SVERIGE: Bostadspriserna sjunker

2022 05 19

Bostadspriserna i Sverige faller markant. 

Anledningen är den senaste räntehöjningen från Riksbanken.

Halvvägs in i maj har bostadsrättspriserna i Stockholm och Göteborg sjunkit med 1,7 respektive 1,3 procent, rapporterar SvD med hänvisning till Valuegard prisindex.

Påverkar säljarna

Hos bostadsplattformen Hemnet har lägenhetsutbudet ökat till en rekordnivå, rapporterar SVT.

Säljare försöker få ut sina objekt snabbt.

– Köparna är lite mer avvaktande, medan säljarna fortfarande förväntar sig, eller åtminstone vill ha, mycket höga priser, snabba affärer och hetsiga budgivningar. Men läget är annorlunda nu, det finns ett före och ett efter Riksbankens räntehöjning. Den var bara på 25 punkter men får stor psykologisk effekt, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, till Aftonbladet.

Ett vägskäl

Christina Henriksson är regionchef på mäklarfirman Bjurfors i Stockholm. Enligt henne står marknaden vid ett vägskäl. Många som har valt att köpa först har nu fått bråttom att sälja. Skulle trenden hålla i sig leder det till ett överutbud av bostäder och lägre priser.

– Vi kan se att marknaden har blivit något trögare. De mest attraktiva bostäderna säljs fortfarande snabbt och till höga slutpriser. Men det vanliga utbudet har blivit större. Färre är beredda att gå långt i budgivningarna, vilket sätter avtryck på priserna, säger hon till SvD.

Högre räntor

Riksbanken har signalerat att de kommer att fortsätta att höja räntan.

– Man bör absolut räkna på vad en bolåneränta på 3-3,5 procent innebär för boendeekonomin. Med det sagt tror jag det finns en övre gräns för hur mycket räntan kan höjas. Vi är så pass skuldsatta i Sverige att varje höjning får en väldigt åtstramande effekt på ekonomin, säger Frida Bratt till Aftonbladet.

Bostadsrättspriser Sverige senaste månaderna

Senaste månaden -0,5 %

3 månader

+1,2 %

12 månader

+ 6 %

Källa: Valuegard

Foto: Sigmund

Text: Redaktionen