aftonbladet.

Problemen förvärras till sommaren

En av anledningarna till problemet är att det råder personalbrist på flygplatsen. Och nu kommer nästa smäll – problemen fortsätter och befaras bli ännu värre under sommaren, rapporterar Dagens Nyheter.

– Vi har problem med bemanningen, och i sommar kommer det periodvis att vara tufft. Då behöver man som resenär vara ute i god tid, säger Lena Johansson, regionchef hos Avarn Security, till tidningen.

Lång rekryteringsprocess

Att problemet med de långa köerna inte kan lösas i närtid uppges bero på att processen från att intervjua personalkandidater till dess att de kan börja arbeta tar lång tid. 

Minst fem veckor tar det för Transportstyrelsen och Säkerhetspolisen att ge grönt ljus för ny säkerhetspersonal att komma ut i arbetet.

“Det håller inte”

Aviator är det företag som är ansvariga för incheckning och lastning åt flera flygbolag på Arlanda. De är kritiska till den långa rekryteringsprocessen.

– Fyra, fem veckor är för lång handläggningstid ett sådant här år – i vanliga fall kan det fungera, men eftersom vi återhämtar oss från pandemi så håller det inte. Vi har tappat en stor mängd människor här längs med vägen, procentuellt sett är det 30 procent som försvinner, säger Jonas Brundin som är vd på Aviator.

“Katastrof”

Även idag, fredag, har frustrerade resenärer hört av sig till medier om långa köer på flygplatsen. Passagerare har fått vänta i över en timme i säkerhetskontrollen, rapporterar Expressen.

– Fullständig KATASTROF på Arlanda. Köer ringlar sig från Terminal 4 till Terminal 5 för att komma igenom säkerhetskontroller. Så misskött av Swedavia och Avarn, reagerade terrorforskaren Magnus Ranstorp på Twitter som befann sig på flygplatsen under morgonen.

Öppnar ny terminal

På Arlanda kommer man i sommar att öppna ytterligare en terminal för att underlätta köbildandet. Terminal 4, som hållit stängt under coronaperioden, öppnar igen 15 juni och förbinds till terminal 5 genom en ny gångtunnel, erfar SVT. Det är dock inte säkert att åtgärden blir tillräckligt.

– Det blir en ganska tuff sommar, konstaterar Peter Grundit, chief operating officer på Swedavia, till kanalen.

Foto: Jeshoots

Text: Redaktionen