SVERIGE: Dyster virusprognos – pekar ut risk inför vintern

2022 12 01

Vintern kan bli en tuff säsong på virusfronten för svenska folket.

Det förutspår virusprofessorn Niklas Arnberg, rapporterar Aftonbladet.

Enligt experten florerar ett gäng virus för tillfället i Sverige. Dels coronavirus, men även säsongsinfluensan har börjat spridas – och väntar fortfarande på att peaka.

Dessutom är det högsäsong för respiratoriskt syncytialvirus, mer känt som RS-virus.

– Men detta är bara ett fåtal av alla virus som cirkulerar just nu. Det finns många fler, säger Niklas Arnberg till tidningen.

"Finns en brasklapp"

Enligt virusprofessorn är det i synnerhet RS-viruset som sticker ut, framför allt eftersom det i år kommit något senare än normalt.

Det är framför allt mindre barn som riskerar att bli svårt sjuka av RS-virus. Men även när det gäller följetongen kring covid-19 går det inte att säga att faran är över.

– Det finns en brasklapp för att det kan bli en tuff covidsäsong, säger Niklas Arnberg.

Pekar ut riskfaktor

När virusforskaren utvecklar sitt resonemang pekar ut han en riskfaktor, nämligen att det har dröjt länge sedan de flesta senast tog sin senaste dos vaccin.

Det finns goda skäl att tro att vi har det värsta bakom oss då många har vaccinerat sig, men det finns också en risk, då de här vaccinen bygger på ny teknik, att effekten av vaccinet inte är så bestående som vi skulle önska. Men i den bästa av världar har de som har vaccinerat sig fortfarande ett bra skydd, men samtidigt tog många sin senaste dos för ganska länge sedan och det är därmed oklart hur bra skydd man har kvar.

FHM rekommenderar vaccinering

I veckan gick Folkhälsomyndigheten ut med en rekommendation för personer i riskgrupp att vaccinera sig mot den säsongsinfluensa, som enligt myndigheten riskerar att bli omfattande.

– Eftersom det tar cirka två veckor att få skydd från vaccinet är det nu som vaccination är viktigt för de som riskerar att bli allvarligt sjuka. Under pandemin har vi varit noggranna med att skydda oss på olika sätt och vi behöver komma ihåg att även influensa kan orsaka allvarlig sjukdom, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Aktuella grupper

Det är framför allt äldre personer över 65 år som omfattas av rekommendationen, men även gravida, personer med kroniska sjukdomar som KOL, diabetes eller hjärtsvikt samt personer med nedsatt immunförsvar uppmanas att vaccinera sig.

– Det finns risk för att vinterns influensasäsong blir intensiv och vi ser att antalet fall börjat öka. Fler är mottagliga för att smittas och fler kommer sannolikt att bli sjuka i år eftersom det gått en tid sedan vi hade en omfattande smittspridning av influensa, säger Annasara Carnahan.

LÄS MER: FHM: Uppmaning inför kommande veckor

Foto: Maxime

Text: Redaktionen