SVERIGE: Dyster virusprognos – pekar ut risk inför vintern

2022 12 01

Vintern kan bli en tuff säsong på virusfronten för svenska folket.

Det förutspår virusprofessorn Niklas Arnberg, rapporterar Aftonbladet.

Enligt experten florerar ett gäng virus för tillfället i Sverige. Dels coronavirus, men även säsongsinfluensan har börjat spridas – och väntar fortfarande på att peaka.

Dessutom är det högsäsong för respiratoriskt syncytialvirus, mer känt som RS-virus.

– Men detta är bara ett fåtal av alla virus som cirkulerar just nu. Det finns många fler, säger Niklas Arnberg till tidningen.

"Finns en brasklapp"

Enligt virusprofessorn är det i synnerhet RS-viruset som sticker ut, framför allt eftersom det i år kommit något senare än normalt.

Det är framför allt mindre barn som riskerar att bli svårt sjuka av RS-virus. Men även när det gäller följetongen kring covid-19 går det inte att säga att faran är över.

– Det finns en brasklapp för att det kan bli en tuff covidsäsong, säger Niklas Arnberg.

Pekar ut riskfaktor

När virusforskaren utvecklar sitt resonemang pekar ut han en riskfaktor, nämligen att det har dröjt länge sedan de flesta senast tog sin senaste dos vaccin.

Det finns goda skäl att tro att vi har det värsta bakom oss då många har vaccinerat sig, men det finns också en risk, då de här vaccinen bygger på ny teknik, att effekten av vaccinet inte är så bestående som vi skulle önska. Men i den bästa av världar har de som har vaccinerat sig fortfarande ett bra skydd, men samtidigt tog många sin senaste dos för ganska länge sedan och det är därmed oklart hur bra skydd man har kvar.

FHM rekommenderar vaccinering

I veckan gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation för personer i riskgrupp att vaccinera sig mot den säsongsinfluensa, som enligt myndigheten riskerar att bli omfattande.

– Eftersom det tar cirka två veckor att få skydd från vaccinet är det nu som vaccination är viktigt för de som riskerar att bli allvarligt sjuka. Under pandemin har vi varit noggranna med att skydda oss på olika sätt och vi behöver komma ihåg att även influensa kan orsaka allvarlig sjukdom, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Aktuella grupper

Det är framför allt äldre personer över 65 år som omfattas av rekommendationen, men även gravida, personer med kroniska sjukdomar som KOL, diabetes eller hjärtsvikt samt personer med nedsatt immunförsvar uppmanas att vaccinera sig.

– Det finns risk för att vinterns influensasäsong blir intensiv och vi ser att antalet fall börjat öka. Fler är mottagliga för att smittas och fler kommer sannolikt att bli sjuka i år eftersom det gått en tid sedan vi hade en omfattande smittspridning av influensa, säger Annasara Carnahan.

LÄS MER: FHM: Uppmaning inför kommande veckor

Foto: Maxime

Text: Redaktionen


Kina rasar mot Sverige

2024 02 26

Stormakten Kina anklagar Sverige för att ha en ”kalla kriget-mentalitet”, och vänder särskilt sin ilska mot den svenska Säkerhetspolisen.

Det har uppstått storbråk mellan Sverige och stormakten Kina.

Kinas ambassad i Stockholm riktar hård kritik mot Sverige efter de senaste dagarnas rapporter om det svenska säkerhetsläget.

Den kinesiska ambassaden gör nu ett hårt uttalande i frågan, och riktar udden mot en rapport som släpptes av Säpo tidigare i veckan.

– Rapporten hypar upp "Kina hotteorin" utan någon faktabas, gör grundlösa anklagelser och förtal mot och svartmålar Kina. Rapporten blandar ihop rätt och fel, vilket är extremt oansvarigt, anser Kinas ambassad.

”Förstör atmosfären”

Uttalandet är en reaktion på Säkerhetspolisens lägesbildsrapport som presenterades den 21 februari.

I rapporten beskrivs Kina som ett av tre länder som utgör stora hot mot Sverige.

Något som skapar stor ilska från kinesiskt håll.

– Den relevanta svenska myndigheten har politiserat och infört säkerhetsinnebörd i utbytet och samarbetet mellan de två länderna, vilket inte bara förstör atmosfären av det vänskapliga samarbetet mellan de två länderna, utan också skadar de två folkens grundläggande intressen, hävdar ambassaden.

”Kalla kriget-mentalitet”

I rapporten beskriver Säpo Kina som ett av de tre länder som tillsammans utgör det största säkerhetshotet mot Sverige. De andra två är Ryssland och Iran.

Kinas ambassad menar dock att det är den svenska mentaliteten

– Vi kräver att den svenska sidan skakar av sig sin Kalla kriget-mentalitet och sina ideologiska fördomar, respekterar fakta och sanningen och ser på Kina och dess utveckling på ett objektivt och rationellt sätt, understryker ambassaden.

Långtgående ambitioner

Kina anklagar Säpo för att sprida ”desinformation” och göra ”provocerande uttalanden” gentemot landet.

Säpo menar dock att Kina genom sitt agerande bland annat utgör ett långsiktigt hot mot svensk ekonomi.

– De har långtgående ambitioner att bli världsledare inom flera olika sektorer. För att uppnå sina mål bedriver de olovlig underrättelseverksamhet och anskaffar teknik och kunskap från svenska företag och lärosäten, säger Fredrik Hallström, operativ chef på Säpo, till GP.

Säpo uppger också att Kina bedriver inhämtning mot oppositionella som är bosatta i Sverige.

Text: Redaktionen

Foto: Alejandro Luengo resp. Linus-Mimietz


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen