SVERIGE: Dyster virusprognos – pekar ut risk inför vintern

2022 12 01

Vintern kan bli en tuff säsong på virusfronten för svenska folket.

Det förutspår virusprofessorn Niklas Arnberg, rapporterar Aftonbladet.

Enligt experten florerar ett gäng virus för tillfället i Sverige. Dels coronavirus, men även säsongsinfluensan har börjat spridas – och väntar fortfarande på att peaka.

Dessutom är det högsäsong för respiratoriskt syncytialvirus, mer känt som RS-virus.

– Men detta är bara ett fåtal av alla virus som cirkulerar just nu. Det finns många fler, säger Niklas Arnberg till tidningen.

"Finns en brasklapp"

Enligt virusprofessorn är det i synnerhet RS-viruset som sticker ut, framför allt eftersom det i år kommit något senare än normalt.

Det är framför allt mindre barn som riskerar att bli svårt sjuka av RS-virus. Men även när det gäller följetongen kring covid-19 går det inte att säga att faran är över.

– Det finns en brasklapp för att det kan bli en tuff covidsäsong, säger Niklas Arnberg.

Pekar ut riskfaktor

När virusforskaren utvecklar sitt resonemang pekar ut han en riskfaktor, nämligen att det har dröjt länge sedan de flesta senast tog sin senaste dos vaccin.

Det finns goda skäl att tro att vi har det värsta bakom oss då många har vaccinerat sig, men det finns också en risk, då de här vaccinen bygger på ny teknik, att effekten av vaccinet inte är så bestående som vi skulle önska. Men i den bästa av världar har de som har vaccinerat sig fortfarande ett bra skydd, men samtidigt tog många sin senaste dos för ganska länge sedan och det är därmed oklart hur bra skydd man har kvar.

FHM rekommenderar vaccinering

I veckan gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation för personer i riskgrupp att vaccinera sig mot den säsongsinfluensa, som enligt myndigheten riskerar att bli omfattande.

– Eftersom det tar cirka två veckor att få skydd från vaccinet är det nu som vaccination är viktigt för de som riskerar att bli allvarligt sjuka. Under pandemin har vi varit noggranna med att skydda oss på olika sätt och vi behöver komma ihåg att även influensa kan orsaka allvarlig sjukdom, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Aktuella grupper

Det är framför allt äldre personer över 65 år som omfattas av rekommendationen, men även gravida, personer med kroniska sjukdomar som KOL, diabetes eller hjärtsvikt samt personer med nedsatt immunförsvar uppmanas att vaccinera sig.

– Det finns risk för att vinterns influensasäsong blir intensiv och vi ser att antalet fall börjat öka. Fler är mottagliga för att smittas och fler kommer sannolikt att bli sjuka i år eftersom det gått en tid sedan vi hade en omfattande smittspridning av influensa, säger Annasara Carnahan.

LÄS MER: FHM: Uppmaning inför kommande veckor

Foto: Maxime

Text: Redaktionen


JUST NU: Flera oväntade länder ger stöd till Ukraina

2025 07 13

Ukrainas stöd expanderar, och det från ett något oväntat håll.

Efter ett toppmöte i Kroatien den 12 juli har utrikesministrar och vice premiärministrar från flera sydösteuropeiska länder uttryckt sitt gemensamma stöd för Ukrainas framtida medlemskap i NATO.

Uttalandet släpptes gemensamt av Ukrainas presidentkansli och den kroatiska regeringen.

–Vi stödjer Ukraina på dess väg mot fullständig euro-atlantisk integration, inklusive ett medlemskap i NATO, och välkomnar en inbjudan till Ukraina att gå med när alla allierade är överens och villkoren är uppfyllda, betonar länderna enligt Kyiv Independent.

Enligt uttalandet anses NATO-medlemskap vara "det mest kostnadseffektiva säkerhetsalternativet för Ukraina."

Tydlig markering mot Ryssland

Deklarationen understryker att beslut om NATO:s framtida utvidgning enbart bör fattas av medlemsländerna själva.

– Varken Ryssland eller någon annan stat som inte är medlem i NATO har rätt att lägga in veto mot alliansens utvidgning, uttrycker länderna.

Bland undertecknarna fanns företrädare från Kroatien, Kosovo, Moldavien, Montenegro, Albanien, Nordmakedonien, Rumänien och Slovenien, samt Ukrainas vice utrikesminister Andrii Sybiha.

Ryssland motsätter sig starkt Ukrainas medlemskap i NATO av flera sammanflätade geopolitiska, säkerhetsmässiga och ideologiska skäl. Ukrainas medlemskap i NATO har därför varit en av de mest kritiska frågorna i kriget mellan de två länderna.

Stöd för EU-medlemskap

Utöver NATO-frågan uttryckte länderna sitt stöd för ett framtida EU-medlemskap för Ukraina, Moldavien och de västra Balkanländerna.

– Ukrainas, Moldaviens och våra västbalkanska partners framtida medlemskap i EU är avgörande för vår regions och hela Europas långsiktiga stabilitet, säkerhet och välstånd, framhåller länderna.

Trump överväger nytt stöd till Ukraina

Nu överväger även USA:s president Donald Trump att ge Ukraina nytt ekonomiskt stöd, uppger diplomatiska källor till CBS News.

Stödet ses som en möjlig markering mot Ryssland, som nyligen genomfört sina hittills största attacker mot Ukraina. Samtidigt har Trump återupptagit den tidigare pausade vapenhjälpen.

Foto: R. Gieling

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Flera av Putins lönnmördare har skjutits

2025 07 13

Lönnmördare utsända av Putinregimen uppges ha blivit skjutna.

Ukraina har skjutit ihjäl torpeder som jobbar för den ryska underrättelsetjänsten FSB.

Det hävdar den ukrainska underrättelsetjänsten SBU på söndagen.

De skjutna ryska agenterna uppges ha legat bakom mordet på en ukrainsk underrättelseofficer i Kyiv i veckan.

Skottlossning bröt ut

Den ukrainske underrättelseofficeren Ivan Voronych blev ihjälskjuten på en parkeringsplats nära sin bostad i Kyiv den 10 juli.

Mordet skedde vid 9-tiden på morgonen, lokal tid. Ivan Voronych sköts med fem skott.

Nu har ukrainska SBU slagit till mot de ryska agenter som misstänks ligga bakom mordet, rapporterar Kyiv Independent.

Skottlossning ska ha utbrutit när SBU skulle gripa de ryska agenterna.

– I morse genomförde SBU-styrkor en gripandeoperation mot den ryska federala säkerhetstjänstens agent-och-stridsgrupp, som i förväg dirigerades till Ukraina och för tre dagar sedan mördade en SBU-officer, vår vapenbroder, överste Ivan Voronych, säger SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

”Fiendens enda utsikt är döden”

Den ryska agentgruppen hade alltså skickades alltså till Ukraina av rysk underrättelsetjänst för att utföra den operation där Voronych mördades.

Själva mordet ska ha utförts av två personer, en man och en kvinna. Dessa har följt efter Voronych och kartlagt hans schema och rutter, enligt SBU. Därefter har de fått koordinater till ett hemligt gömställe där det fanns vapen.

Efter mordet på Voronych har mördarna försökt gömma sig, men SBU och polisen lyckades fastställa att de fortfarande befann sig i Kyiv Oblast, uppger den ukrainska underrättelsetjänsten.

Och när de skulle gripas uppstod alltså skottlossning, där de misstänkta ryska agenterna sköts ihjäl.

– Jag vill påminna er om att fiendens enda utsikt på Ukrainas territorium är döden, understryker SBU-chefen Vasyl Maliuk, enligt tidningen.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen