FHM: Uppmaning inför kommande veckor

2022 11 11

Vintersäsongens RS-virusepidemi är här.

Det konstaterar Folkhälsomyndigheten som nu utfärdar en viktig uppmaning till svenska folket om att hjälpas åt.

– Det är viktigt att skydda de allra yngsta barnen mot smitta eftersom de löper högre risk att bli svårt sjuka, framhåller myndigheten i ett pressmeddelande idag, fredag.

Enligt FHM förväntas spridningen tillta och öka under de kommande veckorna.

337 bekräftade fall

Myndighetens egen övervakning visar att säsongens epidemi för respiratoriskt syncytialvirus, vanligen benämnt RS-virus, redan har startat på nationell nivå.

De senaste fem veckorna har 337 bekräftade fall rapporterats in, och majoriteten av dem är barn under fem år, meddelar Folkhälsomyndigheten som följer utvecklingen.

Ungefär en tredjedel av fallen består av barn under ett år.

Risk för kraftfullare utbrott i år

Förra året var RS-säsongen rekordtidig, troligtvis på grund av coronapandemin. Fler barn än vanligt var också mottagliga för infektion, även det sannolikt kopplat till pandemin och lägre grad av immunitet.

Virologen Anders Sönnerborg tror att årets säsong blir minst lika svår.

– Det finns en uppenbar risk att utbrottet kommer att bli mer kraftfullt än vad det annars hade blivit, eftersom så pass många både vuxna och barn är mottagliga. Med det ökar risken för att nyfödda barn exponeras för viruset då det kommer att finnas en mer intensiv cirkulation i övriga samhället, säger han till Dagens Nyheter.

Aviserat förebyggande läkemedel

Tidigare i veckan godkände EU-kommissionen ett förebyggande läkemedel mot RS-virus. Det dröjer dock först till nästa år innan det lär finnas på marknaden, enligt AFP.

– Det  är en stor logistikkedja som måste komma i gång. Dels måste det kostnadsförhandlas, och sedan blir frågan var läkemedlet ska finnas och om alla nyfödda barn ska få det, säger Anders Sönnerborg.

Uppmanar till försiktighet

I synnerhet är det spädbarn under sex månader som löper störst risk att bli allvarligt sjuka med svår hosta och problem med andningen. 

Personer som har nära kontakt med småbarn råds därför att tvätta händerna ofta med tvål och vatten eller sprita händerna. Man ska också undvika kontakt med förkylda personer.

– RS-virus sprids ofta i barngrupper på förskolor. Därför är det bra att tänka på att förskolebarn kan smitta yngre syskon. Det är bra att vara extra uppmärksam på symtom och lära barnen att tvätta händerna ofta, säger AnnaSara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Tre symptom att uppmärksamma

Enligt Vårdguiden 1177 drabbar RS-virus nästan alla barn de första två levnadsåren. Det finns dock ändå skäl att hålla nere smittan i den mån det är möjligt eftersom en del barn riskerar att bli svårt sjuka. Vuxna eller äldre barn får i regel inga större besvär av att smittas.

Vanliga symptom att vara uppmärksam på hos barn är följande:

- Snuvig eller täppt i näsan

- Feber

- Svårt att amma, äta eller dricka vilket leder till trötthet.

Foto: Folkhälsomyndigheten

Text: Redaktionen


Jättekedja stänger 160 butiker

2024 03 28

Klädjätten Hennes & Mauritz planerar omfattande förändringar under 2024.

Stora åtgärder kommer att vidtas för att bolaget ska öka lönsamheten.

Det bekräftar företaget på onsdagen i sin senaste delårsrapport för de tre senaste månaderna.

– Vi har fullt fokus på att driva lönsam tillväxt framåt. Vår stärkta bruttomarginal gör det möjligt för oss att ytterligare stärka kunderbjudandet och ge mer värde för pengarna genom förbättrad kvalitet och bättre priser, framhåller H&M:s vd Daniel Ervér i en kommentar.

Stänger 160 butiker

En betydande fråga för H&M är dess stora antal hyreskontrakt som nu ska omförhandlas.

Bolaget har avtal som möjliggör att avsluta drygt en tredjedel av samtliga kontrakt varje år.

Och det resulterar nu i kraftiga förändringar när drygt 100 nya butiker ska öppnas samtidigt som man stänger ännu fler.

– För 2024 planeras cirka 100 nya butiker att öppnas och cirka 160 att stängas, vilket ger en nettominskning om cirka 60 butiker, bekräftar H&M och tillägger:

– Merparten av öppningarna sker på tillväxtmarknader medan stängningarna främst sker på etablerade marknader.

"God kostnadskontroll"

Enligt Daniel Ervér är fokuset att skapa bättre erbjudande för H&M:s kunder.

– Våra prioriteringar ligger fast – att stärka sortimentet, alltid erbjuda bästa pris, skapa inspirerande upplevelser i både fysisk och digital miljö kombinerat med att stärka våra varumärken, understryker klädjättens vd.

– Med fortsatt god kostnadskontroll i kombination med engagerade medarbetare, de satsningar som görs inom tech, varuförsörjningskedjan och hållbarhet, samt ett långsiktigt perspektiv, ser vi goda möjligheter för lönsam och hållbar tillväxt.

Enormt vinstlyft

Totalt redovisar H&M en vinst före skatt på 1 606 miljoner kronor för perioden 1 december – 29 februari, det vill säga det första kvartalet i förtagets brutna räkenskapsår.

Det är en kraftig skillnad jämfört med motsvarande period föregående år.

Då gjorde bolaget en vinst på 396 miljoner kronor.

– I denna situation är vårt kunderbjudande mer relevant än någonsin. Vår högsta prioritet är att stärka försäljningen och vi står därför fast vid vår målsättning om att nå en rörelsemarginal om 10 procent för helåret 2024, deklarerar Daniel Ervér.

LÄS MER: H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Bilägare varnas för oväntad faktura – kommit via Kivra

2024 03 28

Anmälningar väller in till Riksförbundet M Sverige.

Det framhåller konsumentorganisationen för bilister i ett uttalande på onsdagsmorgonen.

Anmälningarna handlar om en och samma sak: Flera fordonsägare har kontaktats med erbjudande om garantiåtagande.

I flera fall har ”erbjudandet” kommit i form av en faktura.

Enligt Riksförbundet M Sverige rör det sig om rent bluffmakeri.

Företagen erbjuder – ofta med aggressiv marknadsföring – något de kallar "förlängd fabriksgaranti", men produkten saknar innehåll och ger inget garantiskydd till fordonsägare, uppger organisationen.

– Det är innehållslösa och ofta helt onödiga garantier som inte ger konsumenter något skydd, säger Olle Haglund, jurist på Riksförbundet M Sverige.

Många har betalat – dykt upp i Kivra

Ett antal fordonsägare har redan lurats av blufferbjudandet.

– Tyvärr upptäcker många som betalar fakturan att de har ingått ett avtal med företaget som förlängs automatiskt, framhåller Riksförbundet M och tillägger:

– ”Erbjudandet” kan komma oavsett bilens ålder. Oavsett om nybilsgarantin nyligen förfallit eller gjorde det för många år sedan framstår det på utskicken som att det är brådskande eller att erbjudandet gäller en förlängning av det skydd man tidigare omfattats av.

Vidare uppger organisationen att bluffakturorna dykt upp i den digitala brevlådan Kivra, vilket befaras ha stärkt intrycket av att det rör sig om riktiga fakturor.

”Stora inskränkningar”

Riksförbundet har tidigare uppmärksammat sina tiotusentals medlemmar om problemet, men vill med onsdagens varning nå ut till den breda allmänheten.

– M Sverige har under många år kontaktats av bilägare om allehanda utskick om förlängda garantier. Många blir förbannade när det framgår att det inte alls är fråga om någon garanti och att villkoren gör stora inskränkningar i vad som omfattas, säger Olle Haglund.

Fakta: Riksförbundet M Sverige

- Riksförbundet M Sverige är med 70 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter.

- Under sin 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor.

- M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter.

Foto: Kathy resp Kivra

Text: Redaktionen